Приведено 500 људи, повређено више десетина у сукобима испред седишта Европске централне банке

Испред седишта Европске централне банке (ЕЦБ) у Франкфурту данас бесне сукоби између демонстраната из покрета “Блокјупај” и полиције, при чему је повређено више десетина људи и запаљено више полицијских и приватних возила

Испред седишта Европске централне банке (ЕЦБ) у Франкфурту данас бесне сукоби између демонстраната из покрета “Блокјупај” и полиције, при чему је повређено више десетина људи и запаљено више полицијских и приватних возила, а најмање 500 људи је приведено.

Левичарски активисти окупљени у међународни покрет “Блокјупај”  најавили су претходно да је циљ њихових активиста да, у складу са противљењем владиним мерама штедње, данас блокирају ново седиште ЕЦБ, пред отварање зграде.

За безбедност у граду данас је задужено укупно 10.000 полицајаца, а званични представници покрета “Блокјупај” описују безбедносне мере као невиђене и оптужују полицију да ствара атмосферу страха, док у полицији кажу да је “насиље превршило меру”, преноси “Раша тудеј”.

ЦНН преноси изјаву портпаролке франкфуртске полиције да је због насиља над полицијом ухапшено пет особа и приведено још 500 ради испитивања.

РТ наводи да полиција испаљује сузавац на демонстранте, који бацају каменице и пале аутомобиле.

Полиција је саопштила да је повређено најмање 88 полицајаца, а представници “Блокјупаја” кажу да и међу демонстрантима има повређених пошто полиција користи водене топове и сузавац, преносе РИА Новости.

“Дојче веле” јавља да демонстранти сада покушавају да провале у нову зграду ЕЦБ.

“Изнад глава нам лети хеликоптер, а ваздух је пун сузавца. Полицајци су барикадама и бодљикавом жицом оградили нову зграду ЕЦБ”, навео је извештач за “Раша тудеј” из центра Франкфурта.

Он је додао да су веома рано јутрос избили први сукоби између полиције и демонстраната, као и да је запаљен један полицијски аутомобил, па су полицајци испалили сузавац како би растерали окупљене људе.

Полиција је раније данас саопштила да је један полицајац повређен каменицама у близини градске опере Алте Опер, док је неколико приватних аутомобила запаљено током ноћи, а два полицијска возила запаљена су у полицијској станици у центру града, пренео је АП.

АФП је навео да је запаљено седам полицијских аутомобила.

Активисти из покрета “Блокјупај” су блокирали централни мост преко реке Мајне, као и један важан кружни ток на истоку града. Поред тога, широм града су запаљене канте за смеће.

Очекује се око 10.000 демонстраната на главном тргу Ремерберг у Франкфурту, пошто су организатори унајмили посебан воз за превоз активиста из Берлина, као и аутобусе за превоз из осталих делова Немачке и других европских земаља.

Противници капитализма, глобализације и сурових мера штедње данас намеравају да на протестима, како сами кажу, дају подршку влади у Атини.

ЕЦБ, заједно са Европском комисијом и Међународним монетарним фондом, део је такозване “тројке” која надзире поштовање услова за добијање кредита у финансијски проблематичним земљама, попут Грчке.

“Влада у Грчкој је показала да је и другачија политика могућа”, рекао је један Хенри, стар 54 године, који је из Париза дошао данас у Франкфурт да то каже и демонстрира против свих недаћа савременог капитализма и неолиберализма, док је једна тридесетогодишња Тања из Беча немачким новинарима рекла да је она ту да искаже незадовољство због мера штедње.

Она има пријатеље у Грчкој и са таквом политиком, како је рекла, њени пријатељи немају више перспективу у својој земљи.

Једна Кристина из Берлина, која се спонтано одлучила да са пријатељицом дође у Франкфурт и демонстрира, рекла је да то чини због своја три посла и сина.

Она, наиме, у Берлину мора да ради чак три посла, како би са сином преживела. “Зато сам ту”, нагласила је четрдесетчетворогодишња Кристина.

Када је реч о Франкфурту, он је више пута био место жестоких демонстрација, а један од најпознатијих демонстраната тога града је и бивши немачки шеф дипломатије Јошка Фишер, који је ту био од демонстрација из 1968. преко протеста против проширења аеродрома и заштите животне средине и једном, пуно касније, признао ” да, био сам милитантан”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *