Акцизе на струју 0,5 динара по киловат-сату од 1. априла

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да се акцизе на струју неће исказивати процентуално, већ ће износити 0,5 динара по киловат-сату од 1. априла ове године.

Министар финансија Душан Вујовић је у интервјуу за дневни лист Политика истакао и да је вест о поскупљењу струје тек недавно јавно потврђена, јер Влада није хтела да објављује програм договорен са Међународним монетарним фондом док Борд директора ММФ-а не усвоји и не објави тај програм, преноси Бета.

„О томе се прича већ дуже време, али нисмо желели да људе оптерећујемо пре објаве. У медијима је ситуација таква да би вест о поскупљењу могла да одвуче пажњу јавности с најважније позитивне ствари – да смо, после два науспешна покушаја, добили подршку ММФ-а“, рекао је Вујовић.

Он истиче да ће, ако акцизе буду уведене на сва безалкохолана пића сем воде, оне износити динар или два по литру и да је више „циљ да се прате токови робе него директно повећање прихода“ јер су, како је навео, безалкохолна пића највећи извор сиве економије у кафићима.

Вујовић је додао да је са ММФ-ом договорено да се запосленост у јавном сектору смањи пет одсто кроз природни одлив и отпуштања.

Упитан зашто је негирао отпуштања као део договора, Вујовић је истакао да је он тврдио да је циљ програма ефикаснија држава, а не отпуштања.

Министар је рекао да ће део новца од продаје имовине бити коришћен за враћање најскупљих кредита.

„Ако од продаје ʼТелекомаʻ добијемо две милијарде, отприлике половина ће бити потрошена на враћање дугова, а друга половина на завршавање приоритетних пројеката с високим приносима“, додао је Вујовић.

Министар је рекао да је без реформи Србија могла да настави још две или три године, али да би тада дошли до краја и да би морали да прихватимо много веће смањење расхода.

Један коментар

  1. После рата плаћао се порез на пса и мачку. Вујо уведи сад и на ваздух. Хвала ти што нам воду још ниси опорезовао, јер њене токове заиста неумете да пратите.Ти си министар за пропаст. пошто нас остављате без елемента- рних услова за живот најбоље је , а и најефтиније ће Вас коштати направите крематоријуме по Јадији ( јер ово није Србија) и поубијајте нас. Ко ће чекати лични банкрот, сво смо то давно, па лепо је да цркнемо док смо млађи, а за то Вам је крематоријум најјефтинији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *