Печат недеље

Трагедија

У петак 13. марта увече, док је из Новог Пазара на хитно лечење у Београд превозио болесну бебу стару само пет дана, надомак сурчинског аеродрома срушио се хеликоптер Војске Србије. Погинули су сви који су се налазили у хеликоптеру: официри Војске Србије Омер Мехић, Милован Ђукарић, Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и анестетичар Мирослав Веселиновић, и бебица из породице Адемовић из Новог Пазара.
Комисија за испитивање узрока пада хеликоптера, коју је формирао начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић, ове среде је завршила истрагу и поднела извештај. До ове среде увече, када је закључен овај број „Печата“, детаљи извештаја нису били представљени јавности.

Хапшења у Србији због Сребренице

Осам особа ухапшено је у среду на разним локацијама у Србији због сумње да су учествовали у погубљењима босанских муслимана у селу Кравице код Сребренице, што су прва хапшења на територији Србије због овог злочина. Тужилаштво за ратне злочине донело је наредбу за спровођење истраге против бивших припадника Центра за обуку „Јахорина“ у саставу Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске, због постојања основане сумње да су у Сребреници, на локалитету Кравице, починили ратни злочин против цивилног становништва. Међу жртвама је више од 1.000 цивила муслиманске националности чији су посмртни остаци идентификовани у масовним гробницама на више локација, међу којима су Глогова 1 и 2 и Равнице. Тужилаштво и МУП трагају за још неколико лица јер се претпоставља да су у земљама у окружењу. У селу Кравице, међутим, није почињен само ратни злочин над муслиманима, него је пре овог догађаја, на Божић 1993. у српско село упала јединица Армије БиХ предвођена чувеним Насером Орићем. Најмлађа од 49 жртава овог покоља био је Владимир Гајић стар четири године, док је најстарија, Мара Божовић, имала 84. За овај злочин, нажалост, ни у Србији, нити у БиХ нико није ухапшен нити осуђен. Насеру Орићу, који је пред Хашким трибуналом правоснажно ослобођен свих оптужби, за овај злочин, међутим, није ни суђено јер је Тужилаштво сматрало да за то нема основа пошто су у Кравици погинули углавном војници а не цивили. Војници од четири и 84 године.

Хаос у Франкфурту

Више хиљада демонстраната сукобило се са полицијом у Франкфурту током протеста због отварања новог седишта Европске централне банке у овом граду. Грађани револтирани чињеницом да је за ову зграду у време када се штеди на свим врстама социјалних давања, потрошена 1,3 милијарде евра, окупили су се испред новоотвореног седишта, а полиција је покушала да их растера сузавцем и воденим топовима. Уследио је општи хаос током којег је запаљен велики број аутомобила, углавном полицијских, повређено је 70 полицајаца а приведено више од 500 демонстраната. Протест је организовала група „Блокјупај“, која је име узела по покрету „Окупирајмо Вол Стрит“ из 2011. Процењује се да је у Франкфурт из свих крајева Европе дошло више од 10 000 демонстраната.

Врућ дочек у Берлину

Председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, имала је у уторак веома „врућ“ дочек у Берлину, где се састала са својим немачким колегом Јоахимом Гауком. Како пишу хрватски медији, док је Колинда „желела службено руковање, Гаук је био врло срдачан према хрватској колегиници – њежно ју је грлио, чак помало и потапшао по гузи“. Председница је у дворцу Белви, резиденцији немачког председника, дочекана с државничким почастима, а након што се у предворју дворца уписала у књигу гостију, заједно са својим немачким домаћином је у дворишту дворца извршила преглед почасне гарде. После извођења химни, двоје шефова држава поздравили су се са групом школске деце која су махала хрватским и немачким заставама. „Ово је друго Ваше путовање у иностранство. Драго ми је да сте се тако брзо одлучили да дођете“, рекао је Гаук. Председница Грабар-Китаровић захвалила је на добродошлици и истакла да је Берлин прва престоница после Сарајева коју посећује.

Један коментар

  1. Bre, Srbine lenstino, sve bi hteo da znas :I detalje “”briselskog sporazuma”
    i one u vezi ” BGD na vodi” ili o udesu helikoptera… e,pa nemoze ! Zini da ti kazem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *