Нерусофобско лице Пољске

Пише Зоран Милошевић
Глобално истраживање о односу различитих народа према Русији указује да су Пољаци највећи русофоби на свету, а да Американци и Британци каскају за њима тек као други и трећи. Упркос овоме, међутим, у јеку предизборне кампање у Пољској појавиле су се партије које се залажу за боље односе с источним суседом

Истраживаче Пју рисерч центра (Pew Research Center) који су спровели анкетирање у 44 државе света на узорку од 48 600 испитаника, интересовао је однос према председнику Владимиру Путину и Русији као држави. Открили су да 81 одсто Пољака не воли Путина, док 54 одсто мрзи Русију, захваљујући чему су избили на прво место по русофобији. Насупрот томе, највећи русофили су Вијетнамци (75 одсто) и Кинези (66 одсто). И таман кад су у Вашингтону и Лондону славили што су Пољаци толики мрзитељи Руса, усред предизборне кампање у овој држави појавиле су се партије које лепо причају о Русији и желе да с њом успоставе нормалне неконфликтне односе. Британски медији су, када су колеге из Пољске почеле да објављују овакве вести, манифестовали шок, неверицу, док амерички нису одали емоције (елите) наводи Мартин Марчак за лист „Њузвик Пољска“ (Newsweek Polska, 10. фебруар 2015). Ради се о политичком преокрету неколико пољских партија, на челу са „Савезом демократских левих снага“.

 

Нова пољска политика  Управо из овог разлога, „Виртуелна Пољска“ (Wirtualna Polska) позабавила се опширном анализом предлога „Савеза демократских левих снага“ да се ублажи политика према Русији и крене ка отопљавању односа, што се, како признаје поменути пoртал, дефинитивно свиђа делу бирача. „Ја ћу се залагати за нормализацију односа са Русијом. Не можемо себи дозволити да руски медији Пољску означавају као непријатеља број један“, изјавила је у недељу, 1. марта 2015. године, кандидат „Савеза демократских левих снага“ за председника државе, Магдалена Огурек. Ова изјава је изазвала одушевљење код пољопривредника и радника у туристичкој индустрији, али је, како смо већ навели, изјаву увелико коментарисана ван пољских граница. Све западне агенције пренеле су речи Огурекове, уз опсежна образложења шта то сад значи – а наравно и руска штампа, окарактерисавши то као „нерусофобско лице Пољске“.

[restrictedarea]

Огурекова није усамљени заговорник ове нове идеје о спољној политици Пољске. Њена партија објавила је нешто раније посланицу у којој критикује спољну политику владе и захтева умеренији однос према Москви. И председник „Грађанске платформе“ Лешек Милер, у интервјуу за пољски канал ТВН (TVN) такође је заговарао „закопавање ратних секира“ са Кремљом. Његов аргумент је следећи: неприродно је да Пољска оптужује Русију за агресију на Украјину, када тамо живи велики број Руса, а поред тога, мноштво грађана ове државе осећа снажне позитивне емоције према Русији, при чему имају живе везе, како родбинске тако и пословне, са Русијом. Исти политичар сматра да Крим и Доњецк нису велики, тј. да из Украјине одлази сасвим мали део територије за који не вреди ратовати. Поред тога, изразио је сумњу у ефикасност западне и пољске помоћи Кијеву, јер познато је, све што се тамо пошаље, посебно новац, услед корупције брзо заврши у приватним џеповима.

„Резултат савремене спољне политике Пољске је жалостан. Пољаке нико неће за преговарачким столом. Са нама неће да разговарају ни Руси, али ни Украјинци“, истиче секретар за медије „Савеза демократских левих снага“ Даријуш Јоњски у интервјуу за портал „Виртуелна Пољска“. Према његовом мишљењу, домаће Министарство спољних послова све ради неодговорно и провоцира Русију. Зато се он залаже за „повратак преговорима“ с Федерацијом, као и за обнову трговине са овом државом.

Да ови ставови политичара „Савеза демократских левих снага“ имају основу, види се у Немачкој и Француској, „које су све уложиле у дијалог“, па њихови интереси нису оштећени као пољски. Јоњски „качи“ и Вашингтон, јер је јавно изразио сумњу у „смисленост европских санкција“. „Како смо имали прилику да видимо, санкције нису дале резултат и нису промениле понашање Русије. Али је зато изузетно страдала пољска економија“, каже, наводећи као аргумент бес и рушилаштво приликом протеста пољских пољопривредника. „Савез демократских левих снага“ жели да са Русијом успостави добре односе, а пре свега да прекине са реториком оптуживања ове земље. Јоњски је још додао да, када су они били у влади и имали министре спољних послова (Адам Ротфелд и Влодзимеж Чимошевич) успоставили су одличну сарадњу са Москвом. Другим речима, „Савез демократских левих снага“ сматра да Пољаци нису сагласни са наопаком политиком подршке Украјини актуелне владе, а на штету односа са Русијом.

 

У Путину виде Дмовског  „Пољска политика не може бити антируска“, „У Европској унији постоје државе које се договарају са Москвом“, „Превише подржавамо Украјину“, само је део теза које последњих дана преко медија пласирају чланови „Савеза демократских левих снага“ током све захукталије председничке кампање. Такође, према овим страначким функционерима и политичарима, Русија није окупирала Крим, већ јој је враћено оно што јој је припадало. Проруске ставове, додуше у блажој форми, заступа и Адам Јарубас (Пољска сељачка партија – ПСЛ) иначе члан актуелне владе, али и кандидат за председника Пољске. Скоро сваки пољски националиста мисли лепо о Путину, јер сматра да води политику коју је осмислио легендарни пољски политичар Роман Дмовски (1864 –1939) а то онда није лоша политика за његов народ. Новинар Матеуш Пискорски започео је оснивање нове проруске партије „Смена“. Ради се, према писању пољског листа „Газета виборча“ (Gazeta Wyborcza) о „позиционирању“ у актуелној предизборној кампањи.

Чланови Пољске сељачке партије заступају пољопривреднике, који су страдали од међусобних санкција Брисела и Москве, али ни остале фракције не гледају баш са одушевљењем на све милитантнију политику САД, које око Украјине све више „упрежу“ у први борбени ред Пољску. Чак и кандидати из малих грађанских партија („Грађанска платформа“ и „Право и једнакост“) које су биле антируски усмерене, сада, када рат куца на пољска врата, „хладе главе“ и мењају реторику.

Међу слојевима који нису сагласни са кидањем односа са Русијом на првом месту су пољопривредници, а на другом власници туристичких агенција и хотела, који су остваривали значајну добит од Русије и Руса. Владајуће партије су у страху од нове проруске политике поменутих политичких партија и њихових кандидата за функцију председника државе, јер порука је јасна: део Пољака подржава Путина, што значи да имају лошу, проамеричку владу. Та порука блокира и пољску дипломатију, која је у првим редовима у борби за очување јединства спољне политике Европске уније против Русије.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *