Амерички генерал: Сетимо се да су нам Руси били савезници

Заједничка прослава 70-годишњице сусрета савезника на Елби могла би подстаћи Русију и САД на дијалог, пише у чланку за „Вашингтон тајмс“ амерички бригадни генерал у пензији Питер Звак

Заједничка прослава 70-годишњице сусрета савезника на Елби могла би подстаћи Русију и САД на дијалог, пише у чланку за „Вашингтон тајмс“ амерички бригадни генерал у пензији Питер Звак, који је од 2012. до 2014. године заузимао место војног аташеа САД у Русији.

Сусрет совјетске и америчке војске пре 70 година код града Торгауа на Елби створио је између браће по оружју везе, које су убрзо након тога биле изгубљене и заборављене током Хладног рата, пише Звак.

Он сматра да ову годишњицу треба прославити баш због ветерана који не би могли да доживе наредни јубилеј.

„Потпуно занемаривање обележавања сећања на догађаје уз учешће делегација представљаће непоштовање према онима који су уништили нацистичку Немачку“, сматра генерал.

Он је нагласио да ће тиме бити „пропуштена шанса за одржавање толико потребног јавног сусрета америчких и руских војника“, који би могао бити „почетак превазилажења све оштријих и опаснијих противречности које се појављују у нашим односима“.

Према његовим речима, контаката између војски САД и Русије у овом тренутку практично нема и у таквој ситуацији су чак и дискусије без резултата ових нуклеарних велесила „боље него ништа“. Притом, овај догађај не би значио укидање санкција против Русије или одбијања војне помоћи Кијеву.

http://www.novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *