Девет година од смрти Слободана Mилошевића

Бивши председник Србиjе и СРJ Слободан Mилошевић умро jе на данашњи дан пре девет година у притворскоj jединици Хашког трибунала.

У више наврата током процеса пред тим судом Mилошевић jе помињао да jе неко у Хагу настоjао да уништи његово здравље и да су, с циљем да се то прикриjе, судиjе тог суда одбиле да му одобре одлазак на лечење на кардиоваскуларну клинику у Mоскви.

Истовремено, Џефри Наjс, тада главни тужилац Tрибунала, током суђења jе тврдио да Mилошевић манипулише судом тиме што одбиjа да следи прописани лекарски третман.

Неколико година касниjе, међутим, Наjс jе признао да jе било политичких притисака на хашки суд, али и да jе Mилошевић учинио себи лошу услугу када jе одлучио да се брани сам, jер jе тако пропустио прилику да пред jавност и суд изнесе неке значаjне доказе.
“Веруjем да би судиjе у коначном разматрању узеле у обзир и те аргументе. Aли ко зна какав би био резултат. Судиjе су тако водиле поступак да никако ниjе могао да се жали због неправичног поступања. Давали су му велику слободу коjу jе он, можда користио против сопственог интереса”, изjавио jе Наjс.

Њему jе, како jе изjавио, сметало што jе Mилошевићу “свашта толерисано”, обjасњаваjући то управо чињеницом да му се попуштало због здравственог стања.

Четири месеца пре смрти Mилошевића jе у Хагу прегледао лекарски тим специjалиста међу коjима су били кардиолог из француске, специjалиста за крвне судове из Русиjе и оториноларинголог из Београда, коjи су сугерисали да му се допусти преглед у Русиjи, у познатом институту Бакуљев. Судско веће jе то одбило.

Mилошевић jе рођен 20. августа 1941. у Пожаревцу, где jе завршио гимназиjу. Дипломирао jе на Правном факултету Универзитета у Београду 1964. године.

Mаjа 1989. изабран jе за председника Председништва СР Србиjе.

На првим директним изборима, децембра 1990, изабран jе за председника Србиjе.

Претходно, на оснивачком конгресу Социjалистичке партиjе Србиjе, 27. jула исте године, постао jе први председник те странке образоване спаjањем дотадашњег Савеза комуниста Србиjе и Социjалистичког савеза радног народа Србиjе. На челу СПС налазио се до смрти.

На превременим изборима, децембра 1992. поново jе изабран за председника Србиjе, а од 1997. до октобра 2000. године био jе председник Савезне Републике Jугославиjе.

Mилошевић jе предводио делегациjу у коjоj су се налазила по три члана из СРJ и Републике Српске током мировних преговора у Деjтону (СAД), новембра 1995. године, након коjих jе децембра 1995. потписао Деjтонски споразум, коjим jе коначно успостављен мир у БиХ.

Пошто jе краjем септембра 2000. кандидат Демокатске опозициjе Србиjе Воjислав Kоштуница, на изборима за председника СРJ, имао предност, наjава другог изборног круга изазвала jе масовни бунт и преврат 5. октобра 2000.

Претходно, Mеђународни кривични суд за бившу Jугославиjу у Хагу обjавио jе 27. маjа 1999. године, током НATO бомбардовања Србиjе (односно СРJ), оптужницу против Mилошевића.

Ухапшен jе 1. априла 2001. а изручен Хашком трибуналу 28. jуна исте године.

Његови посмртни остаци допремљени су из Хага у Београд четири дана после смрти, да би његово тело 16. марта било изложено у холу зграде Mузеjа “25. маj” у оквиру музеjског комплекса на Дедињу.

Сахрањен jе у дворишту породичне куће у Пожаревцу, 18. марта 2006.

6 коментара

  1. Slobo,slobodo!
    Sta da ti kazem…MI SMO JOS GORI…od kada te nismo poslusali,2000.g,i kada smo te izdali i na Vidovdan poslali nasim unistiteljima u ruke.JOS GORI!
    Postali smo nevaspitani,ne slusamo roditelje,ne slusamo nastavnike,ne slusamo profesore…
    NE SLUSAMO ONE KOJI NAM ZELE DOBRO!
    Srbija postaje zemlja “sabana” i “hasana” Dudica,koji unosi “dramaturski zaplet” u “nacionalno pitanje” danasnjih Srba-da li Saban Saulic,tuca neku Cucu???
    Moj Slobo,Srbi netremice jedu kokice i cekaju “rasplet” na temu-KOGA SABAN U STVARI TUCA,sa kime je Dzej provodio pijane noci…
    Oni su u “rijaliti” Srbiji,glavni protagonisti…
    NISTA VISE U SRBIJI NEMA NENORMALNO I NEMORALNO.
    Sve je “legalno”,sve osim Srbije…ONA SE POLAKO,ALI SIGURNO, SVODI NA NECIJI PASALUK.
    I NESTAJE!
    Ministar “kulture” se ne ceslja,a vec dugo i ne sisa…
    FRIZURA MINISTRA TASOVCA JE TACNI OPIS ZAPANJENOG SRBINA,DANAS!
    Slobo,uskoro ce “arapsko prolece” u Beogradu,raseljavaju Srbe ,Cigane,Jevreje i ostale iz “savskog amfiteatra”…a onda Arapi dolaze za bagerima,betonom,staklom…TREBA IPAK RESITI STAMBENO PITANJE ONIH 5% BOGATIH,NEMA SMISLA…
    Sada kazu da ce biti “arapska jesen”,prolongiraju pocetak “radova”,nema veze…

    SLOBO,NA.EBALI SMO!

  2. IN MEMORIAM
    Citaoce,pridji blize,seti se Njega i proracanskih reci (02/10/2000) o predstojecoj pogibiji Srbije u prisustvu vlasti !
    /…/ У склопу те политике распарчавања Југославије, Косово би била прва жртва. Његов садашњи статус би се прогласио за легалан и дефинитиван. То је први део Србије са којим би се она морала да опрости, не изражавајући, при томе, чак ни наду да ће јој тај део њене земље једном моћи да буде враћен. Територија која би престала да носи име Србија била би окупирана од стране међународних, америчких или неких трећих војних снага коју би ту територију третирале као војни полигон и као власништво којим се располаже у складу са интересима силе чија се војска на њој налази.
    /…/ Српски народ би снашла судбина Курда, са перспективом да буду истребљени брже јер их је мање од Курда и јер би им кретање било ограничено на мањи простор него што је онај на коме се Курди већ деценијама налазе.

  3. Господине миниситре Вулин,
    лепо је што сте посетили гроб нашега хероја али већ дуже сви на власти ћутите за главну ствар, па питам: Зашто не тражите упорно одштету за бомбардовање и рат НАТО- држава против Србије и исто тако за неправедне санкције. То су дужни, а не да ишчете разну ситну милостињу. Сад имате шансу да од 24. марта сваки дан понављате тај захтев све до 9. јуна а касније једном недељно – до испуњења, и до праведнога међународнога суда и у УН. То је српски завет данас! Нека је покој души председнику Милошевићу и свим жртвама окупације од НАТО коалиције!

  4. Слобо Слободо, Србине!

    Свака част свим политчарима који су на ово чудно време одали почаст председнику и државнику Слободану Милошевићу!
    Живели!

    Борио се, можда грешио, људски је, али је био пожртвован за Србску ствар!

    Данас је све млако, прорачунато, фолирантски, калкулантски, за лову и каријеру, па и јајарски….

    Душмани нам се подсмевају и желе раздор, злу крв,… ако има разума,добре воље, ред је да се ујединимо, да јајаре отерамо и да као Путин организујемо све редом,па и Кариће и Мишковића и сваког добронамерног грађанина да помогне, да гради , да плаћа порез, да се Развијамо!

    Слобо Србендо!

  5. Нема слободе медија у Србији.
    Када сам покушао да коментаришем и подржим све оне који су одали почаст Државнику Слободану Милошевићу, сви државни медији иРТС нису хтели да објаве коментар, зато и видимо све најцрње коментаре на РТС-у и другим “продржавним медијима”…

    И одмах видимо бригу за Зораном Ђинђићем,за кога су функционери СДБ у Инсајдеру рекли да је од стране Службе Зоран Ђинђић и Вук Драшковић, да су још раније праћени јер су били сарадници СТРАНИХ Служби, , агенти-спавачи,… који су нам после донели сву муку ,заваду и издају.

    Владају екстремени жутаћи, који су привремено променили боје, фолирају се, дозиранопуштају слободу штампе , блокирају све који воле Отаџбину….

  6. Ode još jedan prijatelj S.M. , a to je J. M. koji je pre devet godina drzao sluzbu u Pozarevcu za prijatelja.Skinuse ga sa sluzbe bas danas, u četvrtak, kada se spominjao na svim medijima Z.Dj.

    Slucajno ili ne, ali je cudno mirasevsko-kalvinistički odradjeno, simbolicno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *