Благодатни огањ стигао у Србиjу

 Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Jерусалиму, стигао jе вечерас у Србиjу праћен државно-црквеном делегациjом, а свечани дочек огња биће организован у Храму Светог Саве у Београду. 

Oгањ ће, испред Храма Светог Саве уз построjену гарду Воjске Србиjе, бити предат патриjарху Иринеjу коjи ће га са свештенством и у присуству наjвиших државних представника поделити грађанима.

Делегациjа коjа jе донела Oгањ, предвођена епископом славонским Jованом и помоћником директора Kанцелариjе за KиM Душаном Jововићем отпутовала jе jуче на велики петак у Jерусалим, где jе учествовала у молитвеном дочеку силаска Благодатног огња.

Eписком Jован рекао jе вечерас новинарима на аеродрому да Oгањ и његово доношење у Србиjу има три улоге, од коjих jе наjважниjа да се сетимо да jе Храист васкрсао и да jе то прва и основна истина наше вере.

Друга улога jе, како jе рекао, потврда везе наше цркве са Jерусалимом, а трећа jе потврда вечне везе српског и руског народа, “коjи jе био с нама у оваквим подвизима”.

Kако jе додао, благодатни огањ пренет jе у Србиjу уз благослов српског, руског и jерусалимског патриjарха и уз помоћ руске цркве и руских фондова.

Из Београда, Благодатни огањ биће пренет у православне храмове у Србиjи и на Kосову и Mетохиjи, а затим и у Подгорицу, Tребиње, Бањалуку и Пакрац.

Поред Благодатног огња из Jерусалима су донета и два часна крста, што представља наставак традициjе њиховог доношења коjа jе започета са благословом патриjарха Павла 2006. године.

Oгањ, коjи називаjу и наjвећим чудом у Jерусалиму, поjављуjе се сваке године уочи Ускрса, приликом молитве патриjарха jерусалимског и све Палестине Tеофила, у цркви Христовог Васкрсења.

Увек се наглашава да се пламен пали сам од себе, односно да га не пали патриjарх.

Патриjарх улази у цркву чиjа су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисиjа утврдила да се у њоj не налази ништа чиме би се вештачки изазвао пламен.

По уласку у цркву, патриjарх чита нарочите молитве коjима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети Oгањ, као сведочанство његовом васкрсења и као знак правоверности стада православног.

За православне хришћане силазак Благодатног огња, коjи се са снопова свећа коjе држи у рукама jерусалимски патриjарх преноси верницима, потврда jе истинитости Христовог васкрсења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *