Blagodatni oganj stigao u Srbiju

 Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je večeras u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu. 

Oganj će, ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podeliti građanima.

Delegacija koja je donela Oganj, predvođena episkopom slavonskim Jovanom i pomoćnikom direktora Kancelarije za KiM Dušanom Jovovićem otputovala je juče na veliki petak u Jerusalim, gde je učestvovala u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.

Episkom Jovan rekao je večeras novinarima na aerodromu da Oganj i njegovo donošenje u Srbiju ima tri uloge, od kojih je najvažnija da se setimo da je Hraist vaskrsao i da je to prva i osnovna istina naše vere.

Druga uloga je, kako je rekao, potvrda veze naše crkve sa Jerusalimom, a treća je potvrda večne veze srpskog i ruskog naroda, “koji je bio s nama u ovakvim podvizima”.

Kako je dodao, blagodatni oganj prenet je u Srbiju uz blagoslov srpskog, ruskog i jerusalimskog patrijarha i uz pomoć ruske crkve i ruskih fondova.

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.

Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima su doneta i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovom vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *