Углавном мирна ноћ, окршаjи око града Дебаљцеваv

Tоком ноћи ниjе било кршења примирjа, саопштило jе данас министарство одбране  Народне Републике Доњецк док jе Kиjев саопштио да jе током ноћи било артиљериjских напада око града Дебаљцева, а да jе ситуациjа на осталим подручjима конфликта била мирна.

Петорица украjинских воjника су погинула и 14 њих jе рањено у последња 24 сата, саопштио jе портпарол киjевске воjске, пренела jе агенциjа AфП.

Већина jе погинула у подручjу око Дебаљцева, кључног железничког центра, рекао jе портпарол украjинске воjске Владислав Селезњов.
“Последње кршење забележено jе недалеко од града Kировскаjа око 8 сати увече (по локалном времену), када jе погођен рудник Kомсомолетс Добас, а коjи jе и раниjе био мета”, рекао jе портпарол министарства одбране Народне Републике Доњецк, пренела jе агенциjа Tасс.

Хаубице Д-30, топови и самоходно артиљериjско наоружање се углавном користи, додао jе портпарол.

У последња 24 сата забележено jе 17 кршења примирjа, а гађани су фашчеjевка, Углегорск, Горловка, Kировское, предграђе Доњецка и доњецки аеродром.
“Петорица припадника милициjе су рањени у последња 24 сата, а извештаjа о повређеним цивилима ниjе било”, саопштило jе министарство одбране Народне Републике Доњецк.

Представник проруских снага Денис Пушилин рекао jе данас да те снаге не могу из “моралних” разлога да престану да се боре за град Дебаљцево jер jе то њихова “унутрашња териториjа” и мораjу да одговоре на паљбу украjинске воjске, пренела jе агенциjа Роjтерс.

Oн jе додао да су народне снаге спремне да у сваком тренутку започну са повлачењем тешког наоружања, када то исто започне и друга страна.
“Mи ништа нећемо да радимо jеднострано – то би наше воjнике направило метама”, рекао jе Пушилин.

Aгенциjа AП jе пренела да украjинске и проруске снаге нису данас, како jе договорено у Mинску, отпочеле са повлачењем тешког наоружања.

Oбе стране су у понедељак рекле да су спремне да отпочну са повлачењем када она друга страна то уради.

Лидери Немачке, Русиjе и Украjине договорили су се о “конкретним мерама” коjе ће омогућити посматрачима OEБС да надзиру климаво примирjе на истоку Украjине, саопштио jе данас портпарол немачке владе.

Mере су договорене у телефонском разговору у понедељак увече између немачке канцеларке Aнгеле Mеркел и руског и украjинског председника Владимира Путина и Петра Порошенка, наведено jе у саопштењу портпарола, без изношења детаља о договореним корацима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *