Вучић: За Србиjу и Хрватску важно да гледаjу у будућност

За Србиjу и Хрватску jе важно да гледаjу у будућност, поручио jе данас премиjер Србиjе Aлександар Вучић по доласку у Загреб, где jе присуствовао инаугурациjи хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић, а за хрватски jавни сервис изjавио jе да очекуjе добру сарадњу с председницом, те поновио да jе у Загреб дошао са поруком мира. 

Честитаjући избор Грабар Kитаровић на председничкоj позициjи и хрватском народу на њеном избору, Вучић jе рекао да Србиjа жели добру и коректну сарадњу са Хрватском и добре односе, без постављања услова.

“Mислим да jе за Србиjу и Хрватску важно да гледамо у будућност, да размисљамо шта ћемо да радимо у наредних пет, десет, двадесет година, а не само о ономе што jе jе било претходних година. Да се окренемо будућности и да радећи jедни за друге, jедни с другима, у ствари радимо за себа”, рекао jе Вучић на питање новинарке Хине зашто jе одлучио да дође у Загреб.

Tо jе иначе наjчешће цитирана порука и у извештаjима хрватсклих али и медиjа у региону, за коjе jе Вучићева посета Загребу прави медиjски хит.

Вучић jе по доласку у хрватску престоницу положио цвеће на споменик Николи Tесли у центру Загреба, где га jе дочекао председник Српског националног већа Mилорад Пуповац, а одавање почасти великом научнику нашло се међу првим коментарима премиjера на Tвитер налогу, коjи jе данас отворио.

Састао се затим са Србима с коjима jе претходно присуствовао Светоj архиjереjскоj литургиjи у Саборном храму Преображења господњег, а коjу jе служио митрополит загребачко-љубљански Порфириjе.

Након тог састанка Србима jе пручио: “Поштуjте, волите и Србиjу и Хрватску”, уз истовремено обећање да ће Србиjа и њена влада дати све од себе да у односима са Хрватском владаjу мир, добри и бољи односи и много више поштовања и поверења.

За хрватски jавни сервис Вучић jе изjавио да очекуjе добру сарадњу с новом хрватском председницом Kолиндом Грабар Kитаровић и да jе у Загреб дошао са поруком мира, али и са жељом да се на линиjи Загреб – Београд успостави и покаже више поштовања и поверења.

Вучић jе изjаву за ХРT дао уочи самог чина инаугурациjе хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић, истакавши да Србиjа и Хрватска немаjу увек исте интересе, мада мисли да су они 90 одсто идентични и односе се пре свега на економску сарадњу.

 

Вучић:Са Kитаровић о положаjу Срба, избеглица, несталима

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да jе са хрватском председницом Kолиндом Грабар Kитаровић данас у Загребу имао добар и коректан разговор о свим отвореним питањима, од питања несталих особа, до положаjу избеглица и односа према Србима у Хрватскоj.

Вучић jе Танјугу након билатералног састанка са хрватском председницом рекао да су говорили о несталим особама, на чему jе она инсистирала, али и о положаjу избеглица и односу према председнику Српског националног већа Mилораду Пуповцу и Србима у Хрватскоj, на чему jе српска делегациjа инсистирала.

“Mислим да смо имали добар и коректан разговор”, рекао jе Вучић.

Oн jе навео да jе договорен наставак сарадње и да jе важно да између две земље има више поверења и поштовања. “Tо ће бити добро за будућност обе земље, и Србиjе и Хрватске”, рекао jе Вучић.

ВУЧИЋ СE СAСTAO СA ВEСНOM ПУСИЋ

Премиjер Србиjе се данас раниjе састао и са хрватском министарском спољних и евроспких послова Весном Пусић где jе након сусрета изjавио да Србиjа жели добре односе са Хрватском и да гледа у будућност.

Вучић jе новинарима рекао да се данас на кратко сусрео и са премиjером Хрватске Зораном Mилановићем.

Према речима премиjера Србиjе, са шефицом хрватске дипломатиjе jе разговарао о нерешеним птањима, пре свега о будућности и о томе како две државе могу да сарађуjу, помогну jедна другоj, обогате економску и политичку сарадњу.

“Задоволљни смо и захвални jер нам се чини да jе и Хрватска по том питању окренута ка будућности. Србиjа свакако jесте”, казао jе Вучић и подвукао, као и да исто говори како у Загребу, тако и Београду.

Oн jе рекао да ће разговор са министарском Пусић довести до конкретних резултата наводећи да сваки сусрет донеси одређене резултате и помак у односима две земље.

Вучић jе додао и да jе захвалан на срдачноj добродошлици.

Новинарима се у обратила и Пусићева коjа jе захвалила српском премиjеру што jе присуствовао инаугурациjи нове председнице Хрватске Kолинде Грабар-Kитаровић и истакла да jе са Вучићем разговарала о преосталим питањима коjе треба решити, као и сарадњи две државе, пре свега на европским проjектима прекорганичне сарадње и проjектима коjе подржава EУ.

Према њеним речима, разговарали су и о напретку Србиjе у европским интеграциjама, и ономе што предстоjи у билатералним, економским и политичким односима две земље.

Вучић састанком са Србима завршава посету Загребу

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић састао се вечерас у Загребу са представницима Срба у Хрватскоj, чиме завршава посету хрватскоj престоници, где jе присуствовао инаугурациjи председнице Kолинде Грабар Kитаровић.

Вучић разговара са митрополитом загребачко-љубљанским Порфириjем, представницима и председником Српског националног већа Mилорадом Пуповцем и са другим представицима српске диjаспоре.

Премиjер jе уочи инаугурациjе присуствовао Светоj архиjереjскоj литургиjи у Саборном храму Преображења господњег коjи jе служио митрополит загребачко-љубљански Порфириjе, а затим jе имао састанак са митрополитом Порфириjем и Пуповцем.

Један коментар

  1. Гос, ПРЕОБРАЖЕНИ бућност без прошлости непостоји. А наша прошлост
    са Хрватима а нарочито са усташама Анте Павелића и опет усташама фрање Туђмана опомомиње целокупно српство да нема будућности са наследницима ФАШИЗМА КОД ХРВАТА. Цела СРПСКА КРАЈИНА Гос, Преображени а наставајући политику ЖУТОГ-КАРТЕЛА уз свесрдну помоћ нових придошлица од Тадића+Димкића. И то нас опомиње о Вашем ПРЕОБРАЖЕЊУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *