Технологија смрти

Пише Мара Кнежевић Керн

Искуства корисника „паметних“ бројила су поразна: срчани удари, самоубиства, здравствене тегобе. Становници Мичигена су затражили компензацију на суду. Шта ће Србија урадити?

Анализом грађанских, студентских и еснафских протеста у Србији намеће се закључак да су сва ова „гибања“ искључиво усмерена на решавање материјалних проблема, уз омиљен слоган из Нушићевих комедија „Доле влада“. Запањује незаинтересованост младих за оснивање озбиљног ванпарламентарног еколошког покрета, који би усмерио пажњу јавности ка проблемима од општег значаја, много важнијим од цене претплатне карте.

ДОКАЗ О ШТЕТНОСТИ Можда нам се чини да смо недорасли решавању планетарних проблема, да смо сувише мали да их решавамо или сувише далеко да би нам се десили. А они су ту, на нашем прагу. Када је „Печат“ пре неколико година почео да пише о „паметним“ бројилима (Smart meter) нисмо ни сањали да ће нам се проблематична технологија тако брзо десити.

И док нас медији, без икаквог коментара и наговештаја јавне расправе, обавештавају о набавци спорне опреме, становници Мичигена су на путу да je забране и да траже компензацију на суду. Након драматичног искуства са „паметним“ бројилом, грађани су присилили парламент да покрене јавну расправу о еколошкој опасности и у децембру 2014. су је организовали, уз позив жртвама овог технолошког насиља да приложе своје медицинске досијее.
Јавном слушању је присуствовао и водећи светски ауторитет за утицај електромагнетних таласа на биолошке организме, др Дејвид Карпентер, оснивач Института за здравље и природно окружење на државном Универзитету Олбани. Овај научник, огорчени противник „паметних“ бројила и свих бежичних преносника, приложио је писмени исказ о штетности поменуте технологије, али је одлучио и да лично дође на скуп да би испоручиоцима бројила – Јавном сервису Мичигена (MPSC) – дао прилику за унакрсно испитивање.

Грађани су покренули и судски поступак против Јавног сервиса, захтевајући, између осталог, да се Карпентерова упозорења нађу на етикети спорног производа како би корисници били упознати са природом уређаја монтираног у њихове домове. Пресудом Апелационог суда компанија је обавезана да врати новац корисницима „паметних“ бројила, уз налог да се „преиспитају ризици ове технологије“.
Једна од жртава „паметних“ бројила, Ширли Фергусон из Вервика, после вишемесечног обијања прагова институција задужених за заштиту здравља, извршила је самоубиство. Пошто су монтирали уређај на њену кућу, појавиле су се здравствене тегобе, карактеристичне за електросензитивне људе изложене перманентном зрачењу. Иако је прикупила значајан доказни материјал, инсистирајући да врате старо бројило, за њене симптоме нико није имао разумевања, а понајмање лекари: нико их није обучавао да их препознају.

 

[restrictedarea]

ФЕНОМЕН ПРЕСТАНКА РАДА СРЦА Међу жртвама бежичне технологије је и Енглез Дејвид Нуел из Кембриџа. Осетивши срчане сметње изазване електромагнетним зрачењем, одлучио је да с породицом потражи место незагађено електросмогом. Купио је кућу у француском селу Сен-Папу, где није било мобилне телефоније. Након краћег боравка у природи, сви чланови породице су се здравствено опоравили, али је ускоро компанија „Оранж“ приступила изградњи торња за мобилну телефонију (2004) у непосредној близини њихове куће. За Нуела је то било равно смртној пресуди. Започео је борбу против компаније, лежао у рову за темељ торња, супротстављао се полицији, али је Голијат на крају победио: 10. новембра 2010. Дејвид је доживео срчани удар и преминуо поред антене (EBTM).

Из стотина писама подршке породици, може се видети у којој мери је „технологија смрти“ угрозила животе. Из писма једног Финца сазнајемо да се фински научници не усуђују да устану против моћних компанија, с обзиром на то да се њихова наука налази у служби гиганата (као што је „Нокиа“) па се радије опредељују за продају „заштите“ од зрачења. Влада је чак формирала сектор под називом „Брендирање Финске“ да би егзистенцију 5,2 милиона житеља подредила маркетингу. Финци знају да се све важније политичке одлуке доносе на борду компанија, а корумпирани политичари их усвајају без основног знања о оном за шта се залажу. У томе им помаже STUCK – агенција за контролу интензитета зрачења. Они и даље мере само термалне ефекте у мобилној телефонији.

Електромагнетно зрачење је укључено и у арсенал оружја САД. Америчка морнарица је крајем 2014. започела припреме за извођење војних вежби у циљу развоја електромагнетног оружја. Експерименти ће се изводити на полуострву Вестерн Олимпик, у националном парку Олимпик нешенел форест. Област ће надлетати 36 суперсоничних авиона са задатком да изведу 2.900 вежби у трајању од 16 сати дневно 260 дана годишње. Дужина трајања вежбе није прецизирана. Притом се планира изградња 15 мобилних антенских јединица, док ће кроз „заштићени парк природе“ шпартати камиони са опремом за емитовање електромагнетних таласа у функцији контроле и навођења летелица.

Када су војни планови процурили у јавност, обласни ренџер у чијој надлежности је парк сервирао је становницима бајку о „безбедним“ електромагнетним ратним играма, које „неће имати никакав значајан утицај на околину“, иако се из докумената америчке морнарице, ваздухопловства и НАСА може видети да то није тачно. Ренџер је добио мејл упозорења да ће рибе, птице, дивље животиње, а посебно водоземци бити у великој опасности, с обзиром да су изузетно осетљиви на ове фреквенције. Угрожени ће бити и становници поменуте области, јер зрачење изазива аритмију и феномен изненадног престанка рада срца. Алцхајмер, приде.

ПОРАСТ ДЕЧЈЕ ЛЕУКЕМИЈЕ Премда је НАСА 1981. објавила списак оштећења људског организма изазваних ЕМФ зрачењем, излагање др Мартина Пoла, професора биохемије и медицинских наука на Универзитету Вашингтон, дочекано је на нож. Др Пол, аутор бројних рецензираних научних радова о негативном утицају ЕМФ зрачења на живи свет, отворено је рекао да морнарица „лаже“, оспоривши њихову тврдњу да је такво зрачење „безбедно“.

„Већина људи на Планети већ је изложена зрачењу на микроталасној фреквенцији, а индустрија стално избацује нове апарате. Корисницима нико није рекао у којој мери су угрожени ДНК, фетуси, мозак, имуни систем…“ Стручњак је изразио сумњу да морнарица није рекла све о вежбама, али је и оно што је објављено довољно за бригу. Истакао је угроженост људи који се случајно нађу у близини камиона-покретних антена. „После петнаест минута излагања електромагнетном зрачењу најављене јачине (4–8 GHz) долази до оштећења течних ткива очне јабучице, као и до опекотина на кожи. Шта ће бити са камперима који се на време не евакуишу, након излагања зрачењу најављене јачине, као и са животињским светом?“ Експерти подсећају да је EM фреквенција само један од фактора узетих у обзир. Свака таква антена емитује дозу радиоактивности. „Познато је да пацови изложени микроталасном зрачењу у четвртој генерацији постају неплодни, а код људи су констатована оштећења фетуса, о којима индустрија и владе ћуте“, каже др Пол, наглашавајући да су млади најугроженији. „Корумпирани политичари вам неће рећи да је због осетљивости дечјег организма пораст леукемије код најмлађих директно повезан са овим зрачењима.“

Уметници понекад уз помоћ интуиције предвиде догађаје које наш ум није у стању да прихвати. Научнофантастични цртани филм Алексе Гајића „Едит и ја“ (2009) приказује драму становника Београда 2074, изложених утицајима нових технологија. Након добровољног чиповања „зарад унапређења можданих перформанса“, Едит открива странца у себи. У њеном организму се, временом, из чипа развила мрежа предајника и пријемника, претварајући јој тело у антену подвргнуту спољашњој манипулацији. Контрола ума – сан свих освајачких империја – остварује се коришћењем „паметне“ бежичне технологије. Човек-машина није свестан да његове мисли више нису његове.

Пацијенти погођени овом „болешћу“ пролазе кроз пакао: под кожом им се преплићу влакна за која су научници из независне Карником лабораторије утврдили да су синтетичког порекла. Влакна се понашају као живи организам: расту, гранају се и продиру кроз ткиво на површину, изазивајући болове и отворене ране. О „болести“ се у медицинским круговима не говори, а америчким домовима здравља је својевремено послато упутство да такве пацијенте подвргну психијатријском третману.

Лет изнад кукавичјег гнезда? Психијатрија ће решити проблем свих „теоретичара завере“, противника смартизације, дигитализације медицинских експеримената и климатског инжењеринга.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *