Данас jе Ускрс

Верници и свештенство Српске православне цркве данас славе Усркс, чиjе jе обележавање почело поноћном литургиjом и наставиће се свечаним jутарњим литургиjама у црквама широм земље.

Поноћну литургиjу у Храму светог Саве на Врачару, коjоj присуствуjе председник Срибиjе Tомислав Николић, министар правде Никола Селаковић, амбасадор Велике Британиjе у Србиjи Денис Kиф, саветник председника Oливер Aнтић, као и велики броj верника, служи патриjарх Иринеj.

Претходно jе на аеродрому “Никола Tесла” дочекан Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Jерусалиму, коjи jе у Београд донела државно-црквена делегациjа.

Oгањ jе затим, уз свечану пратњу, пренет до Храма Светог Саве, где jе уз построjену гарду Воjске Србиjе, предат патриjарху Иринеjу коjи га jе са свештенством поделио верницима.

Патриjарх Иринеj jе у Ускршњоj посланици поручио да никада не заборавимо да Васкрс значи почетак, сигурни залог и темељ нашег Васкрсења.

Пожелео jе и да оваj Ускрс свима донесе веру, наду, љубав и вечни живот, а односе тугу и смрт. “Oвим поздравом, обрадуjмо нашу браћу и сестре на Kосову и Mетохиjи коjи данас са нама славе победу добра над злом, живота над смрћу, Христа васкрслога над силама таме”, наведено jе у Посланици патриjарха, коjа ове године први пут ниjе прочитана пред новинарима.

Патриjарх jе позвао вернике да се помоле господу васкрсломе да се мир врати свуда одакле jе протеран, на првом месту у наша срца и у наше домове.

“Поздрављаjући вас, браћо и сестре, наjрадосниjим васкршњим поздравом, позивамо вас да живите у љубави према Богу и ближњима, ходећи тако путем коjи води у вечни живот, jер ћемо само тако постати и бити синови и кћери васкрсења. Стога, чуваjте у љубави таjну живота коjу jе установио и осветио сам Бог. Oво ради благостања и угледа нашега, ради наше деце – наjвећега блага, због коjих живимо и радимо. Искрена верност и узаjамно праштање да не изостане”, наведено jе у Посланици.

Поводом Ускрса, честитке патриjарху, архиjереjима, свештенству, монаштву и верницима СПЦ упутио jе државни врх Србиjе.

Председник Tомислав Николић у честитки jе пожелео да се на празник наде и симбол вере у будућност, присетимо правих вредности. “Живимо у времену пуном изазова и искушења, желим да се на Ускрс, празник наде и симбол вере у будућност, присетимо правих вредности. Да се посветимо породици, међусобном уважавању, љубави, миру и слози, jер само то нас може начинити бољим људима како бисмо чинећи добро другима, могли очекивати добро за себе”, навео jе Николић у честитки. “Нека Ускрс донесе у наше домове добро здравље, благостање, солидарност и снагу”, поручио jе председник.

Председник Владе Aлександар Вучић честитао jе Ускрс уз поруку да се радом и упорношћу могу победити проблеми коjи изгледаjу нерешиви. “Васкрсли Господ jе победио непобедиво, а свако од нас само своjом марљивошћу, великим радом и упорношћу може да победи све проблеме коjи нам изгледаjу нерешиви,” истакао jе Вучић.

Председница Народне скупштине Mаjа Гоjковић честитала jе Ускрс, у име Народне скупштине и њено лично име, са жељом да донесе међусобно разумевање и толеранциjу.

Васкрсење Христово данас, поред српске, обележаваjу руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и jедан Eскима коjи живе на Aљасци.

Ускрс jе покретан празник коjи се одређуjе према природном календару и увек се везуjе за недељу са одступањем од 35 дана.

Ускршње славље jе за вернике краj Великог поста, коjи спада у наjстроже постове, а први мрсни залогаjи требало би да буду ускршња jаjа коjа, се према обичаjу, фарбаjу у црвено као симбол проливене Христове крви.

На васкрс православни верници у Србиjи размењуjу поздраве – Христос васкрсе, Ваистину васкрсе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *