Обама одговоран за ратне злочине?

Вашингтон – Готово све акције беспилотних летелица које америчка војска користи широм света за циљана убиства изводе се преко инсталација у бази Рамштајн у Немачкој, пише портал Интерцепт.

Анонимни извор тврди да комплетна комуникација, као и пренос видео-снимака пре и после акције, иду кроз ову базу, као и да је, у случају да у овоме суделују и немачки држављани, могуће да се они излажу опасности да буду правно гоњени. Да ли немачке власти имају податке о томе шта се у бази дешава нејасно је јер се она води као „екстериторија“.

Војни стручњак Армин Кришнан изјавио је за портал Немачке економске вести да су напади изведени уз помоћ дронова нелегални и противни међународном праву.

„Америка себе сматра за једину преосталу велесилу и узима себи за право да чини оно што је другима забрањено. Недавно је Хилари Клинтон у „Вашингтон посту“ изјавила да САД имају право да нападају терористе широм света, чак и ако држави на чијој се територији то дешава то није право. На пример, акције које изводе у Пакистану би биле довољне да им та земља формално објави рат, мада је наравно јасно да Пакистан то није у стању. Уколико, међутим, САД наставе са том праксом, не може се искључити да би то могло да доведе до неконтролисане ескалације“, упозорава овај стручњак.

„Уколико при таквим нападима гину и цивили, ради се о ратном злочину. Јавност, међутим, врло ретко сазна нешто о овим догађајима“, напомиње он.

Женевска конвенција штити цивиле и Америка је дужна да је се придржава. Конвенција предвиђа да у случају ратних сукоба може доћи до „колатералне штете“ и захтева од зараћених страна да цивилне жртве „избегава колико је то могуће“. У пракси, међутим, постоји правни проблем да се напади дроновима дешавају у неутралним земљама, као што су Пакистан, Јемен или Сомалија, које уопште званично нису стране у сукобу.

Зато многи стручњаци за међународно право, међу њима и они са америчког Станфорд универзитета, сматрају да су напади беспилотним летелицама заправо злочин против међународног права. У том контексту, председник Обама који даје формална одобрења за ове нападе, могао би да одговара пред Међународним судом у Хагу.

То се, наравно, неће десити, али постоји велики број приватних тужби против ЦИА и америчке владе које су покренули рођаци убијених цивила. За сада ниједна није имала успеха. Формални разлог је то што програм беспилотних летелица ЦИА официјелно не постоји, па је тако немогуће утврдити да ли је напад у коме су цивили страдали у супротности са међународним правом.

„Може се рећи да жртве ових напада и њихове фамилије немају никаквих права, и тако ће остати све док се на овом пољу нешто из основа не промени“, закључује Кришнан.

Књига распродата

Армин Кришнан је гостујући професор за студије безбедности и националну безбедност на Универзитету Тексас, у Ел Пасу. У својој књизи „Циљана убиства: будућност рата“ пише о правној празнини која омогућава да се овакви злочини практично некажњено одвијају широм света. Књига је у Немачкој распродата и може да се набави само преко онлајн-књижара.

Б. Божин / Вести

http://www.vaseljenska.com/svet/obama-odgovoran-za-ratne-zlocine/

3 коментара

  1. Дасе нелажемо сви амерички председници водили су ратове по свету
    даби војна индустрија радила пуном снагом. Није потребно набрајати те све интервенције УСА демократије-демагогије. Тоје чист ИМПЕРИЈАЛИЗАМ који продужава све западне КОЛОНИЈАЛНЕ ИМПЕРИЈЕ.

  2. Па, ајде онда да почнемо судити доступним председницима УСА.
    Клинтону, Обами па и Хилари Клинтон за заслуге у прошлости и
    евентуалне злочиначке активности у будућности. Заслужили су
    да им се суди и читаво човечанство да поигне тужбу,јер га угрожавају, свјом
    халапљивошчу. Предлажем да УН донесе резолуцију којом се УСА обавезује, да сваког у будућности изабраног председника осуди
    за недела која ће направити, а казну аутоматски сужи по престанку
    мандата, Овде нема грешке они ће казну заслужити, сигурно.—-милан

  3. Ma ko nas pita,ameri sve mogu zu pomoc eu ali neznamo do kada.
    Nas su izubuijali jer smo bili neposlusni,Libija,Egipat,Iran a
    Rusi gde su , u Rusiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *