Ниједан српски држављанин у Сирту није отет

 

Ниједан српски држављанин није отет у Сирту, изјавио је Тањугу амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица.

“Проверили смо све информације и утврдили да, према подацима које смо прикупили, ниједан српски држављанин у Сирту није киднапован”, рекао је Потежица, после вести ЦНН да међу групом од 20 медицинских радника, које је наводно из оболнице у том граду отео ИСИЛ, има и српских држављана.

Потежица је додао да је у Сирту до синоћ било укупно девет држављана Србије, од којих су једна докторка и једна медицинска сестра пребачене у међувремену у Триполи.

Оне су, каже амбасадор, пребачене са једном мањом групом људи, у организацији болнице у којој су радиле, и сада су у једном хотелу у Триполију.
“Остали нису показали намеру да напусте Сирт, остали су тамо да раде, и данас нормално раде, и са свима њима је амбасада била у контакту”, рекао је Потежица.

ЦНН је данас пре подне јавио да у групи медицинских радника које је у либијском граду Сирту отео ИСИЛ има и држављана Србије, званичних потврда нема, а премијер Александар Вучић је потврдио да се те информације проверавају.

Екстремисти Исламске државе киднаповали су око 20 медицинских радника, међу којима су и радници из Србије, током напада на болницу Ибн Сина у Сирту, јавио је Си-Ен-Ен позивајући се на један извор из болнице.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Либији Ибрахим Ефендић потврдио је за портал Клиx. ба наводе Си-Ен-Ена да су екстремисти Исламске државе киднаповали око 20 медицинских радника, међу којима су и радници из Србије.

Он је рекао да у Сирту ради осам медицинских радника из Србије, али да нема прецизну информацију шта је са њима.

Ефендић је, како је сам рекао, у контакту са српским амбасадором добио информацију да је дошло до отмице:
“Ту информацију јутрос ми је потврдио амбасадор Србије Оливер Потежица. У Сирту су настали проблеми и воде се борбе. Неки радници болнице су успели да побегну из зграде, а неки су принудно задржани да раде. Међу медицинским радницима су Филипинци, Индијци и Срби, али прецизне информације у овом тренутку немамо”, рекао је Ефендић.

“Амбасадор Србије је рекао да ће ме извештавати о свему што се тамо дешава”, објаснио је амбасадор Ефендић.

Премијер Србије Александар Вучић је раније данас изјавио да је у току провера информације о наводној отмици српских медицинских радника у Либији, и да је веома забринут због тих информација.

Вучић је рекао да је тим поводом на вези са шефовима служби безбедности.
“Веома сам забринут због тих информација. Знате да смо пре годину и по дана успели да спасемо петорицу наших грађана из Либије”, подсетио је премијер.

Група од више од 30 наоружаних припадника ИС напала је у понедељак болницу док је аутобус чекао да пребаци раднике, који нису Либијци, у престоницу Триполи.

Већина отетих су Филипинци, а остали су из Украјине, Индије и Србије, рекао је за америчку ТВ станици неименовани болнички званичник.

Он сматра да екстремисти ИС нису желели да медицински радници напусте град, пошто је реч о једином медицинског тиму у том месту, у случају да неки од бораца буде рањен или повређен.

Особље болнице покушало је да напусти град због безбедносне ситуације и контроле коју ИСИЛ има над градом.
У међувремену, филипинска влада је саопштила да четири медицинске сестре из Филипина, за које је претходно саопштено да су отете из болнице, нису киднаповане, већ их је на безбедно место одвео један пријатељ.

Жваничници либијске милиције, која се бори против локалног огранка ИС за контролу над Сиртом, синоћ је саопштио да су болничарке отете у поподневним сатима, пренела је агенција АП.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао да нема података о броју Срба на раду у Либији и да то јесте проблем, те да је због тога у плану доношење закона о запошљавању наших радника у иностранству.

Он је објаснио да, по садашњим законским решењима, нико нема обавезу да пријави да је прешао границу зато што је отишао да ради у неку другу земљу.
“Једноставно држава не зна колико се радника налази ван граница ове земље, односно колико нас има у туристичкој посети, а колико њих негде ради”, рекао је Вулин и поручио да ће новим законским решењем то бити промењено.

Град Сирт налази се између између Триполија и Бенгазија и био је главно упориште снага лојалних Моамеру ел Гадафију у либијском грађанском рату. Гадафи је у том граду и убијен.

ИСИЛ је преузела контролу над градом крајем прошле године, укључујући болницу.

Група је преузела одговорност за одсецање глава 21 египатском хришћанину пре два месеца.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *