Tužilaštvo traži izvršenje odluke o opozivu oslobađanja

Tužilaštvo je danas uputilo Žalbenom veću Haškog tribunala hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Šešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Tužilaštvo je u Predlogu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, zatražilo od Žalbenog veća da naloži Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o ovom predlogu.

Podsećajući da je 30. marta Žalbeno naložilo Pretresnom veću da “odmah” izda nalog za opozivanje privremenog oslobađanja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu, Tužilaštvo navodi da dve sedmice posle toga Pretresno veće nije sprovelo odluku Žalbenog veća.

Odluka Žalbenog veća bila je nedvosmislena, navodi Tužilaštvo, dodajući da Pretresnom veću nije ostavljeno pravo da odlučuje da li će opozvati privremeno oslobađanje ili period vremena u kom će to učiniti.

Međutim, kako se ističe, Pretresno veće još nije sprovelo odluku i umesto toga, čekalo je deset dana pre nego što je bilo šta preduzelo i potom samo naložilo Sekretarijatu da mu pribavi medicinske informacije o Šešeljevom zdravlju.

Tužilaštvo ocenjuje da je to “neopravdano odlaganje nedvosmislenog naloga Žalbenog veća” i dodaje da je Šešeljevo zdravstveno stanje “irelevantno za sprovođenje te odluke” i “ne može sprečiti sprovođenje odluke”, jer njegovo zdravlje ne bi trebalo da trpi “nikakvu štetu od njegovog povratka u Hag”.

3 komentara

 1. Inkvizicija se povampirila, iako je bila zazidana i gvožđem okovana
  našla je pukotinu u Haškom “trbunalu”,u ličnostima žalbenog veća i evo je u punom sjaju njene surovosti. Civilizacijski korak zapadne demokratije glasi: “Šešeljevo zdrastveno stanje je nebitno(irelevantno)
  za sprovođe odluke o njegovom privođenju u haški kazamat”
  Zar se nisu naubijali dovoljno srba,pa dokle boga mu????—-milan

 2. Nisu verovali, nije im ni na kraj pameti bilo da ce Seseljev povratak nasaoj vlasti zadati udarac ( mislim na rast popularnosti srs, koji se krece oko 20 procenata )i sad traze hitno njegovo vracanje.Malo ce da kukaju, malo ce da se neckaju, al ce ga naravno vratiti u Hag.Uostalom, ima li ijedan zadatak iz Eu koji nisu ispostovali i sproveli u delo( Briselski sporazum,sporazumi sa nato,uvoz svega i svacega iz eu,nismo Rusiji uveli sankcije zvanicno al u praksi u Rusiju vise nista ne izvozimo,uzimaju uredno i redovno sve ponudjene kredite..a uskoro privatizacija telekoma, promena ustava-izbacivanje preambule o kosovu,..itd..itd moja Srbijo

 3. Rezoluciji Ujedinjenih nacija 37/194, o “Medicinskoj etici”, usvojenoj na Generalnoj skupštini 1982. godine, gospodin Vojislav Šešelj se ne može vratiti u zatvor već se lečenje mora nastaviti u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi koja mu obezbedjuje “istu terapiju” kao ostalim pacijentima koji boluju od takve ili slične bolesti. U načelu, maksimalna/optimalna medicinska nega NIJE MOGUĆA u haškom zatvoru.
  Zašto naša medija ukljucujuci i “PEČAT”, kriju ovu inforčaciju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *