Угљанин:Шовинистичку творевину претворити у модерну Србиjу

Бошњачко национално веће (БНВ) организовало jе данас у Новом Пазару протестну шетњу и скуп под слоганом “За правну сигурност, jеднакост пред законом и за европску будућност”, због, како тврде, дискриминациjе Бошњака у Србиjи.

Oкупљени грађани кренули су испред Главног уреда БНВ у протесну шетњу до градског шеталишта носећи транспаренте “Санџак аутономиjа” на српском и енглеском jезику, “Стоп насиљу над Бошњацима”, “Mоj jезик jе босански” и друге, док jе председник БНВ Сулеjман Угљанин нагласио да jе циљ да од шовинистичке творевине коjу зову Србиjа, направе jедну демократску, модерну, европску државу”.

Угљанин jе рекао на скупу да се овим протестом скреће пажња jавности на тежак и неодржив положаj Бошњака, али и на све остале проблеме са коjима се Бошњаци свакодневно сусрећу, а коjе државни органи немаjу вољу да решаваjу.

“И након 24 године стоjимо на почетку, због чињенице да су Бошњаци jедини народ на Балкану коjи ниjе решио своj национални статус, ни у jедноj од новонасталих држава бивше Jугославиjе”, рекао jе Угљанин.

Према његовим речима, Бошњаци 24 године бираjу своjе легитимне представнике, али државни органи не поштуjу њихову изборну вољу.

Угљанин тврди и да jе држава поставила приватне тужиоце, судиjе и полицаjце Бошњаке коjи газе бошњачка права и да су, како jе рекао, “као 90-тих почели да шаљу полициjу на врата честитим Бошњацима, да им претресаjу им куће, али да им то неће проћи”.

“Покушаћемо све да учинимо да се изборимо за правну државу, правну сигурност и владавину права. Желимо да од од ове шовинистичке творевине коjу зову Србиjа направимо jедну демократску, модерну европску државу”, рекао jе Угљанин.

Oн jе позвао Бошњаке да не наседаjу на провокациjе и да се поjединачно не обрачунаваjу са полициjом, већ да проблеме решаваjу регуларним путем, кроз институциjе и парламент, а ако буде требало тражиће помоћ “и од НATO пакта да дође да штити Бошњаке”.

Угљанин jе додао да jе БНВ основало правни тим коjи ће, како jе рекао, “од сада контролисати рад тужилаштва, судства и полициjе” и коме ће моћи да се обрате сви Бошњаци ради ресавања проблема.

Oн jе рекао да су мањине у влади и све демократске партиjе у опозици заjедно поднели захтев за смену председника државе Tомислава Николића jер он, како каже, “наређуjе тужиоцима да не копаjу по прошлости и тиме шаље директну поруку воjсци и полициjи да и даље убиjаjу Бошњаке и да за то неће бити кажњени”.

Угљанин jе подсетио да су Бошњаци, удружени са другим мањинама, предложили Скупштини Србиjе доношење Резолуциjе за решавање мањинских права у Србиjи, као њихов допринос држави на европском путу. “Tаj документ jе путоказ овоj држави како да наjкраћим путем доће и прође сва поглавља и постане чланица EУ”, рекао jе Угљанин.

СДП:Угљанин – приватизовао БНВ, узрок проблема Бошњака

Данашњи скуп Сулеjмана Угљанина у Новом Пазару jош jе jедан доказ да jе приватизовао и потпуно обесмислио веома важну институциjу за Бошњаке, изjавио jе председник Градског одбора Санџачке демократске партиjе Хусеин Mемић, додаjући да jе управо Угљанин главни генератор многих проблема и понижења Бошњака.

Бошњачко национално веће (БНВ), чиjи jе Угљанин председник, организовало jе данас протестну шетњу и скуп под слоганом “За правну сигурност, jеднакост пред законом и за европску будућност”, због, како тврде, дискриминациjе Бошњака у Србиjи.

Mемић истиче да jе Угљанину, док jе био у влади, “све било потаман, а сада када га заустави полицаjац или му Вучић (Aлександар) не одговори на писмо одмах су Бошњаци угрожени, пред истребњењем или шта већ – то само он зна”.

Према Mемићевим речима, данашњи скуп доказуjе да jе политика и деловање Угљанина прошлост и да су Бошњаци одавно у 21. веку, док jе Угљанин остао заглављен у 90- тим годинама.

“Лицемерно jе да он сада тобоже штити права Бошњака када сви знамо да jе он главни генератор многих наших проблема и понижења. Tу не мислим само на разбиjање Исламске заjеднице, већ и на обесмишљавање и политизациjу jедне од наjвећих бошњачких инситуциjа културе и традициjе.

Сви се сећамо скандала са уџбеницима, карикатурама, химном и многим другим аферама због коjих су Бошњаци били предмет подсмеха”, рекао jе Mемић на конференциjи за новинаре.

За Угљанина би, сматра он, било jедино морално да поднесе оставку и повуче се из БНВ-а и тако Бошњаке поштеди афера и понижења.

” Mи у СДП-у смо поносни на наше суграђање коjи су препознали овог човека за оно што он и jесте и нису се одазвали овом срамном позиву. Tо нам даjе снагу и наду да ћемо наш град и Санџак извести на пут просперитата и боље будућности”, закључуjе Mемић.

4 коментара

  1. Šovinista priča o šovinizmu…

  2. Mislim da je Memic rekao sve !

  3. Sulejman je nacionalista. Samim tim i šovinista. Separatistička aktivnost u oblasti Novog Pazara nema veze sa demokratijom. Ti ćeš da nam soliš pamet… Pita li te neko za mišljenje, i zašto misliš da si bitan? Sjaši molim te.

  4. Nija mi jasno da je Ugljanin na budzetu Srbije ili ne znam na koji nacin prima platu a da radi protiv Drzave koja ga placa i omogucava da hrani svoju porodicu.
    Nije mi jana ta logika Drzave da takve protivnike Drzave ,Nacionaliste placa iz Budzeta .
    Zna se njegov stav vec vise od 25 godina i pored toga on je bio Ministar u vladi Srbije sa plavim svetlom i sluzbenim autom i naravno obezbedjenjem a lova kolko ti dusa hoce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *