Срозавање Европе

Милорад Вучелић / главни уредник

Уочи 70-годишњице победе над фашизмом сви стварни и прави победници и њихово потомство, прави баштиници историје, спокојно и с поносом могу се позвати и с вером ослонити на Његошеве стихове: „Покољења дјела суде, што је чије дају свијема.“ Ту веру делио је и некадашњи британски премијер Винстон Черчил који је у посланици упућеној Јосифу Висарионовичу Стаљину 23. фебруара 1945. написао:

„Будућа поколења признаће свој дуг пред Црвеном армијом исто тако беспоговорно, као што радимо ми, који доживесмо до тога да будемо сведоци ових величанствених победа.“

Черчилово предвиђање није испуњено. Данашња државна вођства западног света показала су се као недостојна и незахвална купљевина потпуно заслепљена свим оним што је свет и увело у Други светски рат. Својим поступцима, они су постали следбеници поражених у Другом светском рату. Њихово одбијање да 9. маја буду присутни на Војној паради у Москви, којом се обележава Дан победе над фашизмом, више је него срамно. Ово одбијање је много више од срамоте, јер показује да су ове државне вође не само недостојни људи него и да су били и остали на истој мрачној западној страни, на страни која је и произвела Хитлера. Јер Хитлер је био, а чини се и остао, продукт и кризе и успона Запада. И још нешто важно се открива – истина о томе ко је био стварни и у суштини једини победник у Другом светском рату.
[restrictedarea] Не чуди оваква позиција и карактерна својства западних лидера, јер када погледамо коме је данас у свету, посебно у Европи, запало да влада, свашта лоше и наопако се може очекивати. Реч је о безброј потпуно случајних, безначајних сивих ликова, људи који нису ни сенке својих претходника и који не поседују, или осећају, било какву историјску одговорност за оно што чине. Ниједан од ових актуелних западних политичара, ама баш ниједан, није се довинуо до нивоа државника. Поред тога, велики број међу њима су људи потпуно огрезли у разним аферама и корупцији. Они, једноставно, не осећају и не разумеју као своју и важну никакву државну и културну мисију. Централна канцеларија ЕУ у Бриселу, са све оним мноштвом администрације што је опслужује и са посланицима Скупштине ЕУ, право је легло корупције, злоупотреба и баснословних привилегија. И, наравно, реч је о крајње некомпетентним типовима.

Данашњи европски лидери отворено подржавају активне и наоружане потомке неонациста и бројних организација које данас отворено испољавају свој нацизам. Из дана у дан чудовишно буја стравична русофобија и путинофобија као препознатљива претходница ратних катастрофа.

Исти ти ликови отворено понижавају Европу и њену велику традицију. Формација и организација Европске уније као да је задужена и створена да у потпуности уништи трагове европског духа и величину европске историје. Захваљујући таквом чемерном, инфериорном и недостојном вођству, усред Европе је отворено право ратиште са потенцијалом опаке ескалације. Европске државе претворене су у праве правцате носаче америчких војних авиона, базе за смештање НАТО трупа, и полигоне за постављање америчких ракета. И то ЕУ није довољно него жели и да сваку тачку на европском континенту – па наравно и Србију – претвори у мету за одбрамбено руско оружје.

Та иста ЕУ, тако погубно стварана као заједница угља и челика и уобличавана рушењем Берлинског зида, према Русији је подигла зид санкција које упорно појачава слепо слушајући амерички диктат. Својим визним режимом, Мастрихтом, уговорима о приступању и вечним кандидатурама, Европска унија се изолује од земаља које су изван ње. Ове земље се бескрајно уцењују и претварају се у обичне колонијалне привеске. Ратовима које воде у саставу НАТО-а, и повременим интервенцијама у своје име, унесрећује се становништво на рубним деловима континента које је потом опет приморано да тражи спас у тим истим земљама агресорима. Накнадно, све то постаје подлога за разбуктавање најгоре ксенофобије и насилничке мржње према емигрантима. ЕУ је у потпуној потчињености команди НАТО-а. Нема тог америчког понижења које европски лидери неће са задовољством не само поднети него и прихватити. Данашње европске земље на амерички начин су брутално вестернизоване, и то у сваком погледу. ЕУ се претворила у борбену организацију за уништавање европског духа и свих његових вертикала и висова. Стара Европа све је више приморана да слуша новоевропске земље чија вођства носе тешке багаже инфериорне мржње према руском и српском народу, народима који су стварни и највећи победници над нацизмом.

Због тога је одлука председника Србије Томислава Николића да буде на Војној паради у Москви, као и да Црвеним тргом марширају и српски војници, једина могућа и права, подршке и хвале вредна одлука. Свака друга одлука била би не само дубоко погрешна него и недостојна и ишла би на руку изродима. Да, баш изродима, јер то име заслужују сви они који нису били спремни некада, а нису ни сада, да се супротставе правом нацизму.

ЕУ је данас отворено стала на страну украјинских нациста и они су постали само срце владајућег кијевског режима. Они су борбени антируски ешелони, ударна песница Америке и злокобни весници могуће још већих предстојећих ужаса.

ЕУ је својом политиком и санкцијама приморала Русију и Владимира Владимировича Путина да се окрену сарадњи са Кином и Турском, и то не само када су у питању енергенти. Вођство ЕУ из дана у дан, у економском погледу, претвара наш континент у привредно слепо црево.

Данас је та и таква ЕУ и за Србију постала сиренски зов. Емитују се заводљиве и очаравајуће песмице, чују се умилни гласови иза којих вреба извесност срамног скончавања. Што је још горе, већини наших политичара отворене претње и ултимативни услови које пред њих постављају чак и најмизернији чиновници бриселске администрације и посланици Европског парламента указују се као најдивније оперске арије и мелодије у које се они хорски укључују.

Европу је, бар према митолошком предању, некада давно отео заљубљени Зевс. Данас, захваљујући својим недостојним владарима, она се отима од Европљана. Да кажемо сасвим прецизно, овде је реч, или овде и сада је на делу – срозавање Европе.
[/restrictedarea]

10 коментара

 1. …да, 7о година је означено, као “век једног цара”, и такве промене можемо и сами да посматрамо ?
  Нису поступили ни по Черчиловом аманету да га “дижу”, ако се Немачка поново уједини ?
  Кварење вредности, такоође се назива – корупција; у филозофији, то су назвали – “де-конструкција” старих `нарација` и одавно се на томе ради, док се нова (ЕУ) вавилонска кула гради – од обмана и корупције
  Да парафразирамо Ђуру Јакшића, и садашња Европа би пре – “јарца печеног”; `сабље димискије` држе и витлају њима, неки други ?

 2. u ekstatičkom vatrometu pada berlinskog zida razotkrila se budućnost kao večno vraćanje.otvoreno i bez maski.oni koji su sarađivali sa hitlerom i preticali ga u jasenovcu i jadovnu i svi drugi koji su bili saradnici najstrašnije obrazine čovečanstva kasnije nastavljenoj po vijetnamu…i dalje i dalje…sve do iraka, libije…- nagrađeni su i raspadom jugoslavije.a mi, ovde, bez obzira srbi ili ne…mi smo kažnjeni…zbog otpora fašizmu. nisu kažnjena deca generala i crvena buržoazija srpska koja se lako prešaltala na stranu globalne moći koja sa sobom vodi aveti nasilja…nego smo kažnjeni mi koji nismo nikada voleli nasilje, ni perverziju silovatelja,niti smo se divili nasilniku ma ko bio.

 3. Наивни Словени!

  Баш та Британија је била чврсто против уједињења немачке, а весели Совјети су ко од шале и без икаквих услова пустили да се уједине Немци и да опет мрсе конце по јевропи!

  Плаћамо цену својих тешких заблуда и лаковерности, због тих грешака страда народ!

  • Bili bi smo previse naivni ako bi smo verovali Britancima to sto govore. Mnogo je bolje obratiti paznju na ono sto rade. Drzati Nemacku podeljenu ? bilo je samo pitanje vremena. Jednako je to bilo nemoguce kao sto ce biti i sudbina odcepljenog i porobljenog KiM, kad tad ce se osloboditi tudje cizme i bice Srbija ponovo jedno…

 4. Van teme Sam ali zasto je Gospodin Vucelic van Srpske Politike Po meni veliki gubitak Za Srbiju

 5. Ne…nije srozavanje,EVROPA SE “UZDIZE”…ONA USTASKA,FASISTICKA…
  Neka neko pita Devenporta,okupacionog namesnika u Beogradu,samo tri pitanja,moze i na srpskom,on je naucio srpski,JER OVDE OSTAJE:
  1.Zasto vi,kao Englez…KAO SAVEZNICKA NACIJA PROTIV FASIZMA…ne idete u Moskvu,na Dan pobede nad fasizmom?
  2.Zasto ste bombardovali Srbiju i Crnu Goru,tokom nemacke nacisticke okupacije,kao “saveznici”,NA NACIN DA POBIJETE STO VISE SRBA A DA SKORO NI JEDAN NEMAC NE POGINE,MAKAR U BEOGRADU???
  3.Zasto Engleska za sto godina napravi dve albanske drzave,a mi Srbi ,po Englezima…NEMAMO PRAVO NA OPSTANAK???
  Insistirajte na preciznom odgovoru…
  Ili ne,ne pitajte nista…DA NE NARUSIMO KOLABORACIONIZAM!

 6. mislim da je britanija ucesnik svega i genocida srba na balkanu a ne i amerika amerika hoce mirnim putem samo da se priblizi rusiji preko srbije amerika i britanija dva razlicita pojma

 7. Од памтивека Велика Британија, је народски речено само велики
  мутикаша, или у свакој чорби мирођија, замути, посвађа и покупи
  кајмак. Само, ничија није горила до зоре, па неће ни њихова.
  Мајк-у свака част на коментару, као да ми је извлачио тај коментар из срца и душе, и додао би, Енглези су мозак, а Амери песница.
  Где год се нешто замути, ту Амери туку, а Енглези из позадине
  пострекују. Веома ме весели што су овај пут налетели на носиоца
  црног појаса, и што ће прћи као бос по трњу, та време је ,бре!—-милан

 8. Обично понављају мантру да Милошевић није схватио да је берлински зид срушен. Мислим да је он једини у бившој СФРЈ то схватио, да су то схватили и други не би пожурили да поставе тарабе и ограде на републичким границама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *