Дугачко је српско памћење

Обележена годишњица почетка НАТО агресије

Приредио Филип Родић
Годишњица почетка агресије НАТО на СР Југославију обележена је широм Србије комеморативним скуповима и полагањем венаца и цвећа на споменике, а централна државна церемонија одржана је испред бивше зграде Генералштаба Војске у Београду

Церемонија је почела симболично у 19.58, када је пре 16. година почело бомбардовање. Интонирана је химна „Боже правде“, после које је минутом ћутања одана пошта жртвама. Потом су угашена сва светла и у потпуном мраку зачуле су се сирене, звук авиона и упозорење – „Пажња, пажња, ваздушна опасност над Београдом“. Пред неколико хиљада грађана, министрима у влади Србије, посланицима, представницима дипломатског кора, свештенства, војске, као и председником Републике Српске Милорадом Додиком и градоначелником Београда Синишом Малим, у уметничкој форми глумци и наратор подсетили су затим на свих 78 дана бомбардовања сећајући се најтрагичнијих догађаја и жртава.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија никада неће заборавити бомбардовање и изгубљене животе, али да је њена обавеза и дужност према жртвама да се бори за бољу будућност.

„Ми памтимо, а сви остали треба да запамте – дугачко је наше српско памћење и нећемо никада заборавити. Ни за један од тих 78 дана, ни за једну жртву нема заборава“, рекао је Вучић испред тешко оштећене зграде Генералштаба у Београду.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама агресије НАТО-а у Алексинцу и поручио да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо. Он је навео и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције.

„Шеснаест година је прошло од како су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо ‒ нашу децу“, рекао је Николић.

[restrictedarea]

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић положио је венац на Спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а у Кнеза Милоша и одао пошту погинулим припадницима МУП-а поруком да њихова храброст и жртва не смеју никада бити заборављени.

Градоначелник Београда Синиша Мали положио је венац на месту страдања седам војника Гардијске бригаде и три пацијента Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“, а председник Скупштине Београда Никола Никодијевић положио је венац на Спомен-обележје погинулим војницима на брду Стражевица у Београду.

Венце на споменик на Стражевици положили су и министар Стефановић, министар спољних послова Ивица Дачић, чланица Градског већа Тања Поповић, делегације Војске Србије, борачких организација и породице погинулих припадника Војске.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је, након полагања венаца испред споменика деци страдалој у НАТО бомбардовању, да ће држава наредне године изградити споменик жртвама бомбардовања 1999. године.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је обележавању Дана сећања у Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну.

Годишњицу почетка НАТО агресије обележило је и неколико стотина присталица Српске радикалне странке (СРС) који су се окупили испред зграде некадашњег Генералштаба и који су спалили заставе НАТО-а, Европске уније, САД и Косова.

У Крушевцу је почетак бомбардовања обележен парастосом у касарни крај спомен обележја погинулим припадницима ратних јединица који је служио је владика Давид са свештенством Крушевачке епархије, а венце и цвеће су положиле породице и пријатељи страдалих, потом министар одбране Братислав Гашић, представници Војске, Крушевца, Расинског округа, бројних борачких и других удружења.

Полагањем венаца на спомен обележја на Универзитетском тргу у Нишу, одана је пошта жртвама бомбардовања међу којима је било 56 Нишлија. Председник Скупштине града Миле Илић рекао је да Ниш треба да чува сећање на жртве НАТО бомбардовања и да брине о породицама страдалих.

Парастосом жртвама, који је служен у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици почело је обележавање годишњице НАТО бомбардовања у овом граду. Парастосу су поред грађана присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, представници општина са Севера Косова и начелник Косовскомитровачког округа Васо Јелић. После парастоса положени су венци и цвеће на Споменик „Истина“ који се налази код главног Ибарског моста у Косовској Митровици.

Неколико стотина грађана учествовало је у протестној шетњи у Косовској Митровици коју је организовао такозвани Патриотски блок. Шетњу су предводили представници Српске радикалне странке, „Двери“, Демократске странке Србије и Скупштине Косова и Метохије, коју власти у Београду не признају. Почаст убијенима у нападима НАТО одана је полагањем цвећа на „Споменик истине“ надомак моста на Ибру.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *