На Дан сећања – одата почаст жртвама Старог саjмишта

На Споменик жртвама геноцида на Старом саjмишту, месту некадашњег логора током Другог светског рата данас су положени венци и одата почаст жртвама у оквиру обележавања Дана сећања на жртве холокауста и геноцида.

Oрганизатор комеморативна церемониjе била jе Влада Србиjе а венац на Споменик jе положио министар одбране Братислав Гашић истакавши да се не сме заборавити све шта се дешавало у овом али и осталим логорима смрти.

“Oдаjемо почаст страдалима и подсећамо ко су били крвници а ко су и зашто биле жртве”, рекао jе Гашић подсетивши да су на простору логора Старо саjмиште, током Другог светског рата на наjбруталниjи начцини убиjани Срби, Jевреjиу, Роми…

Oн jе навео и да jе “Старо саjмиште, jедан од првих концентрационих логора у Eвропи био jедан од наjсуровиjих логора у коме су Срби, Jевреjи, Роми брутално убиjани само због вере, само због тога што су бил антифашисти…”

“Сваки трећи човек коjи jе ушао у Старо саjмсисте ниjе из њега изашао а они остали послати су на пут без повратака у логоре смрти Бањица, Tрепча, Jасеновац, у логоре у Немачкоj, Пољскоj , Aустриjи…”, подсетио jе Гашић.

Oн jе рекао и да су на подручjу Београда постоjала jош три логора али да “ми на жалост и данас немамо ниjедан Mемориjални центар – место где би млади сазнали све о холокаусту, шта су дозивели наши преци…”.
“Tо ће инициjативом коjа jе већ покренута захваљући Влади Србиjе и представницима Града Београда, уверен сам, бити и промењено”, рекао jе Гашић.

Према његовим речима, не смемо препустити забораву страдале како би се подсетили сви коjи живе у Србиjи али и они коjи долазе из иностранства на велику жртву коjу смо имали током антифашистичке борбе у прошлости.

Венце на Споменик положили су и преживели логорашци, чланови порадица страдалих, представници дипломатског кора, Савеза jевреjских општина, Удружења Рома…

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када jе дошло до пробоjа усташког логора у Jасеновцу.

За датум обележавања узет jе 22. април – дан када jе група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробоj из логора Jасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Према проценама, коjе jе на основу првих ексхумациjа извршила државна Kомисиjа фНРJ, а коjе jе потврдио и Центар “Симон Визентал”, у jасеновачким логорима jе нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Jевреjа и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *