Печат недеље

Витез ретких врлина

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро уручила је у Београду омбудсману Саши Јанковићу Национални орден за заслуге у рангу витеза.
„Србија је срећна што може да рачуна на људе попут вас како би успела на путу савремености и пуне припадности Европи, постала ефикасна, транспарентна и непристрасна држава која поштује све грађане и њихова права“, рекла је Моро у француској амбасади, где је у име председника Француске Франсоа Оланда уручила орден Јанковићу.
Моро је навела да одликовањем жели да ода двоструко признање – институцији омбудсмана, на чијем је челу Јанковић, и Јанковићу, захваљујући коме институција живи као залог будућности коју оличава.
О томе у којим тренуцима је Јанковић показао ретке врлине које красе његову професију, а које је Моро означила као  принципијелност, независност и непристрасност, могло би се дискутовати, но борбеност и храброст очито није изостала када су мета били ВБА, Министарство одбране и Војска Србије или када је требало предложити нови закон о родној равноправности којим се, поред осталог, предвиђа и могућност да се хомосексуалцима дозволи усвајање деце.
Ове особине, препознате од стране француске амбасадорке као ретке врлине, Србију и њене грађане, који у великој мери не деле исте вредности, иначе коштају 171.415.000 динара годишње. За једног витеза тричава сума.

НАТО као Хитлер

Председник Управног одбора Атлантског савета Владан Живуловић на програму националне телевизије РТС рекао је: „НАТО се понаша као Хитлер.“
У ТВ емисији РТС-а, „Упитник“, у којој су учествовали министар правде Никола Селаковић, председник Београдског форума Живадин Јовановић и председник Управног одбора Атлантског савета Владан Живуловић, господин Живуловић је изједначио понашање НАТО са понашањем Хитлера. Живуловић је, поред осталог, рекао: „Наш народ каже ‚сила Бога не моли‘, па ако ћемо сада: легалитет свих тих акција, када погледамо историју, Хитлер никог није питао, кренуо је у обрачун, НАТО није питао никога када је кренуо на Србију, односно Југославију…“

Албански сан

У понедељак су у Тирани владе Албаније и Косова одржале заједничку седницу која је окончана двоструком великоалбанском провокацијом.
После седнице, наиме, премијери Албаније и Косова Еди Рама и Иса Мустафа изјаве медијима дали су испред (рељефне) мапе на којој не само да није било уцртане границе између Албаније и Косова већ је и на њој писало: „Једна земља, један народ, један сан“. А Еди Рама је на све то изјавио и да је, потписивањем 11 споразума на тој седници, извршено „национално уједињење преко Европске уније“.
Европска унија је на ову великоалбанску провокацију поново одреаговала беневолентно. Маја Коцијанчић, портпаролка ЕУ шефице дипломатије Федерике Могерини, казала је да је Јоханес Хан, ЕУ комесар за преговоре о проширењу ЕУ, током своје посете Албанији о овим порукама разговарао с Рамом, и „премијер га је уверио да је имао у виду блиску сарадњу између Албаније и Косова у њиховом заједничком циљу приближавања ЕУ“.
Иначе, и претходна, прва заједничка седница двеју влада, одржана у српском царском граду Призрену 11. јануара 2014, била је подједнако провокативна и наишла је на подједнако никакву реакцију – том приликом су Рама и Хашим Тачи, тадашњи косовски премијер, споразуме о сарадњи и стратешком партнерству Косова и Албаније потписали, како је известио „Дојче веле“, у комплексу Призренске лиге, где је 1878. одржан истоимени скуп који је за циљ имао уједињење Албанаца.

Сукоб сa САД је сукоб вредности

На позив „Треће Србије“, прошле недеље у посету нашој земљи дошли су представници руске организације „Изборски клуб“, коју чине угледни политичари, својевремено саветници председника Русије Владимира Путина, затим мислиоци, јавне личности и стручњаци из различитих области – и различитих политичких идеологија, као што су Александар Дугин, Леонид Ивашов, Сергеј Глазјев, архимандрит Тихон, или Наталија Нарочницкаја. „Трећа Србија“ и „Изборски клуб“ су, поред осталих активности, одржали заједничку трибину у Београду, на којој су говорили председник Клуба Александар Проханов, Виталиј Аверјанов и епископ Августин, а од домаћина председник „Треће Србије“ Мирослав Паровић и Владимир Зотов.
Проханов је рекао да се свет тренутно налази у „посткримском“ периоду историје алудирајући на припајање Крима Русији и да је то знак борбе Руске Федерације против Америке и НАТО. Он је указао на то да је припајање Крима у ствари припајање руског народа са Крима и из Русије јер је Крим митско место за Русију, „олтар на којем су се Руси одувек молили и на којем је проливено много руске крви“. „Сукоб са Америком у који смо се упустили није само геополитички већ је реч о сукобу вредности“, казао је он.
Нагласивши да су 90-их година и руски и српски народ били у великој кризи, Аверјанов је рекао још да је долазак делегације „Изборског клуба“ у Србију веома значајан. Такође, да је конзервативна струја почела да се враћа у Русију на велика врата а један од доказа томе јесте оснивање „Изборског клуба“, који се бори да либералну компоненту што се јавља у унутрашњој и спољној политици Русије замени са патриотским идејама и визијама којима се Русија сигурно може одбранити од негативних утицаја Запада.
Епископ Августин је изјавио да „живимо у свету поремећених вредности, морала и норме“ те да је „Бог подарио Русији оволику територију и да су из ње многи познати умови јер је Русија велика империја и света земља“. „И многи други велики народи имају своје свете земље и сигуран сам да ако бисмо посетили све те народе, сазнали бисмо да сви они размишљају на исти начин као и ми, а поготово омладина које има доста“, поручио је епископ Августин.
Паровић је рекао да је током деведесетих година руско друштво било подељено, као и српско, али да данас они имају елиту која је успела да постигне јединство и да буде на другом крају таса светских сила. „Ми на Русију гледамо као на братски народ и као пример од којега би Србија требало да учи јер, без обзира што је ‚Изборски клуб‘ састављен од различитих људи, повезује их крајњи циљ а то је љубав према отаџбини. То морамо урадити, поготово данас када је криза у Украјини на светло дана изнела један велики геополитички сукоб и када је пад границе на Криму отворио нову могућност да европски народи постигну нови договор и врате суверенитет који су изгубили. Ако се угледамо на њих и у нашем народу нађемо унутрашњу снагу, успећемо да учврстимо позицију Србије као политичког коридора између Европе и Запада“, нагласио је Паровић.

Кафица у Приштини

После прошлогодишње Конференције „Западни Балкан“, одржане у Берлину под покровитељством немачке канцеларке Ангеле Меркел, на којој је у име свих западнобалканских учесника говорио премијер Албаније Еди Рама, ове среде је у Приштини одржана друга таква конференција, „Западни Балкан 6“. И тим поводом су на Косову боравили српски министар спољних послова Ивица Дачић и министарка саобраћаја Зорана Михајловић.
Иако је конференција протекла без истицања парадржавних обележја такозване Републике Косово, приштински медији су славодобитно известили да је један српски шеф дипломатије први пут посетио Косово откако је оно самопрогласило своју независност. Како се види на фотографији коју објављујемо, Дачићу је све то било нарочито забавно…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *