SNP: Srbija da štiti svoje interese kao Island

Odluka Islanda da zvanično odustane od kandidature za članstvo u EU potvrđuje da razvijena i uređena evropska društva u sve većoj meri stavljaju sopstvene nacionalne i ekonomske interese ispred interesa Evropske unije. Isto treba da učini i Srbija – stav je Srpske narodne partije (SNP).

Vlada i narod Islanda su procenili da je za njih pitanje nacionalnog suvereniteta ključno i iznad članstva u Evropskoj uniji. Naime, ukoliko bi Island postao članica EU, morao bi da prihvati zajedničku politiku ribolova EU, što znači restriktivne kvote i, za Island, dramatičan pad prihoda. A ribolov za ovu zemlju predstavlja 12 % BDP-a, 40% izvoza, 15% radnih mesta. Zato je odluka Islanda da odustane od članstva u EU i tako zaštiti svoju ekonomiju – logična i racionalna.

S druge strane, ako bi Srbija prihvatila zajedničku spoljnu politiku EU i uvela sankcije Rusiji, čemu se SNP snažno protivi, to znači da bismo i mi kao država ostali bez značajnih prihoda i radnih mesta koje nam donosi konstantan rast izvoza u Rusiju. Zato odluku da se odupremo pritiscima EU i ne uvedemo sankcije Rusiji – SNP vidi kao jedinu logičnu i racionalnu, tim pre što se uspešna ekonomska saradnja sa državama članicama EU očigledno može ostvariti i van članstva u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *