Objavljen snimak zarobljenog Počuče

Nekadašnjem voditelju i portparolu PTJ Radomiru Počuču, koji je pristupio ustanicima u Ukrajini i koji je zarobljen, na osnovu dokaza preti streljanje.

To mu je rekao Dejan Berić, srpski dobrovoljac na ratištu u istočnoj Ukrajini, koji je objavio snimak uhapšenog Radomira Počuče i uhapšenog Vladimira Stanića, prenosi B92. Počuča i Stanić su u Donjecku uhapšeni pod optužbom da su planirali atentat na dvojicu Srba.

Počuča na snimku govori da želi da se objave svi dokazi o njegovom hapšenju i da je došao sa časnim namerama u LNR. On je ispričao hronologiju svog dolaska u jedinicu Nikole Perovića, Francuza srpskog porekla, kao i stvaranja takozvanog Srpskog husarskog puka.

Počuča kaže da je u tom puku vladala nedisciplina i samovolja, kao i da je većina ljudi bila bez borbenog iskustva. Počuča je rekao da je pre hapšenja planirao da ode iz Novorusije razočaran svađama među Srbima. Rekao je da je kriv samo zbog toga što je verovao ljudima i ni za šta više.

Prema njegovim tvrdnjama komandant njihove grupe je bio izvesni Dragon čije je uklanjanje, ali ne i likvidaciju, Goran Gerovac naručio. Počuča je ponovio da nije bila naređena bilo čija likvidacija i naglašava da očekuje suđenje na osnovu dokaza.

Stanić na snimku govori da je došao „sa pričom Gorana Gerovca da skloni Dejana Berića, odnosno Dekija Snajpera, kao i kapetana Srpskog husarskog puka”.

Na pitanje Berića šta je mislio pod tim „skloniti“, Stanić je odgovorio da je trebalo da ih likvidiraju, da bi oni preuzeli puk.

Stanić je ponovio da je samo Gerovac zahtevao likvidaciju dvojice Srba, kao i da niko iz Srbije nije umešan u to, i optužio ga je za laž i manipulaciju.

On je priznao da je u Ukrajinu doputovao sa falsifikovanim srpskim pasošem. Dodao je da se kaje i da mu je žao.

Berić pred kraj snimka kaže da ne želi da se Srbima tamo bilo šta loše desi i naglasio je da ih Rusi nisu ispitivali samo zato što jako loše govore ruski, kao i da se nada da će ih „samo isporučiti negde, a ne ono što su planirali“, misleći na njihovo streljanje.

http://rs.sputniknews.com/

Jedan komentar

  1. Otišao sa “oreolom srpskog patriote”,isfingiranim sukobom sa “ženama u crnom”.Radio, iza linije fronta na podrivanju odbrambenih snaga LNR i DNR. Koristili lažne pasoše. Srbija je puna ovakvih “patriota” zvanih “psi rata”, koji su dušu prodali đavolu, za nešto zelenih novčanica.
    Za svaku osudu i kaznu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *