Uglavnom mirna noć, okršaji oko grada Debaljcevav

Tokom noći nije bilo kršenja primirja, saopštilo je danas ministarstvo odbrane  Narodne Republike Donjeck dok je Kijev saopštio da je tokom noći bilo artiljerijskih napada oko grada Debaljceva, a da je situacija na ostalim područjima konflikta bila mirna.

Petorica ukrajinskih vojnika su poginula i 14 njih je ranjeno u poslednja 24 sata, saopštio je portparol kijevske vojske, prenela je agencija AfP.

Većina je poginula u području oko Debaljceva, ključnog železničkog centra, rekao je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov.
“Poslednje kršenje zabeleženo je nedaleko od grada Kirovskaja oko 8 sati uveče (po lokalnom vremenu), kada je pogođen rudnik Komsomolets Dobas, a koji je i ranije bio meta”, rekao je portparol ministarstva odbrane Narodne Republike Donjeck, prenela je agencija Tass.

Haubice D-30, topovi i samohodno artiljerijsko naoružanje se uglavnom koristi, dodao je portparol.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 17 kršenja primirja, a gađani su faščejevka, Uglegorsk, Gorlovka, Kirovskoe, predgrađe Donjecka i donjecki aerodrom.
“Petorica pripadnika milicije su ranjeni u poslednja 24 sata, a izveštaja o povređenim civilima nije bilo”, saopštilo je ministarstvo odbrane Narodne Republike Donjeck.

Predstavnik proruskih snaga Denis Pušilin rekao je danas da te snage ne mogu iz “moralnih” razloga da prestanu da se bore za grad Debaljcevo jer je to njihova “unutrašnja teritorija” i moraju da odgovore na paljbu ukrajinske vojske, prenela je agencija Rojters.

On je dodao da su narodne snage spremne da u svakom trenutku započnu sa povlačenjem teškog naoružanja, kada to isto započne i druga strana.
“Mi ništa nećemo da radimo jednostrano – to bi naše vojnike napravilo metama”, rekao je Pušilin.

Agencija AP je prenela da ukrajinske i proruske snage nisu danas, kako je dogovoreno u Minsku, otpočele sa povlačenjem teškog naoružanja.

Obe strane su u ponedeljak rekle da su spremne da otpočnu sa povlačenjem kada ona druga strana to uradi.

Lideri Nemačke, Rusije i Ukrajine dogovorili su se o “konkretnim merama” koje će omogućiti posmatračima OEBS da nadziru klimavo primirje na istoku Ukrajine, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

Mere su dogovorene u telefonskom razgovoru u ponedeljak uveče između nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Petra Porošenka, navedeno je u saopštenju portparola, bez iznošenja detalja o dogovorenim koracima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *