Дмитриј СЕДОВ – Меркелова брише из националног сећања 9. мај 1945. године

Не би било лепо оцењивати као политички неписмену немачку канцелару Ангелу Меркел. Када оптужује Москву за анексију Крима или агресију према Украјини, шеф немачке владе води лукаву политичку игру. Она одлично зна каква је воља огромне већине становника полуострва Крим, као и да руске војне јединице нису присутне у Новорусији. О свему томе је реферише немачка обавештајна служба БНД. И упркос свему, Ангела Меркел тера по своме.

Потпуно је бесмислено улазити у дискусију са Меркеловом указујући јој, на пример, на вапијуће кршење међународног права од стране Немачке, попут њеног учешћа у успостваљању криминалног режима на Косову или приликом напада на Либију. Такви аргументи од ње се одбијају као зрно грашка од зида. Бесмислено је очекивати од фрау Меркел непристрасан суд о међународним пословима. Ангела Меркел се у потпуности уклопила у глобални пројекат новог светског поретка по-амерички и та незнанта размимоилажења која се појављују понекад између њене владе и Вашингтона, одишу неподношљивим лукавством: они се моделирају искључиво ради очувања имиџа госпође Меркел код немачких бирача. Немачка канцеларка верно служи интересима политике САД и никада неће поћи у раскорак са Белом кућом ни по једном озбиљном питању.

У међувремену, линија коју тако упорно спроводи Ангела Меркел на раскиду односа са Русијом, добија све више отежавајући облик. Њено одбијање да допутује у Москву на обележавање седамдесете годишњице Победе над немачким нацизмом има посебан значај. За разлику од неких других државних делатника који су одбили да узму учешће у свечаностима, она представља побеђену земљу-агресора, која је нанела неизрециве страхоте човечанству. А то је онда потпуно другачија ствар.

Да ли Ангела Меркел својим отказом намерава да продемонстрира да никакве победе над нацизмом није било? И хоће ли она, допутовавши следећег дана да положи венце на вечни огањ, само изразити сећање у част палих? Палих од чијих руку? Овде се не може спојити крај са крајем немачке канцеларке.

Берлин истиче “анексију Крима” и “агресију против Украјине” као разлог одбијања доласка немачког канцелара у Москву 9. маја. Оваква логика слична је ономе о чему се говори у украјинској пословица “у врту воћка, у Кијеву ујка”[1]. Само политичким пигмејима је својствено бркати велике историјске догађаје са сопственим фобијама. Они су спремни да чак и од мутног убиства бескорисног скитничара руске опозиције, направе светски проблем. Међутим, Ангелу Меркел су све до сада доживљавали као угледног представника великог и пријатељског немачког народа. После победе 1945. године и денацификације Немачке, нас је повезивала вишестрана и узајамно корисна сарадња.

Наравно, у Москви су видели да је после присаједињења Немачке, тамо започет скривени препород тенденција о доминацији у Европи. И ширење НАТО на исток у великој мери су покренули немачки владајући кругови који су рачунали на то да ће пре или касније Бундесвер у том широком геостратешком рејону бити највећа сила. Нису са голе подине изникле приче о уједињењу заједничких европских снага.

Међутим, размере политичара могу се мењати у зависности од тога у каквим се условима он нађе. Везан зависношћу од туђе воље, он постаје способан да доноси одлуке које противурече интересима сопственог народа. Историја познаје велики број таквих примера.

Званични представник МИП-а Немачке Ш. Зајферт, коментаришући изјаву Ангеле Меркел нехотице је дозволио грешку по Фројду: “За канцелара је веома важно заједничко комеморативно поштовање и то што су преживели наши народи у годинама Другог светског рата када је од Немачке долазило тако много страдања”. Он је свесно или несвесно ставио до знања да Немачка у најважнијем питању, оцени резултата Другог светског рата, почиње да практикује “салама тактику” – исецајући историјско сећање на комаде. Данас се одсеца један од најважнијих “комада” – улога Немачке као агресора и улога Црвене Армије као победнице.

Одбијање канцелара Немачке да дође на празновање Дана Победе у Москви за народ Русије представља веома озбиљан знак тога да ће ускоро у Немачкој престати да признају победу над фашизмом. Немачка политичка класа прелази на нову раван идејно-политичког битисања. Немцима се убацује протеза вештачког сећања, са којим се може неустрашиво ходати заједно са Американцима путем изградње новог поретка у Европи.

[1] “В огороде бузина, в Киеве дядька” – украјинска узречица за нешто потпуно бесмислено (прим. прев.)

http://www.fsksrb.ru/

4 коментара

 1. smrt povanpirenom fašizmu i nato bloku.Živela pobeda nad fašizmom,živeLI PRAVDOLJUBIVI NARODI I POTLAČENI.

 2. Zasto se cuditi, pa nemacka je indoktrinirana fasizmom kao i Amerika. Mi smo zaboravili raspad Jugoslavije ko je tome kumovao. Nemacki revansizam se nastavlja putem evro integracije. Umesto da kazemo odlucno ‘Ne’ Evropi mi se guramo u nju po svaku cenu. Oni su nas rasparcali a dokusurice nas kad udjemo u evropu. Kome to nije jasno neka se seti nase istorije kad je Tito rekao ‘ne’ Rusima, sada je pravi trenutak da ispravimo istorijsku gresku i da se vratimo svom nacionalnom mnjenju i nasoj veri. Mi netreba da se cudimo Angeli da je zaboravila njihovu istoriju, pa mi smo zaboravili svoju. Zaborav je neoprostiv i kad tad cemo zbog toga morati pred sud bozije pravde i narodu objasniti sta smo to radili. Samo da se ne desi ono sto nam evropa zeli, a nasu gospodu politicare vratiti na uzicu i narod pitati neka odluci a ne srljati bez glave u propast. Hag treba da otvori svima nama oci jer to je sramota da smo mi sve svoje generale i predsdnika dali na sprdnju sopstvenog morala da im drugi sude. Ako je novac razlog tome da sve bacamo u vodu onda je vreme da se pitamo kud ce nam dusa. Ne zelim da duzim…
  Zivela Srbija!!

 3. toje ta cerka hitlara koja priziva nato pakt da zajedno udare po putinu jer hitler nije mogo sam u 2 svetskom ratu opasno je

 4. Душан Кокорин

  Немачка нуди успешну оптичку превару:на челу те земље је ” жена доброћудног изгледа”.
  Нема брчиће.
  Међутим,немачка политика има те брчиће у континуитету.
  Нпр:упркос свом Уставу, Немачка је учествовала у окупацији КиМ и у употреби своје војске ван својих граница.
  Анектирала је Источну Немачку.Није било никаквог референдума а смета јој изражена воља на референдуму на Криму.
  Подршка НДХ и Анти и Фрањи.
  Итд,итд…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *