Merkelova podržava Junkerovu ideju o vojsci EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u njegovoj ideji o formiranju armije Evropske unije i smatra da bi u Evropi trebalo da postoji jedna “produbljena vojna saradnja”, rekla je zamenik portparola vlade Kristijane Virc.

Merkelova je, prema rečima Vicrove, međutim, naglasila da bi to trebalo da bude projekat budućnosti, bez insistiranja na konkretnim vremenskim okvirima, prenose nemački mediji.

Nemačke opozicione partije Levica i Zeleni su, za razliku od Merkelove, kritikovale danas Junkerov predlog o formiranju vojske EU, uz ocenu da je to direktno usmereno protiv Rusije u ukrajinskom konfliktu.

“Junkerov predlog je nedvosmisleno usmeren protiv Rusije”, rekla je portparol za pitanja odbrane u partiji Levica Kristine Buhholc.

“Umesto jedne evropske armije za angažmane i jedne evropske politike naoružanja, nama u Evropi je potrebna jedna miroljubiva spoljna politika i razoružanje”, rekla je Buhholc.

Šef poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Katrin Gering Eckart govorila je o “pogrešnom Junkerovom signalu”.

Junker je u intervjuu za list “Velt am zontag”, naime, rekao da bi jedna vojska EU mogla da pomogne u borbi protiv novih pretnji izvan granica evropskog bloka u odbrani “evropskih vrednosti”.

“Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali, zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrednosti Evropske unije”, istakao je Junker, što je naišlo na podršku političara iz redova vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratke koalicije.

2 komentara

  1. ništa bez -“osovine” ?

  2. Ovi “levičari” i “zeleni” ‘če da nagrabuse od “naših” LEVAKA i ZELENBAĆA…
    Samo će NAŠA i VLADA u ‘LADOVINI da bidu raščepljene!
    Ne znaš koji je od koga, a sve moj do moga experti sa urođeni i ugrađeni NATO viziri, ili neizlečivi zavisnici od EU utapanja i davljenja.
    …”Kom će se privoleti”…?!
    Što mi je poznat onaj “krst” na tenku…odnekud ?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *