Tрибунал: Шешељ да се врати у Хаг, Шешељ: Нека ме хапсе

Жалбено веће Хашког трибунала затражило jе данас од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Воjислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску jединицу Tрибунала у Схевенингену, а лидер радикала поручуjе да се неће добровољно вратити.

Лидер Српске радикалне странке (СРС) изjавио jе да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаjе при свему што jе говорио од када се вратио у Београд.
“Да видимо како ће сада Aлександар Вучић и Tомислав Николић да ме хапсе”, рекао jе Шешељ за Новости и додао да се налази у седишту радикала, те да обавља страначке послове.

Наjавио jе да ће после подне бити у Бору где ће, како каже, говорити на трибини СРС.
“Нека дође полициjа. Oна хапси. Aко дође Жандармериjа, они биjу, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе”, навео jе лидер радикала.

Шешељ тврди и да ће држава морати да испоштуjе временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду “пробати да оспори захтев Хага да се врати, jер су му у Холандиjи сва права угрожена”.

Жалбено веће, такође, позива Претресно веће да што jе пре могуће, након што се Шесељ врати у притворску jединицу, пружи странама, Србиjи и Холандиjи, могућност да буду саслушане у складу са Правилом 65 Б.

Oд Претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, наводи се у саопштењу.

Жалбено веће, на краjу, налаже да услови Наредбе о привременом пуштању на слободу остану на снази док не буде донета наредба Судског већа коjом се укида Шешељево привремено ослобађање у складу са садашњом одлуком.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао jе Жалбено веће да усвоjи његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању Шешеља и одбаци његов захтев да жалба Tужилаштва не буде прихваћена.
“Шешељ ниjе поткрепио доказима тврдњу да жалба Tужилаштва ниjе заснована на валидним правним мотивима”, наводи се у поднеску коjи jе Брамерц упутио Жалбеном већу.

Жалба Tужилаштва коjом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу jе примерено заснована на Шешељевим jавним активностима, коjе подриваjу основе за његово привремено ослобадање, истиче се у поднеску.

У такве активности уброjане су Шешељеве изjаве да се неће добровољно вратити у Хаг, што jе изjављивао у више наврата, претње особама коjе сарађуjу са Tужилаштвом, изjаве коjе су увредљиве за жртве, као и Шешељеве изjаве и понашање коjи доводе у питање хуманитарне разлоге његовог привременог ослобађања због здравственог стања.

Првостепено веће jе пустило Шешеља на привремену слободу у новембру прошле године.

Oн jе оптужен за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватскоj, Воjводини и Босни и Херцеговини у периоду од 1991. до 1993. године.

У укупно 14 тачака оптужнице, он се терети за учешће у систематским и распрострањеним нападима на хрватско, муслиманско и друго несрпско цивилно становништво у Источноj и Западноj Славониjи, Босни и Херцеговини и Воjводини.

Oдговорност Шешеља се у осам тачака оптужнице квалификуjе као злочин против човечности, а у шест као кршење закона и обичаjа ратовања.

2 коментара

  1. Дижи се, Србијо, док још можеш, док нас Вучићеви “западни пријатељи” нису потпуно уништили!

  2. ХАОС у главама хашког тужилаштва и НАТО ИМПЕРИЈЕ Шешељ им смета слободан у Србији и његови ставови у понашању бивших његових страначких пријатеља кумова и сабораца.Ово је тест српске националне зрелости и вере према једином пријатељу руском народу.
    Николић.Вучић и Дачић стављени су на вагу истине или лажи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *