Vučić:Presuda protiv Tačija na snazi,tako ćemo se i ponašati

Pošto presuda protiv kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija nije ukinuta država Srbija će se ponašati u skladu s tim, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara Vučić je rekao da njega niko iz Brisela nije zvao da interveniše u vezi s eventualnom posetom Tačija Beogradu upitavši novinara kako uopšte zamišlja da bi to izgledalo da neko njega iz Brisela pozove i zatraži da uradi nešto što je protivno zakonima Srbije.
“Pa ako on o tome odlučuje, ako će on sa njim da dođe, u našoj zemlji postoje zakoni, kakvo je to licemerje nekih ljudi”, zapitao je Vučić podsetivši da presudu protiv Tonija Blera nije ukinuo on, nego je to učinjeno još 2001. godine u vreme vlasti DS i DS S.

U tom smislu, ponovio je, “presudu Tačiju nismo ukinuli, pa pošto nije ukinuta Srbija će se tako i ponašati, u skladu sa zakonom”.

Prethodnih dana iz Prištine je potvrđeno da će Hašim Tači doći u Beograd na poziv nevladine organizacije “Omladinski odbor za obrazovanje”, šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da nema potrebe da dolazi, a ministar policije Nebojša Stefanović da će biti uhapšen ako dođe.

Nakon mediji su preneli da je bilo intervencija iz Brisela da se Tači ne hapsi, te da mu se omogući učešće na konferenciji u Beogradu.

 

Do kraja godine građani će osetiti boljitak

 

Premijer Vučić izrazio je uverenje da će građani pre kraja godine osetiti boljitak, koji će biti izražen i kroz povećanje plata i penzija.

“Od onoga što sam rekao ne odustajem”, poručio je premijer prilikom posete Šapcu i dodao da je još pet meseci potrebno pratiti fiskalna kretanja kako bi se precizno utvrdilo u kojoj meri je moguće vraćanje plata i penzija.

Komentarišući kako će MMf-a oceniti sprovođenje aranžmana, on je rekao da MMf nema na čemu da zameri u pogledu fiskalnog deficita jer su ostvareni rezultati u prvom kvartalu mnogo bolji nego što se očekivalo.

On je rekao i da prvi dani aprila pokazuju “preticanja” u pozitivnom smislu u odnosu na isti mesec protekle godine i ukazao da su i dalje svi pokazatelji u budžetu bolji nego lane, a kao primer naveo bolju naplatu PDV-a i niže rashode.

 

Razgovori s Ramom i Mustafom biće teški

 

Vučić je rekao da nema nameru da komentariše provokacije albanskih političara, jer je za Srbiju važno da bude stub stabilnosti, te da će uvek imati racionalan i odgovoran pristup i čuvati nacionalni ponos i dostojanstvo.
“Od mene nećete da čujete loše reči o njima, herojske izjave za unutrašnju upotrebu, već racionalni pristup”, rekao je Vučić komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame, koji je u intervjuu TV Skaj njuz Arabija ponovio da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

On je dodao da će razgovori razgovori sa albanskim predstavnicima, i Ramom i kosovskim premijerom Isom Mustafom, biti teški, ali da je njihov posao da razgovaraju i da dolaze do rešenja.
“Naš posao je gradimo puteve i mostove, a ne da ih rušimo, i Srbija će to nastaviti da čini, ali će umeti da sačuva svoju zemlju, teritoriju, nacionalni ponos i dostojanstvo”, rekao je Vučić.

Pred vladom i pred njim je, naveo je, veoma teška nedelja u kojoj će, između ostalog, razgovarati sa premijerima pet balkanskih zemalja, predstavnicima EU, kao i kosovskim premijerom Isom Mustafom.
“To je nešto što svakako nije lako za nas, ali je za nas važno da budemo stub stabilnosti i da se ponašamo odgovorno”, rekao je Vučić.

 

Verujem da će Vojvođani znati da izaberu budućnost

 

Vučić kaže da raspisivanje pokrajinskih izbora nije pitanje za njega nego za druge nadležne organe, ali da veruje da će građani Vojvodine znati da izaberu svoju budućnost na tim izborima.

Vučić je u Koceljevi, upitan kad će biti raspisani pokrajinski izbori, odgovorio da je to pitanje za neke druge nadležne organe, ali i dodao da se ti izbori približavaju.
“Ušli smo ili ulazimo u izbornu godinu, da li će izbori biti dva ili tri meseca pre ili kasnije, to je svejedno, ali mislim da će ljudi u Vojvodini znati da izaberu svoju budućnost”, rekao je Vučić.

 

Vučić o ulaganjima u avijaciju u vojsci i policiji

 

Vučić je rekao da se nada da će lovačka avijacija uskoro imati najveći broj ispravnih aviona u poslednjim godinama, te da će broj ispravnih i novih helikoptera za policiju biti značajno povećan.

Podsetivši da je vlada odlučila da se 600 miliona evra uloži u kupovinu dva helikoptera za Vojsku, on je rekao da će se za pomoć obratiti i šeiku Muhamedu.
“Ne kažem, niti imam garancije, da ćemo da dobijemo to, ali ću ga zamoliti da nam pomogne u nabavci ili da nam pokloni jedan ili dva policijska helikoptera, što bi bilo od izuzetnog značaja”, rekao je Vučić.

 

Ne dam novac za novi državni avion

 

Premijer je izjavio da nema novca za kupovinu novog aviona za potrebe državnika i da se o tome ne razmišlja.
“Ne, u ovom trenutku nemamo ni pravo ni novac da kupujemo avion, a ako hoćete i ne dam pare”, rekao je Vučić novinarima upitan da li se razmišljalo o kupovini novog aviona za potrebe državnih zvaničnika.

Vučić je rekao da će država o tome moći da razmišlja kad budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, ističući da bi takav avion koštao oko milijardu dinara.
“Mi tu milijardu dinara nemamo, ako avion radi, radi, ako ne radi, naći ćemo neki drugi način da putujemo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je prioritet države da ojača vojsku, kako bi se piloti, koji treba da štite građane, osećali bezbedno i da je to važnije od toga kako će državni vrh putovati.
“Suočavamo se sa tim da šta god uradite, nije dobro. Da kupimo novi avion, zar ne biste rekli – kupujete avion za vas dok narodu smanjujete plate”, rekao je Vučić

Vladin avion “falkon”, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana.

2 komentara

 1. U svakoj normalnoj drzavi ovaj dogadjaj sa predsednikovim avionom bio bi proglasen sa pokusajem atentata. Samo u drzavi Srbiji predsednik je zadnja rupa na svirali. Jedini drzavnik koga su gradjani Srbije na zadnjim izborima izabrali direktnim glasanjem, postao je sprdnja njegovih partijskih junosa. A do 9. maja ima jos 20 dana? Sta mu se do Crvenog trga jos moze dogoditi, ne smem ni da pomislim?

 2. Igramo na ivici , na opasnom smo putu, neko može da nas gurne u ponor ,od te bratije koja nam daje dobre usluge i koji nas”pomažu” na putu u …
  Srbja mora da razvija domaća preduzeća , da se da prirotet, podrška čestitim domaćim investtorima.
  Koliko je jaka ekonmija Srbije toliko će mo bitii vojno i policijski jaki!
  Neka jake firme kojeprve profit,prvenstveno Srbska SMATSA( koja pravi projekte na aerodromu Tivat, koja ima nov avion za kalibražu i spašavanje- paciijenata iz Crne Gore za VMA? o našem trošku???) , dakle neka SMATSA kupi helikoptere za policiju, avione i opremu i neka pomognu i EPS; Telekom,EMS,….imaju ogromne profite , neka pomogn u nevolj, ne trebamonjakati jer posle će…
  I još nešto najavljen je dolazak velike turske državne banke u Srbiju, što je OK, ako budu korektni što ne sumnjam , biće to dobra saradnja!
  *Međutim, Crna Gora je ovih dana dala dozvolu za rad drugoj državnoj turskoj banci “Zirat”, koja će kako vele da otvori predstavništvo u Prištini???, to je već drugačiji prilaz administracije iz Ankare, zaobilaze Srbiju, idu bočno??? Nadam se da to neće učiniti, jer će zaobići našu administraciju, to nebi ni oni dozvolili u Turskoj!?

  Namenska industrija mora da bude zamajac, imamo odlične fabrike, institute(VTI) tradiciju,znanje,…ne dajmo da nas drugi u regionu prešišaju..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *