Востани, Сербије!

Смиља Аврамов 

Као историјски народ, сећамо се трагичних тренутака из наше историје, јер ово није прва историјска криза у коју је упао српски народ

За „нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области научне и просветне делатности“ председник Србије Томислав Николић одликовао је за Дан државности Србије академика – проф. др Смиљу Аврамов, Сретењским орденом првог степена. Том приликом у своје и у име осталих одликованих Смиља Аврамов је захвалила. Преносимо њено обраћање у целости.

„Привилегијом година припала ми је част да се у име одликованих захвалим Вама, господине председниче, и српском народу за одликовања која смо управо примили, а која ћемо са поносом ставити на своје груди.

Значај овог чина је утолико већи што нам се орден додељује на Сретеније – Дан државности, када је Србија добила свој Устав, кренула тешким и трновитим путем изградње слободне, модерне државе, након вековног ропства.

Трновит, али славан био је њен пут.

У овом дану славља, не можемо затворити очи да се – после победоносних ратова и огромних жртава које су пале за слободу отаџбине, али и Европе, злочина геноцида који је почињен над српским народом – Србија налази у тешкој економској, политичкој и моралној кризи из које су произашли корупција и криминал, који тешко тиште ову земљу.

Из Хладног рата, Србија је неоправдано изашла као једина поражена земља у Европи.

Српски народ вештачки је распарчан, сатанизован и лишен колевке своје духовности и свог битисања.

Ишчезла нам је вертикала наше историје у коју су уткане врхунске цивилизацијске вредности.

Злонамерно нам је прекројена историја уз вештачки исконструисане оптужбе. А жртве геноцида осуђене су на презир и негирање. У шездесет крашких јама леже и данас хиљаде српских жртава, неопојаних и заборављених.

Као историјски народ, сећамо се трагичних тренутака из наше историје, јер ово није прва историјска криза у коју је упао српски народ. Отуда делим мишљење свих добитника одликовања да ово велико признање примамо као позив и опомену да ујединимо своје снаге у најкритичнијем моменту наше новије историје, да уложимо своје снаге у васпостављењу и обнови српске државе.

Предстоји нам, господине председниче, још један задатак: да подсетимо Европу и свет на допринос, на историјско служење српског народа човечанству не само кроз ратне победе против мрачних сила нацизма и усташтва него, пре свега, кроз наш допринос који су свету дали велики српски умови – Миланковић, Пупин и Тесла, и тиме ударили темеље данашњој технолошкој револуцији.

Својом бежичном струјом обасјао је Тесла не само америчку Kонгресну дворану, где је први пут засијала Теслина сијалица, него је обасјао и повезао планетарно читаву међународну заједницу. Без тог осветљења, Европа и САД лежале би још дуго у средњовековној тами са фењерима у руци.

За Србију је од судбоносног значаја – којим путем кренути у циљу изласка из кризе?

Речи Доситеја, упућене својевремено Карађорђу, које имају трајну вредност посебно у савременим условима, када се Запад тако бездушно понео према Србији и засуо уранијумским бомбама територију Србије:

Востани, Сербије!

Ти воздигну твоју царску главу горе!

Да те опет позна и земља и море,

Покажи Европи своје красно лице!

У том симболично названом ‚царском лицу‘ садржан је континуитет српске државе у доприносу светској цивилизацији од Савиног Номоканона, Душановог законика до Теслине бежичне струје – али и порука Доситеја у виду императива потоњим генерацијама:

Востани, Сербије! Давно си заспала,

У мраку лежала; Сад се пробуди!

И Сербље возбуди…!

Са овом обавезом примамо орден.

Немамо право на неутралност и заборав.

Хвала Вам.“

2 коментара

  1. Од радости сузе ми наврле слушајући цењену Госпођу Аврамов. Устаде из фотеље и стаде мирно.Да стаде мирно јер ово је рапорт председнику. Има Србија коће гласно и јасно рећи у ком смо стању
    као нација и држава. Једино незнам дали има ико коћен то чути и
    разумети те речи: ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ!!!

  2. Uz zelje da joj Gospod podari zdravlje, sve cestitke Smilji od njenih
    pariskih prijatelja iz ONOG vremena kada se ,sa jos nekoliko njenih
    kolega sa BU, borismo za ujedinjenje srpskog naroda.Bar pokusasmo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *