Vučić: Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad

Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je večeras premijer Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice stranačkog predsedništva odgovarajući na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Vojislavu Šešelju, ukoliko Haški tribunal zatraži njegovo vraćanje u pritvorsku jedinicu, rekao da je posao i obaveza države Srbije da vodi računa o svakom građaninu i o Šešelju.
“Mi čekamo odluke, prvo da vidimo kako je zdravstveno stanje gospodina Šešelja”, rekao je Vučić i dodao da Vlada Srbije čeka da vidi konkretnu proceduru.

Vlada Srbije nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je Vučić i dodao: “To se neće desiti”.

Čekaćemo prvo da vidimo šta je Žalbeno veće zaključilo, da vidimo šta oni pre svega traže od nas.
“Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gde će da jede, da spava…”, podsetio je i dodao da su, kako je rekao, oni puštanjem Šešelja zapravo samo Srbiji izazvali probleme.

Sad ćemo da vidimo šta je to novo što traže od nas, kazao je premijer.

Vučić je ponovio da cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno vrati u Hag rušenje vlade Srbije, SNS i njenog rejtinga,.

Uprkos tome, Srbija će, kazao je, učinit što je u njenoj moći da očuva punu političku i ekonomsku stabilnost.

Nije, dodao je, očekivao i iznenađen je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom pustanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva.
“Samo je on shvatio da su imali za cilj rušenje vlade li njenog rejtinga i SNS i ništa više”, rekao je Vučić i dodao da ne zna kako je Vulin to pogodio, ali da se pokazalo da ili je, kako je rekoa, on znao više od mene, ili je pametniji.

“Premijer je rekao da je Srbija konkurentna mnogim zemljama u regionu i na evropskom tržištu, da su mnogi mislili da reforme u našoj zemlji neće uspeti, te da zato nisu slučajni pritisci na različite nacine”, kazao je Vučić.

Na insistiranje novinara da kaže da li će Šešelj biti uhapšen, Vučić je rekao da o tome još nije razgovarano, jer vlada još nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovom povratku u Hag.
“Saznali smo za to sa sajta kao i vi”, rekao je Vučić istakavši “kad oni nama nešto pošalju, i mi ćemo njima poslati nešto”.
Upitan za Šešeljevo zdravstveno stanje premijer je rekao da on nije lekar.

“Nisam tražio uvid u njegov zdravstveni karton…Holandski lekari su rekli da je bolestan i poslali nam ga nazad”, poručio je on.

Srpska napredna stranka će 17. aprila održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će razmatrati aktuelnu političku situaciju i doneti najvažnije odluke u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi, ali i u svetlu političkih pritisaka iz Haškog tribunala, saopštio je Vučić.

Vučić je rekao da je na predsedništvu razmatrana aktuelna politička situacija i rad Vlade Srbije i ostalih izvršnih organa vlasti u prethodnih godinu dana.

“Analizirali smo do sada učinjeno, razmatrali smo kako da nastavimo sa našim aktivnostima u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi koje je Srbija preduzela, a ceo svet priznao, ali i u svetlu značajnih političkih pritisaka koji su usledili i pojačavaju se prema Srbiji, posebno imajući u vidu političke, ne pravne, pritiske koji dolaze iz Haškog tribunala”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegov posao da gradi dobre odnose s Hrvatskom, a ne da ih ruši, te da očekuje da ministar Aleksandar Vulin odgovir hrvatskom premijeru na njegov komentar odluke Haga o vraćanju lidera radikala u pritvor.
“Očekujem da Vulin odgovori hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću. Ja ne volim da odgovorim nikome u regionu, ne zato što smo slabi već zato što smo snažni. Ne želim da dobijam ovde poene na taj način. Moj je posao da vodim državu i gradim dobre odnose sa Hrvatskom a ne da ih rušim”, rekao je Vučić.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag neće destabilizovati region i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.
“Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija ili zaista zavisi o takvim hirovima”, rekao je Milanović.

Srbija odgovorna država, tužilaštvo će pokazati izveštaj o padu helikoptera

Premijer Vučić izjavio je da je Srbija odgovorna država i da će tužilaštvo pokazati izveštaje komisija o padu helikoptera kod Surčina, kako je i najavljeno.

Vučić je, upitan šta piše u izveštajima komisija o padu helikoptera, odgovorio da nije ni šef komisije ni načelnik Generalštaba Vojske Srbije da bi o tome govorio.
“Pitajte te ljude šta su izveštaji pokazali”, rekao je Vučić.

On je ponovio da u izveštajima nema “nikakvih spektakularnih očekivanja” koja, kako je naveo, vidi kod onih koji se “raduju našoj nesreći, a obično bi da preskoče tu nesreću kad su njihovi politički ljubimci umešani, kao u slučaju smrti dvojice vojnika na Kopaoniku”.
“Mi smo odgovorna država, tužilaštvo će pokazati izveštaj i reći do čega su došli”, rekao je Vučić.

Izveštaj vojne komisije o padu helikoptera danas je stigao u Više javno tužilaštvo u Beogradu, a, kako je najavljeno, javnost će o njemu biti obaveštena u četvrtak, 2. aprila, ili najkasnije u petak, 3.aprila.

Pokušaćemo da ostvarimo pozitivan rast u 2015.

Vlada Srbije pokušaće do kraja godine da smanji fiskalni deficit ispod 4,75 odsto BDP-a, da ostvari pozitivan rast privrede od jedan odsto, umesto prognoziranih minus 0,5 do minus jedan odsto, a u 2016. da ostvari pozitivan rast oko 2,5 odsto BDP-a i fiskalni deficit niži od 3,5 odsto BDP-a, izjavio je premijer Vučić.

Vučić je rekao da je deficit budžeta na kraju marta ove godine za 30 milijardi dinara niži od planiranih 55 milijardi dinara, tako da je ukupni fiskalni deficit u prvom tromesečju ove godine iznosio oko 25 milijardi dinara, ocenjujući da je to veliki uspeh za Srbiju.

Podsećajući da je planirani budžetski deficit za 2015. godinu 191 milijarda dinara, sa kojim se složio MMf i Svetska banka, Vučić je ukazao da smo u prvom tromesečju uspeli da potrošimo manje ili da zaradimo više i izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti.
“Shvatili smo da niko u stvari ne želi dobre vesti, osim običnih građana, običnih ljudi”, primetio je Vučić i dodao da ukoliko bi Srbija u narednih šest meseci nastavila da smanjuje deficit budžeta i da pokrene ekonomski oporavak zemlje, to znači da bismo mogli ponovo da pregovaramo sa MMf-om o povecahnju plata i penzija.

“Uveren sam da bismo uspeli da obezbedimo i da dobijemo povećanja penzija i plata u javnom sektoru”, reako je Vučić.
Premijer Srbije je preneo prva saznanja da je povećana naplata poreza na dodatu vrednost (PDV) i to nije malo i nije samo posledica borbe protiv “sive” ekonomije i dodao da je povećana i naplata akciza, “iako nam jedan veliki proizvođač gotovo ništa ne uplaćuje ili minimalno uplaćuje”.

Povećana je i naplata neporeskih prihoda i kapitalna ulaganja u martu na nivou očekivanog, a ne smanjeno, reako je Vučić.
“Po prvi put u nekoliko poslednjih godina imamo povećanje kreditne aktivnosti i u privredi i kod stanovništva”, naveo je predsdenik Vlade Srbije i precizirao da povećanje kreditne aktivnosti kod stanovništva iznosi čak 10 odsto, a kod kompanija 5,6 odsto, što znači da je prosečni rast kreditne aktivnosti iznosio 7,1 odsto.

“To su prvi ozbiljni znaci ekonomskog oporavka, ali to nije dovoljno i mi nismo zadovoljni. Nije sve završeno, imamo mnogo rada i truda pred nama”, kazao je premijer i dodao da nam je potrebno da kao društvo u narednih dva kvartala zapnemo svom snagom da radimo, jače nego ikada, da pokažemo da možemo da budemo uspešna zemlja.

Vučić je rekao da je prema prvim podacima moguće ostvariti pozitivan rast, uprkos prognozxama međunarodnih finansijskih institucija da ćemo imati negativni rast između minus jedan i minus 0,5 odsto.

Podsećajući da je vlada obećala da će do kraja godine Srbija imati deficit budžeta niži od 4,75 odsto BDP-a, Vučić je rekao da će Vlada Srbije pokušati do kraja 2015. da snizi fiskalni deficit ispod četiri odsto BDP-a i da time, uz mere fiskalne konsolidacija, Srbija stane u red najrazvijenijih zemalja EU.

Objašnjavajući zašto je optimista po pitanju pozitivnog rasta privrede do kraja 2015. godine, Vučić je podsetio da tek sad Žeelazra Smederevo dramatičmno uvećava proizvodnju, od aprila će početi da se proizvodi ugalj u Tamnavi punim kapacitetom, a u junu počinje maksimalna proizvodnja električne energije, ocenjujući da sve to najviše doprinosi rastu našeg BDP-a.

Prema njegovim rečima, uz sve navedeno, sledeće godine je moguće ostvariti rast veći od 2,5 odsto i deficit niži od 3,5 odsto BDP-a, što bi Srbiju stavilo u red najbrže rastućih zemalja Evrope.
“Da li ćemo u tome uspeti, zavisiće od naše marljivosti”, zakjučio je Vučić.

Srbija će očuvati političku i ekonomsku stabilnost
Vlada Srbije će učiniti sve da obezbedi Srbiji budućnost, tako što će očuvati punu političku i ekonomsku stabilnost zemlje, izjavio je danas premijer.
“Za razliku od nekih drugih, mi ne želimo nikakve nemire i ne želimo da pokazujemo bilo kakvu političku dominaciju,” rekao je Vučić.

Pristalice SNS će se, kako je rekao, na skroman način okupiti na svom protestu u Novom Sadu, kada oni (DS) završe svoje skupove i kada, kako je rekao, oni pokažu sav svoj gnev i bes, mirno ćemo da se okupimo i nećemo pokazivati nikakav bes.

Oni su, poručio je, dobrodošli u Vladi Srbije i on će, dodao je, i lično da ih sačeka u Vladi.

Premijer je najavio da Srbiju do 27. aprila, kada je godišnjica rada vlade, čeka mnogo posla i pregovora sa raznim kompanijama.

Očekujemo da rešimo pitanje dela hemijskog kompleksa, što je od ključnog značaja za privredu Srbije, najavio je Vučić i dodao da se očekuju i razgovori sa kompanijama iz agokompleksa i nastavak privatizacije 188 preostalih preduzeća.
“Na zdravim nogama i temeljima, ciglu po ciglu ćemo da gradimo novu Srbiju, našu kuću koja će biti lepša od mnogih kuća u našoj Evropi”, poručio je Vučić.

Jedan komentar

  1. “Srbija će očuvati političku i ekonomsku stabilnost”, nema potrebe da se Ruzica Dindic o bilo cemu brine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *