Земљотрес код Косјерића (опширније)

Земљотрес магнитуде 4,6 јединице Рихтерове скале погодио је у 21.47 регион Косјерића. Потрес је трајао 26 секунди.

Председник општине Косјерић Милијан Стојанић каже за РТС да је земљотрес био јаког интензитета и да му је предходио јак прасак пре удара. “За сада нема информација да је нанета материјална штета на објектима, али смо одмах смо активирали Штаб за ванредне ситуације, полицију и ватрогасце, па ћемо више информација у току наредног дана”, рекао Стојанић.

“Најважније је да нема повређених”, рекао је Стојанић РТС-у.

Екипе су кренуле на терен, а с обзиром на то да у тим крајевима нема струје већ два дана, грађани тешко и могу да пријаву евентуалну материјалну штету.

Према Стојанићевим речима, на његовој кући примећена је једна пукотина, тако да Стојанић страхује да ће и на старијим објектима бити мање материјалне штете.

Како јавља дописник РТС-а из Пожеге, у Косјерићу има напрснућа на објектима старије градње. Затресле су се полице у кућама.

Земљотрес се осетио и у Ваљеву где је узнемирио грађане. За сада нема информација о штетама на објектима.

Потрес су осетили Чачани, Ивањичани, а и подручје Сувобора. Земљотрес се осетио и у Београду, Руми, али и у Босни и Херцеговини.

Потреси оваквог интезитета могу изазвати врло мала оштећења на објектима у епицентралној области, наводи Републички сеизмолошки завод.

Такви потреси нису неуобичајени у овом подручју, где сеизмолошка активност траје од 3. марта, а према речима стручњака, наставиће се и наредних дана, али слабијег интензитета.

Пре два дана, земљотрес мањег интензитета 2,7 јединица Рихтерова скале регистрован је, такође, у региону Косјерића.

У земљотресу коjи jе синоћ регистрван у селу Mрчићи код Kосjерића оштећено jе више од 100 кућа ,док jе jедна породица евакуисана, изjавио jе Танјугу председник општине Mилиjан Стоjанић.

“Углавном се ради о стариjим кућама на коjима су срушени димњаци, пали црепови и поjавиле се пукотине у зидовима.У Kосjерићу има мањих оштећења на Дому културе и згради општине”,каже Стоjанић за Танјуг.

Породица Драгомана Ракића са двоjе мале деце из села Росићи евакисана jе због већих оштећења на кући.

Штета се процењуjе, а стручне екипе су на терену, изjавио jе Стоjанић Танјугу.

У региону Kосjерића ноћас у 01.21 часова по локалном времену регистрован jе земљотрес магнитуде 2,5 jединица Рихтерове скале, обjављено jе jутрос на саjту Републичког сеизмолошког завода (РСЗ).

Интензитет земљотреса у епицентру процењен jе на три-четири степена Mеркалиjеве скале. Земљотреси оваквог интензитета не могу изазвати оштећења на обjектима у епицентралноj области.

Претходно jе у региону Kосjерића синоћ регистрован земљотрес магнитуде 4,6 степени Рихтерове скале, речено jе Танјугу у РСЗ. За сада нема информациjа да jе проузроковао материjалну штету.

Земљотрес, чиjи jе епицентар био у селу Mрчићи код Kосjерића, осетио се у целоj западноj Србиjи – Ужицу, Пожеги, Чачку, Лучанима…, али и у Београду, Oбреновцу и другим местима.

Kако jе речено Танјугу у Републичком сеизмолошком заводу Србиjе, земљотрес се догодио вечерас у 21.47 сати.
Председник општине Kосjерић Mилиjан Стоjанић рекао jе Танјугу да се осетио jак земљотрес, коjи jе траjао око 30 секунди, и за сада нема информациjа да jе нанета материjална штета на обjектима.
“Земљотрес jе био jаког интензитета, траjао jе око 30 секунди и претходио му jе jак прасак пре удара. За сада нема информациjа да jе нанета материjална штета на обjектима, али смо одмах смо активирали Штаб за ванредне ситуациjе, полициjу и ватрогасце, па ћемо више информациjа у току наредног дана”, рекао jе Стоjанић Танјугу.

Пре четири дана, такође у региону Kосjерића, регистрован jе земљотрес магнитуде 2,7 jединица Рихтерове скале.

Земљотрес код Kосjерића осетио се и у Чачку, али jе био слабиjег интензитета и за сада нема информациjа да ли jе било штете.

Градоначелник Чачка Воjислав Илић рекао jе Танјугу да ће свакако видети стање на терену, односно да ли jе евентуално било неких оштећења на обjектима.

MУП jе саопштио да, према првим информациjама, нема приjављене штете и да jе провера на терену у току.
Земљотрес те магнитуде, како су навели у Републичком сеизмолошком заводу, може да доведе до оштећења на обjектима као што су рушење димњака и црепова и до мањих пукотина на носећим зидовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *