Вучић: Четири сценарија за реконструкцију Владе

Председништво Српске напредне странке одржало је данас по подне седницу. Лидер СНС-а Александар Вучић каже да наредна реконструкција Владе Србије на чијем је челу неће бити козметичка. Упозорава да се различити тајкунски лобији боре за промену власти у Србији и најављује страначке изборе. За реконструкцију Владе постоје четири сценарија, конкретан закључак о том питању није донет и наставиће се разговори у оквиру странке, рекао је премијер Александар Вучић, преноси Танјуг.

Одговарајући на питање да ли се данас на седници Председништва СНС-а разговарало о могућој реконструкцији Владе, Вучић је рекао да она свакако неће бити козметичка, а да постоје четири могућности.

“Једна је да дође до промене коалиционих снага, друга да дође до значајних промена у СНС-у, трећа подразумева промену на челу Владе, а четврта да не буде никаквих промена до децембра, да сачекамо покрајинске и локалне изборе”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Упитан која је, према његовом мишљењу, најбоља опција, рекао је: “Не бих о томе, али мислим да ће моја опција бити подржана. Мислим да још имам подршку већине у странци.”

Новинаре је интересовала и опција могуће промене на челу Владе, коју је премијер поменуо, али он то није желео да коментарише. Додао је да би се томе многи највише радовали, посебно они који толико снаге улажу у то да га победе, али им, каже Вучић, некако не полази за руком.

Премијер је рекао да се на седници председништва странке разговарало о свим недостацима и о лошим стварима које прате рад те странке и о томе како да превазиђу недостатке.

“Договорили смо се да страначке изборе завршимо у наредна два до два и по месеца. То ће бити веома важно да бисмо као странка били спремни за изборе на покрајинском, локалном нивоу и на територији Србије”, рекао је лидер СНС-а.

Задатак СНС-а биће убедљива победа, убедљиво за нас биће више од 20, 30 и 40 одсто разлике, закључио је Вучић.

Вучић је рекао и да ће СНС разматрати измене изборног система у Србији. “Данас смо се мало бавили тиме, али бавићемо се тиме и на наредним седницама Председништва”, рекао је Вучић одговоривши на питање новинара какав је став напредњака по питању изборног система.

Кори Удовички је раније рекла да је промена изборног система на свим нивоима најважнија ствар коју треба урадити да би демократски систем боље служио грађанима и реформама. “Ако је Кори Удовички то најавила, ми смо неважни. Ако Кори каже, биће тако”, рекао је лидер напредњака.

“Тајкунски лобији за промену власти”

Вучић је рекао да има доказе да се различити тајкунски лобији боре за промену власти у Србији и да врате стари систем не би ли наставили пљачку Србије. “Ми ћемо им се, у складу са законом, супроставити”, поручио је Вучић.

“Наш циљ је да донесемо бољитак за наш народ, да Србија буде модерна земља, демократски устројена, уређена и уверен сам да ћемо у том послу успети и да побеђујемо све оне којима је успех да ствари врате у прошлост, да Србијом управљају тајкунско-мафијашки кланови, као што су управљали од земунског до Мишковићевог клана”, рекао је Вучић.

Рекао је да је утицај бизнисмена Мирослава Мишковића у Србији, и финансијски и медијски, много озбиљнији него што је мислио. “Много је озбиљнији него што сам могао да сањам. Много пара има и не чека му се та пресуда за коју тврди да неће бити осуђујућа”, истакао је Вучић.

Премијер је рекао да ће врло брзо на суду бити доказани “велики финансијски злочини”.

“Велику нервозу видим код неких. Све су покушали преко својих медија. Много људи плаћају – не бисте веровали кога све плаћају – и за то имам доказе. Чекам само да ме туже, а спреман сам и да идем на полиграф”, рекао је Вучић и додао да, нажалост, не сме о свему јавно да говори.

“Води се хајка против Гашића и Лончара”

Премијер Вучић је рекао да га нико није консултовао у вези са ангажовањем хеликоптера Војске Србије у акцији спасавања детета из Новог Пазара, али да би и сам донео исту одлуку.

“Видим да се води хајка против министара Гашића и Лончара, који су хтели да спасу једно дете… Ево, ја преузимам одговорност, да су ме питали, а нису, и ја бих рекао: ‘Идите, спасите то дете'”, рекао је Вучић новинарима.

“Гашића и Лончара нећу да дам”, рекао је премијер и додао да је задовољан радом двојице министара.

Једино им замера, додао је, што се правдају и одговарају на прозивке аналитичара, који их критикују да су желели да се сликају у таквој ситуацији, а у ствари су аналитичари ти “који ништа друго не раде, него се сликају”.

Рекао је да је целу ноћ петак на суботу био будан, чекао резултате, као што су, рекао је, и Гашић и Лончар били будни не само те, већ и многих других ноћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *