Коме сметају српски војници у Москви

Различите реакције на одлуку председника државе о учешћу српских војника на паради у Москви 9. маја. Из Европског парламента – порука да одлука може да утиче на европски пут Србије. У Београду – анализе да се не сме оспорити право победника у Другом светском рату да учествује у паради поводом Дана победе над фашизмом.

Војници Србије ће марширати на војној паради у Москви, то је сигурно. Не зна се у ком саставу. Зна се да војску на Црвени трг шаљу и Кина, Белорусија, Јерменија. Долазак је потврдило још 26 шефова држава и влада.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се одлука о учешћу Србије на војној паради у Москви некима неће свидети, али да Србија води суверену спољну политику, у складу са националним и државним интересима.

“Не очекујем неке проблеме, али та одлука се некима неће свидети”, рекао је Дачић и указао да је Србија дала велики допринос борби против фашизма.

“Желео бих да подсетим да је Србија у оквиру бивше Југославије, заједно са борцима Црвене армије, учествовала у ослобађању Југославије и да смо дали велики допринос у победи против фашизма”, рекао је Дачић.

На велику улогу Србије подсећа и руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Заједничка историја не сме се заборавити.

“Улога Србије и Југославије у борби против фашизма од првог до последњег дана рата је велика. И то високо цене и поштују у Русији. Заступљеност српске стране има веома симболички значај. То наглашава историјско јединство наших народа, традиционалне везе пријатерљства које вежу Србе и Русе”, каже Чепурин.

Претпоставља се, међутим, да велики број европских земаља у светлу украјинске кризе, а под притиском Вашингтона, неће послати своје представнике. Шеф мисије Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт сматра да је реч о сувереној одлуци, али подсећа да је ситуација у Украјини и даље озбиљна, а став Уније о Криму јасан и непромењен.

“Као што знате, оваква одлука је национална одлука. На Србији је да одреди на којим ће догађајима да учествује и на какав начин да учествује, укључујући, наравно, и параду у Москви”, каже Давенпорт.

Знатно оштријег става је председник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едвард Кукан. За њега је Николићева одлука у супротности са изјавама о посвећености процесу укључења у Европску унију.

“У тренутној ситуацији, таква одлука постаје важан политички гест. Председник Николић требало би да буде свестан да такви гестови могу да имају утицај на процес европских интеграција земље”, рекао је Кукан.

Политизује се све, од олимпијаде до јубилеја 70-годишњице победе над фашизмом, став је спољнополитичких коментатора.

Ако постоји елементарно разумевање у Европи и Америци, Србија због параде не би требало да има проблеме.

 

Најава Немачке, Француске, Велике Британије да не учествују у паради не узнемирава Москву. Без оних који не дођу Русија ће преживети, поручују у Кремљу кратком реченицом: То је наш велики празник.

7 коментара

 1. Dvadeset šest zemalja sa identitetom, integritetom i suverenitetom se okuplja da proslavi civilizacijsku pobedu nad anticivilizacijkim psihopatama i manijaštvom …

 2. kad rusija ude u uniju tad ce i srbija unija hoce svoju drzavu a srbija hoce svoje granice da povtrati a rusioja neda nase i sto bice rata

 3. Nemacka da ucestvuje na paradi? na kojoj strani ? smesno…

 4. Мисмо се борили раме уз раме са браћом Русима против НАЦИ-ФАШИЗМА
  и наше је место 9 Маја на паради победника. Такође наше место и сада у борби против повампиреног НАТО-ИПЕРИЈАЛИЗМА који је исти као Хитлеров вермахт са својим сателитима.

 5. Covek po svojoj prirodi ima pravo da gresi,moze sebi da dozvoli razna ponzenja,slabost i nemoc. Ali sta reci kad zgubi osecaj za cast. Da li je tako sto dozvoljeno bilo kome da to cini u ime celog jednog Baroda? Najpre saznajemo da je pre 4 meseca Vlada Srbije dozvolila agresorskoj NATO soldateski okupira nase kasarne,da koristi drumove,aerodrome,… Kapitalucija? Kazu NE! Sad to isti koji su nas bombardovali porucuju da me ucestujemo na vojnoj paradi pobednika nad fasizmom,zabranjuju nam odnose sa bratskom Rusijom…
  Mozda nam porucuju da treba ucestvovati na paradi porazene strange u Berlinu? SRBIJO NA REFERENDUM!

 6. Poštovani prijatelji,

  ovih dana društvenim mrežama kruži predlog i ideja koja je nastala kao svojevrsni vid protesta protiv nepromišljenog srljanja Srbije u EU, a za šta nas niko nije pitao niti drži do našeg mišljenja.

  Naime, na Dan Pobede, 9.maja, dok herojska ruska armija bude blistala na vojnoj paradi u Moskvi,svi mi,koliko nas ima, treba da odvrnemo do daske
  RUSKU HIMNU,
  da se trese nebo i zemlja.

  Ako podržavate ideju, širite je dalje.

  Hvala.

 7. Ja vas na paradu nebi zvao jer vi Srbi ni sami neznate sta hocete.Hocete u EU a oni vas nece Rusi vas zovu Vi se mislite najbolje je za vas da napravite uniju sa MARSOVCIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *