Диковић: Увиђаj завршен, истражни органи настављаjу рад

Начелник Генаралштаба Воjске Србиjе Љуибиша Диковић изразио jе данас наjдубље саучешће породицама погинулих припадника воjске и цивила коjи су настрадали у рушењу хеликоптера коjи jе превозио бебу из Новог Пазара у Београд, истичући да jе њихова погибиjа велика трагедиjа за Воjску Србиjе. 

Oн jе рекао да jе увиђаj завршен и да истражни органи настављаjу да раде своj посао у складу са законом.
“Хиљаде живота су до сада спасили, у акциjама спасавања од поплава, пожара, снежних мећава, нажалост, живот бебе рођене пре пет дана нису успели да спасу и за таj подухват су дали своj живот”, рекао jе Диковић на конференциjи за новинаре.

Oн jе навео да jе велика трагедиjа задесила породице настрадалих, пилота и механичара и здравствених радника Новог Пазара, али и воjску Србиjе.
“Изjављуjем наjдубље сачешће породицама погинулих припадника воjске и цивила. Дали су своj живот за тек рођено дете грађана Србиjе”, рекао jе Диковић и позвао присутне коjи су минутом ћутања одали почаст погинулима.

Kомандант 204. ваздхопловне бригаде ВС Предраг Бандић изнео jе све детаље лета хеликоптера коjи се срушио синоћ код аеродрома Сурчин и прецизирао да jе сваки контакт са посадом изгубљен у 22.31, рекавши да jе лично дао наређење да се крене у акциjу спасавања.

Бандић jе рекао да jе посада сачињена од истинских хероjа дежурала у снагама за хитно реаговање на аеродрому Батаjница и да jе око 19 30. редовним путем добиjен захтев од здравстених институциjа за помоћ у спасавану бебе чиjе jе превожење било онемогућено прекидом друмских комуникациjа због одрона.

Kако jе навео око 20.15 часова сагледана jе метеоролошка ситуациjа на аеродромима, а он jе у личном контакту са посадом у потпуности био уверен у спремност за испуњаваjе задатка.
“Наређење сам издао лично”, рекао jе Бандић напомињући да jе то учинио као и неброjено пута до тада.

Према његовим речима лет се одвиjао потпуно нормално до Рашке где jе организован прихват бебе и лекара пратилаца, а лет се одвиjао до Mладеновца без икаквих проблема а онда jе дошло до наглог погоршања метеоролошке ситуациjе.

Због тога, додао jе, одлучено jе у датом тренутку да се слетање обави на аеродрому Никола Tесла.

Бандић jе навео и да су била два неуспешна покушаjа слетања због слабе видљивости, те да jе у 22.31 изгубљена свака комуникациjа са посадом, а одмах након тога почела jе потрага.

Упитан колико jе била критична метеоролошка ситуациjа, рекао jе да ниjе била критична вец сложена, али у односу на такву ситуациjу поновио да су и летелица и посада били наjбољи могући избор.