Руски суд одбацио захтев за пуштање украjинског пилота

Руски суд jе данас одбацио жалбу коjом се тражило пуштање на слободу украjинског пилота Надежде Савченко, коjа jе средином децембра започела штраjк глађу.

Случаj 33-годишње Савченко jе привукло велику пажњу светске jавности протеклих недеља због здравственог стања у коjем се налази Украjинка, па су тако Eвропска униjа и СAД затражили од Русиjе да пусте на слободу жену коjу у Украjини сматраjу националним хероjем, пренела jе агенциjа AП.

Савченкова се налази у руском затвору од jуна, под оптужбама да jе наводила ракетни напад у коjем су погинула двоjица руских новинара док су извештавали са ратишта на истоку Украjине, где се од прошле године жестоко сукобе проруске и украjинске снаге.

У време напада, Савченкова jе била на допусту из украjинске воjске и радила jе као осматрач за украjинску добровољачку бригаду “Ajдар” на истоку земље.

Oколности под коjима jе она ухапшена су и даље неjасне, пошто Руски истражни комитет тврди да jе она ушла у Русиjу добровољно и илегално, прерушена као избеглица, док она тврди да су jе заробили припадници проруских снага на истоку Украjине и пребацили jе у Русиjу.

Савченкова jе и пре хапшења била позната у своjоj земљи, а прошле jесени jе чак изабрана у украjински парламент и именована за делегата у Парламентарноj скупштини Савета Eвропе.

У жалби коjу jе данас одбацио руски суд jе Савченкова тражила да буде пуштена на слободу како би присуствовала заседању Парламентарне скупштине Савета Eвропе.

Један коментар

  1. Da su država što non-stop ponavljaju kao papagaji, skratili bi za glavu ovu zmiju otrovnicu po kratkom postupku i nikada više joj se posmrtni ostaci ne bi pronašli, a bila bi zaboravljena preko noći! Ovako…? Rusi su nesposobni da budu Imperija, centralna civilizacija, oko koje će se okupiti ceo Pravoslavni svet i ceo slobodarski svet. Tuga živa…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *