Piketi: Stvaranjem evrozone stvorili smo monstruma

Nemačka i Francuska imaju istorijsku amneziju, jer sada od država južne Evrope traže da otplate dugove, a svoje, koji datiraju još od 1945. godine, nikada nisu do kraja isplatile, kaže francuski ekonomista Tomas Piket u intervjuu za “Špigl”. Dodaje da je Pakt stabilnosti koji je donet kako bi se poboljšala fiskalna disciplina u evrozoni – katastrofalan.

Francuski ekonomista Tomas Piketi kaže u intervjuu za Špigl da se ispostavilo da je ponašanje Evrope u krizi apsolutno katastrofalno.

“Pre pet godina SAD i Evropa imali su približno istu stopu nezaposlenosti i nivo javnog duga. Sada, pet godina kasnije, priča je drugačija, nazaposlenost u SAD je opala dok je u Evropi sve više nezaposlenih. Treba istaći da je privredna proizvodnja u Evropi ispod nivoa iz 2007. godine, da je u Španiji i Italiji opala za 10 odsto, a u Grčkoj za čitavih 25 odsto”, ističe Piketi.

Dodaje da Grčka nije u stanju da sama nešto uradi i reši problem.

“Pomoć mora da dođe iz Brisela, Francuske i Nemačke. Činjenica da su pogođene zemlje bile prinuđene da smanje deficit za vrlo kratko vreme, imalo je veliki uticaj na njihov rast. Mi, inače slabo organizovani Evropljani, koristili smo neprobojne političke instrumente da izađemo iz finansijske krize koja je prerasla u dužničku krizu i na kraju u krizu poverenja širom Evrope”, smatra Piketi.

Objašnjava da je ogroman problem to što fiskalna politika u Evropi nikada nije usaglašena.

“Možemo da imamo istu valutu u 19 država, ali svaka država ima posebnu poresku politiku. Problem je što u Evropi fiskalna politika nikada nije usaglašena a takav sistem ne može da funkcioniše. Stvarenjem evrozone, stvorili smo monstruma. Dok nije bilo zajedničke valute, države su prosto mogle da devalviraju svoje valute kako bi bile konkurentnije, a Grčkoj, kao članici evrozone, onemogućeno je da koristi taj koncept, koji je efikasan”, ističe istaknuti ekonomista Tomas Piketi.

Na opasku novinara Špigla da pomalo zvuči kao Cipras, kaže da ne podržava Sirizu i da nije njen član, već da pokušava da analizira situaciju u kojoj se Evropa nalazi.

“Postalo je jasno da države ne mogu da smanje svoje deficite ako ekonomije ne funkcionišu. To, jednostavno, tako ne funkcioniše. Ne smemo da zaboravimo da Nemačka i Francuska, koje su 1945. bile duboko u dugovima, te dugove nikada nisu do kraja otplatile. A one sada državama u južnom delu Evrope poručuju da moraju da otplate dugove. To je istorijska amnezija”, napominje Piketi.

Smatra da je vreme da se misli o generacijama koje za dugove nisu krive.

“Mnogo mladih u Evropi ne može da nađe posao. Šta treba da im kažemo: izvinite, ali vaši roditelji, babe i dede su krivi što vi nemate posao? Želimo li zaista kolektivno kažnjavanje mladih generacija? Smatram da je to sebičluk motivisan nacionalizmom”, objašnjava Piketi.

Ističe da je Pakt stabilnosti koji je donet za poboljšanje fiskalne discipline u evrozoni katastrofalan.

“Postavljanje fiksnih pravila za deficit u budućnosti neće moći da funkcioniše. Ne mogu se problemi duga rešiti fiksnim pravilima, bez obzira na to u kakvoj ekonomskoj situaciji se nalazite. Ceo ovaj sistem pregovora između Brisela i evropskih vlada ne funkcioniše i mnoge članice evrozone su nezadovoljne”, kaže Piketi.

Dodaje da je Evropa u lošoj situaciji i da strukturne reforme od kojih se očekuje da donesu rast, zapravo neće promeniti ništa specijalno.

Predlaže da se više novca ulaže u obuku i obrazovanje mladih, u istraživanja i inovacije.

“To bi trebalo da bude najvažniji cilj. Nije normalno da naši najbolji studenti odlaze u inostranstvo i to što je 90 odsto najboljih univerziteta smešteno u SAD. Recimo, Amerikanci ulažu tri odsto svog BDP-a u svoje univerzitete, dok je kod nas to ulaganje oko jedan odsto i zbog toga Amerika napreduje brže od Evrope”, objašnjava Tomas Piketi.

Smatra da je evrozoni potrebna fiskalna unija i usklađivanje budžeta.

“Treba nam na primer fond za zajedničku otplatu duga evrozone, poput onog koji je predložio Savet ekonomskih eksperata. Tako bi svako bio odgovoran za svoj deo duga, Nemci za svoj, Italijani za svoj, ali bi bila zajednička kamatna stopa na obveznice u evrima”, kaže Piketi.

Smatra da Angela Merkel i Fransoa Oland treba da objasne glasačima da Nemačka i Francuska ne mogu više efikasno da oporezuju multinacionalne kompanije.

“Mnoge velike korporacije iz SAD i Evrope plaćaju manje poreze od malih kompanija. Zajednički korporativni porez za evrozonu bio bi koristan i popularan među glasačima”, smatra Piketi.

Ističe da partije koje nisu blagonaklone EU sve popularnije.

“Šta god mislili o Sirizi, njihova pobeda može da bude šok-terapija za one na vlasti. Ali Siriza ili recimo stranka Podemos u Španiji nisu toliko opasne kao stranke ekstremne desnice. Recimo, Nacionalni front u Francuskoj je popularniji nego ikada pre i zato je opasno podsticati te nacionaliste”, kaže Piketi.

Zaključuje i da je stalno kritikovanje “lenjih Grka” ili Portugalaca u najmanju ruku neodgovorno.

http://www.rts.rs/

Jedan komentar

  1. Napokon i to da čujem od jednog evropljanina !Od kada sam se rodio stalno sam slušao o nekom raju i blagostanju na Zapadu kao rezultatu marljivog i pragmatičnog rada,savjesnosti ,poštenja i odgovornosti. Sve najbolje o njima a najgore o nama !!Uporno se naturale takve laži,smišljeno ,planski i dugoročno!! Sve je bilo tako dok 1992.godine nisam upoznao Đorđu Ristića,koji se nakon 50.vratio iz njemačkog ropstva.Zarobljen je 1941.god.kao rezervista skupa sa mojim ocem.Radili su u istom mjestu,moj otac kod unuka Karla Marksa,Nikole Marksa glavnog liferanta vina na Istočni front.Otac se po oslobođenju vratio kući,tačno na Preobraženje 1945.godine.Đorđo se nije vratio zbog komunista koji su mu strijeljali rođenog brata.Došao je na kraju života i posle pada komunizma,da umre u svome selu.Posle upoznavanja pričali smo o svemu,pogotovo o doživljajima u ropstvu jer sam puno interesantnijih detalja znao iz očeve priče,koja se često prepričavala!!Kada smo zašli u “duboku” politiku pitao sam ga šta misli o mom ubjeđenju da Svijet mogu spasiti samo Nijemci i Srbi.Nijemci svojom sistemstičnošću,pragmatizmom,marljivošću,odgovrnošću,radnom i tehnološkom disciplinom,….,Srbi svojom toplinom,gostoprimstvom,vedrinom,praštanjem ,širokogrudošću,šalom,….!!On me gleda pa veli nije tako!”Neće Nijemac da radi već samo gleda kako će za.ebati državu,čitav dan hoda i nosa neke papire,mora on uraditi na kraju ono što mu je zadatak,ali maksimalno izbjegava da radi i čini samo ono što mora.I nakon toliko goodina u Njemačkoj se priča o vrednoći ratnih zarobljenika iz Prvog a pogotovo iz Drugog svjetskog rata,o tako vrijednim ljudima ka što je bio tvoj otac Nikola,Luka Jankov i drugi” !!!Ja sam ostao zapanjen tim saznanjem .Kada se počelo šuškati o krizi u Grčkoj,odmah su iz te iste Njemačke stizale lažne optužbe da se radi o neradu,lenjosti,dugom praznovanju i trošenju više nego što je zarađeno!! Sjetio sam se Đorđine priče .Kada je uslijedila detaljna analiza ispalo je da Grci više rade i manje praznuju a neuporedivo manje zarađuju !!Više nisam mogao pročitati takve lažne optužbe na račun Južnjaka,ali niko i ne spominje pravi uzrok takvog stanja i sistematskog guranja pojedinih zemalja u dužničko ropstvo od strane Brisela,Evropske centralne banke i MMF-a!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *