Форин полиси: Јефтино кинеско оружје уздрмаће глобално тржиште

Кинески напредни оружани системи претрпавају међународно тржиште и у наредних десет година изазваће нестабилност, пише магазин “Форин полиси”. Магазин упозорава да ће такво оружје омогућити земљама са малим војним буџетима да обезбеде системе који ће знатно отежати САД да војно интервенишу без већих губитака

Магазин близак Стејт департменту истичe да је Пекинг продао беспилотне летелице у Африци и Блиском истоку 2011. и потписао уговоре за продају три фрегате Алжиру 2012. године.

Како наводи магазин, највише изненађује што је Турска изабрала кинеске противваздушне ракетне системе уместо америчких, руских и понуда из Европске уније, које су дошле годину дана касније.

Протеклих година, Пекинг је покушавао да сопственом производњом задовољи потребе своје војске, великим улагањима у имитирање страних технологија у производњи оружја и истраживањима ради развоја нових домаћих борбених система.

Према наводима извештаја независног стокхолмског Института за мир, тај заокрет се показао успешним, јер је Кина постала трећи извозник оружја, после САД и Русије.

Иако кинеско оружје није боље од руске или америчке алтернативе, оно је знатно јефиније и довољно је добро, истиче утицајни амерички магазин.

Форин полиси упозорава на “забрињавајућу чињеницу” да ће земље као Кина и Индија, које су раније могле да приуште једино половно оружје из хладноратовске ере, ускоро бити у стању да прибаве све од борбених авиона и бродова до прецизно навођених ракета.

Извозници кинеског оружја могли би да окончају еру у којој је америчка војска могла без икаквог отпора да интервенише у земљама где год то нађе за сходно, сматра амерички магазин за међународну политику.

Како наводи Форин полиси, такво оружје ће омогућити земљама са малим војним буџетима да обезбеде системе који ће знатно отежати САД да војно интервенишу без већих губитака.

Штавише, јефтино кинеско и индијско оружје “нарушиће глобално тржиште оружја”, јер ће опасти број наруџбина за америчко, руско оружје и оружје произведно у земљама ЕУ.

Како Форин полиси закључује да “Запад мора да буде обазрив коме продаје оружје”, нарочито силама у успону, без обзира на то колико исплативо то било.


Један коментар

  1. А шта би то мале земље требало да ураде?! Да се у ијек сагињу?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *