Печат недеље

Влада на отвореном

Влада Србије је годину дана свог рада обележила у блату и рупи, седницом одржаном на дну колубарског копа „Тамнава – Западно поље“ који је био потопљен у прошлогодишњим поплавама. Овакав амбијент требало је да симболизује прегалаштво владе која је Србију из потопа почела да изводи на пут опоравка, али је слика министара у блату и прашини ипак испала много упечатљивија.
А премијер Александар Вучић побринуо се да им боравак у рупи и потпуно преседне, припретивши (им) најавом да ће реконструкција владе бити „кратка и слатка“…

Балтимор гори, на улицама Гарда

Још једно у серији полицијских убистава изазвало је нереде који су Балтимор претворили у праву ратну зону у којој се сукобљавају црначки демонстранти и снаге безбедности, укључјући и практично војну формацију Националну гарду. После хаоса са паљењем аутомобила, пљачком продавница и уласка војске у град, у Балтимору је у уторак уведен полицијски час, а у држави Мериленд ванредно стање. Школе и факултети су затворени, док Национална гарда патролира улицама.
Најновији талас насиља, испровоциран смрћу афроамеричког младића у полицијском притвору, још једном је скренуо пажњу јавности на бруталност коју снаге реда примењују над црном мањином. Ово је већ други пут у последњих неколико месеци да се Национална гарда, која треба да брани земљу од спољашњег војног напада, а не од домаћих цивила, умешала у сузбијање демонстрација.
Насиље у Балтимору, граду са већински црначким становништвом, избило је после сахране Фредија Греја (25) којем су, по свему судећи, полицајци поломили кичму током хапшења или држања у притвору. У јавности се појавио снимак на којем се види да је младић јаукао од бола још док су га увлачили у полицијски аутомобил. Чим се завршило опело, демонстранти су засули полицајце каменицама, на шта су ови одговорили сузавцем. Повређено је око 15 припадника снага реда, док је 27 учесника протеста ухапшено. Гореле су продавнице и апотеке, појединци су крали храну и пиће из супермаркета. У град су на крају стигли и гардисти у борбеним возилима.
Председник Барак Обама затражио је суздржаност од локалних власти, на шта му је гувернер Мериленда Лери Хоган обећао да неће бити прекомерне употребе силе, али да „неће стајати по страни и дозволити да град Балтимор преузимају банде“.

Терористички напад на Републику Српску

У понедељак предвече у Зворнику у Републици Српској извршен је терористички напад на тамошњу станицу полиције. Полицајац Драган Ђурић је убијен, а двојица његових колега, Стево Миловановић и Жељко Гајић, тешко су рањени када је у станицу око 19 сати, у тренутку примопредаје смене када је ту и било највише полицајаца, упао припадник вехабијског покрета Нердин Ибрић и узвикујући „Алаху екбер“ (Алах је велик) почео да пуца из сачмаре.
У нападу је убијен и сам Ибрић.
Председник Републике Српске Милорад Додик напад је одмах назвао терористичким и оценио да то свакако није индивидуални чин, што ће у дану који је уследио потврдити и истрага током које су, до сада, ухапшена двојица Ибрићевих саучесника у планирању овог злочина.
Босанскохерцеговачки намесник Валентин Инцко устврдио је да је Обавештајно-сигурносна агенција БиХ „упозорила полицијске агенције прошлог петка да ће се десити напад на једну полицијску станицу“, док је насупрот њему председник Додик рекао да то није истина већ је „то била уопштена информација да је могућ терористички напад негде на подручју БиХ, али је речено да немају појма где. Тако су нам пренеле обавештајне структуре и та информација није била употребљива“. Додик је такође наговестио и да би РС могла да формира своју обавештајну службу јер по Уставу БиХ на то има право, а с тим у вези је, и безбедносно и политички, интересантна најава премијера Александра Вучића да ће Србија, на основу Дејтонског споразума, Републици Српској помоћи и финансијски и обавештајно.

Америци прети дефицит иновација

Научници Масачусетског института за технологију упозорили су на „дефицит иновација“ који ће проистећи из озбиљног пада федералног финансирања основних научних истраживања у доменима као што су сајбербезбедност, истраживање свемира и заразне болести. У извештају под насловом „Одложена будућност“, научници су указали на алармантан и константан пад у финансирању рада америчког Националног института за здравље и других истраживачких агенција. Федерални буџет за истраживање је сада око три посто укупног америчког буџета, док је 1968. овај проценат износио десет одсто, и најнижи је од Другог светског рата, што, како је оценио физичар Марк Кастнер, „доводи у опасност будућност Америке“.

Француска ће Русији исплатити  1,1 милијарду евра

Француска намерава да Русији врати новац уложен у носаче хеликоптера типа „Мистрал“ и плати компензацију, уколико они не буду испоручени. Русија би добила назад 800 милиона евра и додатних 300 милиона на име одштете, јавили су француски медији позивајући се на изворе из владе. Француска намерава да ову компензацију исплати од две милијарде евра, колико ће јој Пољска платити за куповину хеликоптера. Ова одлука још није формална, а Француска и Русија преговараће још месец дана око тачних услова за поништавање уговора о купопродаји ових бродова. Поред овога, Русија ће Француској омогућити да ова два брода прода некој трећој страни, а према писању медија, неке од НАТО земаља су већ показале интересовање да их купе. Раније ове недеље председник Француске Франсоа Оланд сложио се са предлогом да се Русији врати новац уколико јој бродови не буду испоручени, што је, како је рекао, тренутно немогуће због ситуације у Украјини.

Шкриљци криви за земљотресе

Више од десет области у САД, досад сеизмички стабилних, погодили су последњих година земљотреси изазвани експлоaтацијом нафте и гаса из шкриљаца.
Према извештају америчких владиних сеизмолога, нема сумње да су ти потреси изазвани експлоатацијом нафте и гаса из шкриљаца у којој се примењује нова метода, такозвано фраковање.
Како преноси портал „Балкан магазин“, земља се, према америчком сеизмолошком институту УСГ, тресла и у донедавно сеизмички готово потпуно стабилним регионима у државама Алабама, Арканзас, Колорадо, Канзас, Њу Мексико, Охајо, Оклахома и Тексас. УСГ у њима примећује извесни пораст потреса од 2 000, при чему тај тренд изразито јача од 2009, то јест од почетка бума у експлоатацији нафте и гаса из шкриљаца.
Пораст сеизмичке активности научници приписују, пре свега, ушприцавању отпадних вода од дубинских бушотина. Та метода, захваљујући којој се у бушотинама одржава потребни притисак и нижи вискозитет сировине, може, међутим, „пробудити“ спавајуће пукотине. Неке пукотине експлоатација оживљава после милиона година мировања.
„До тих земљотреса долази много чешће него раније и они за људе који живе на том тлу представљају велику опасност“, упозоравају стручњаци.

Преко Финске до Берлина?

Финска погранична служба појачала је стање приправности након спекулација да би чланови славног руског мотоциклистичког клуба „Ноћни вукови“ могли да промене руту планираног одласка у Берлин. Иако је Немачка одбила да руским мотоциклистима одобри визе, „Ноћни вукови“ су 25. априла кренули из Москве, непоколебљиви у одлуци да прођу путевима Црвене армије како би 9. маја у Берлину присуствовали прослави 70 година победе над нацизмом. Жестоке реакције нису изостале ни у Пољској, те пошто је премијерка ове земље идеју назвала провокативном, Министарство спољних послова је саопштило да неће дозволити прелазак пољске границе и улазак на територију ЕУ, делом јер не могу да гарантују безбедност.
Но, уколико уђу у Финску, „Ноћни вукови“ би могли трајектом путовати од Хелсинкија до Стокхолма, а затим кроз Шведску и Данску до Немачке.
Извесно је да „Ноћни вукови“ неће одустати од идеје јер, како је рекао њихов вођа, Александар Залдастанов: „Ако одустанемо од вожње, онда треба да одустанемо од свега – 9. маја, гробова (совјетских војника погинулих у Другом светском рату) споменика, сећања, наше историје, свих наших вредности „лећи ћемо у сандук и одмах умрети. То не би требало да се догоди.“
„Ноћни вукови“ су највећи руски мотоциклистички клуб чији чланови, посвећени очувању православља и традиционалних вредности, активно учествују у јавном, друштвеном и политичким животу Русије. Орденом за заслуге председник Русије Владимир Путин одликовао је Александра Залдастанова 2013. године за, како је, између осталог, стајало у образложењу, „делатност и образовање младих у патриотском духу“.
Својевремено, Залдастанов је подржао иницијативу Дмитрија Рогозина да се формира Словенска легија као одговор на захтев 22 000 Срба са Косова за добијање двојног држављанства.
„Ако формирамо Словенску легију, или макар батаљон, одговорићемо на апел косовских Срба да им помогнемо. Оставимо ли Србе на цедилу, лишићемо се наших најближих пријатеља.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *