Шверцују ли Албанци исламисте?

Пише Филип Родић
Шта се крије иза егзодуса косовских Албанаца ка Западној Европи? Ова мистерија до сада је била без адекватног одговора, а решење енигме могло би бити да је реч о добро испланираној акцији пребацивања оперативаца Исламске државе на Запад

Пре нешто више од месец дана, када је уочен значајан скок у исељавању косовских Албанаца из своје муком стечене независне републике, власти не само земаља региона него и оних ка којима су се Албанци упутили нашле су се у потпуном чуду. Овакав егзодус више десетина хиљада људи збунио је све, укључујући и обавештајне службе које својим властима нису биле у стању да дају икакав адекватан одговор на питање како је могуће да се наизглед потпуно хаотично, а по логици ствари потпуно организовано одједном покрене толико људи.

Прво је разматрана могућност „економског фактора“, односно да је косовске Албанце у егзодус натерала катастрофална економска ситуација у њиховој „држави“. Теорија економске емиграције лансирана је и из Приштине, где су бројни аналитичари пожурили да објасне да је егзодус испровоциран „застрашујућим економским показатељима“. Ова могућност убрзо је одбачена, јер егзодус, онакав какав је био, није имао никакве карактеристике економске емиграције, која је углавном континуирана, равномерна и практично неприметна, јер се не одвија пред камерама. У овом случају исељавање је било, као што смо рекли, интензивно, организовано и у кратком временском интервалу.

У немогућности да се овај феномен објасни на рационалан начин, уследиле су разне теорије, од тога да се великим приливом косовских Албанаца покушава урушити власт Западу непогодног мађарског премијера Виктора Орбана, до тога да је план да се у оквиру реадмисије ови Албанци населе у Србији.

[restrictedarea]

Сада, када се ситуација са албанским азилантима стишава и све више се долази до релевантних података, и слика постаје јаснија. Како „Печат“ сазнаје из обавештених кругова, основано се верује да иза егзодуса Албанаца стоји Исламска држава, која је желела да овако у Западну Европу пребаци чак 4 000 бораца да би започели крваве акције у срцу Европе. Успех Исламске државе наводно је био „половичан“ и они су на Запад овако успели да пребаце око 2 000 људи.

Да би ова теорија могла бити истинита, указује више ствари. Прво, Исламска држава је и сама у више наврата објавила да намерава да своје „ратнике“ убаци у Европу. Последњи је то учинио, о чему је „Печат“ већ писао, један од високих оперативаца ове организације, познат као Абу Ибрахим ал-Либим, који је навео да би за инфилтрацију у Европу најпогоднија била Либија. Истина је да је ова хаотична држава згодна одскочна даска за Европу, јер се из ње до Лампедузе, како је то и сам Ал-Либим казао, може доћи и најрудиментарнијим чамцем. Ако се мало дубље загледате у ситуацију, међутим, постаје јасно да није баш тако. Лампедуза може бити згодно одредиште за очајне илегалне имигранте из Африке, али не и за терористе, јер се тај прилив обавља преко једне тачке, људи су концентрисани и над њима није тешко имати контролу. Можда је лако из Африке стићи до Лампедузе, али одатле до остатка Европе – није. Са друге стране, постоји и сасвим логичан други пут. Наиме, ако желите нешто да прошверцујете, најбоље је ићи већ опробаним путевима. Којим се путем у Европу шверцује највреднија илегална роба – хероин? Хероински пут води преко Турске и Косова. Логично је, дакле, да се истом рутом покуша и пребацивање терориста.

Да се инфилтрација исламистичких терориста обавља преко Косова, смислено је и из другог аспекта. Годинама је већ познато да је јужна српска покрајина од рата 1999. и окупације постала једна од исламистичких централа у Европи. Прво су бројни оперативци Ал Каиде и други салафисти дошли на Косово да индоктринирају становништво, а онда су и бројни косовски Албанци у недостатку рата са Србима отишли да секу главе људима у другим деловима света, пре свега у Сирији. Дакле, на Косову постоји развијена логистичка база која би омогућила трансфер страних, па и домаћих терориста (њих не мањка) на Запад.

Јасно је и да је привидни хаос који је настао око албанског егзодуса био пажљиво организован. Познато је да Албанци, захваљујући свом менталитету и племенском устројству, функционишу као војска и да шта год да науме, могу да спроведу врло дисциплиновано и уредно. Претерана уредност у овом случају била би, међутим, потпуно контрапродуктивна и побудила би сумње. Зато је и организован хаос. Организатори ове акције дошли су до закључка да се хаос најбоље може створити ако се у игру уведе финансијски моменат. То је изведено тако што је људима одабраним за егзодус понуђена сума новца од које су половину добијали пред полазак, на Косову, а другу половину је требало да добију по доласку на одредиште, негде у Западној Европи. Прва половина новца дата је већем броју људи од онога који је могао да се пребаци до Суботице, односно Мађарске, и отуд грабеж за места у аутобусима и другим превозним средствима. Теорију о подељеном новцу подупире и изјава директора српске полиције Милорада Вељовића, дата у јеку ове акције, да је код илегалних имиграната које је ухватила полиција увек пронађена готово истоветна свота новца. Он, као ни наша служба безбедности, тада, нажалост, нису знали који је томе узрок.

Остаје нам да се надамо да ће се ова верзија догађаја показати као нетачна и да се неће обистинити претње екстремиста из Исламске државе да ће „освојити Рим, сломити крстове и нашу децу продавати као робље на пијацама“.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Светлана

    Што неко не напише да се то не би дешавло да наша наука није негирала да је ислам присутан међу Албанцима . Што се не истакне да је једини човек који је још пре 30 година наговештавао да ће се то десити проф. Мирољуб Јевтић. Да су га слушали можда би било друкчије

    • ѕорана

      Да се ви не шалите?Кога су икада власти ове земље слушали. А посебно како да слушају Јевтића . Али шта че то Јевтићу ено видим на ТВ да га зато ѕову Кинези, Јпанаци, Американци и ѕамислите муслимани у Малезији да им прича о џихаду. За њега је то равно Нобеловој награди. А ови овде нека се усреће ѕа министрима типа Крстића, Јеленом Триван и другим патриотама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *