Народна војска у Дебаљцеву

Специјалне  снаге Народне војске су се утврдиле на неким позицијама у самом центру Дебаљцева у који су ушли под борбом.

Познати украјински ратни извештач Андреј Цаплиенко, који се налази у самом граду, послао је својој редакцији овакав извештај: „Дебаљцево. Безмало котао. Безмало, мада још није све изгубљено. Устаници су почели да котао затварају још јуче. Наши извиђачи су у Новогеоргијевки уочили непријатељску диверзантско-извиђачку групу која се расподелила на њеној периферији. Наши признају да непријатељ делује професионално. Ушли су у Новогеоргијевку по правој помрчини јер је ноћ била без месечине. Ујутру су им се прикључили тенкови”.

Убрзо потом, Цаплиенко је послао допуну извештаја: „Логвиново више није наше. Новогеоргијевка је у нашим рукама, али у опасности. Чим изгубимо Новогеоргијевку – котао ће се  затворити”.

Трећи Цаплиенков извештај садржи и ово: „Јутрос су непријатељски командоси били чак у приземљу дебаљцевског железничког депоа. А то је град! То је толико близу нашим позицијама да се ни артиљерија не може користити”.

Руски електронски медији јављају из Дебаљцева да је „котао” коначно  „херметички затворен”, да Украјинци пружају „очајнички отпор и покушавају да се пробију из окружења. Такође: да сви ти покушаји немају успеха и да се све већи број предаје.

Медији у Донбасу су у некој врсти еуфорије. На једном од сајтова појавила се и ова порука кијевским снагама: „Ви сте са оружјем дошли у нашу земљу.  Немојте се љутити кад наше самохотке, тенкови и вишецевни ракетни бацачи буду прилазили најпре Кијеву, а затим и Лавову. Сами сте то тражили!”

Командир чете извиђача-специјалаца Народне војске, чије је кодирано име „Ољхон”, рекао је телевизији „Русија-1”, да су његови борци у борби за Логвиново убили двојицу пуковника кијевских снага. Притом је нагласио да је један од њих заменик команданта свих кијевских снага које учествују у такозваној „антитерористичкој операцији”.

Други човек у војном врху ДНР, Едуард Басурин, изјавио је да су кијевски снаге покушале да „оклопним клиновима” пробију обруч код Угљегорска и насеља Лозовоје. Према његовим речима, оба покушаја су одбијена.

Басурин је истовремено прецизирао да се у „дебаљцевском котлу” тренутно налази 5-6 хиљада војника кијевских снага, плус неутврђен број рањеника.

Басурин је изјавио да су кијевске снаге покушале да под окриљем ноћи уђу у Чернухино, али да су и ту биле враћене на почетну позицију.

Он је указао да су се најжешће борбе ноћас водиле на истоку Дебаљцева.

Додао је да су кијевске снаге добиле током јучерашњег дана изгубили пет тенкова.

Кијевске снаге тврде и да “противник у борбама користи војну авијацију”. Објавили су да су четири јуришна авиона тукла њихов утврђени положај на периферији Дебаљцева. Наводно је то био већ други налет у току дана.

Кијевске снаге у Дебаљцеву потпуно одсечене 

Из штаба Народне војске је саопштено да је преузимањем контроле над ауто-трасом М-103 потпуно пресечена линија снабдевања кијевских снага.

Заменик министра одбране ДНЕ, Едуард Басурин, је саопштио да су сада опкољене кијевске јединице „у критичном положају“.

Према његовим речима, кијевске снаге су током ноћи имале 13 погинулих и 20 рањених.

100.000 људи без воде у ЛНР

Око 100.000 људи у Луганској Народној Републици је остало су без воде услед оружаних сукоба, саопштоне је из локалне администрације. Гранате су оштетиле водоводне линије и станице које испоручују воду насељима Металист, Шишково, Привјетноје и Лиман, а становници градова Зимогорје и Брјанка, као и још два округа, немају воду више од три седмице. Становништву се дели флаширана вода. Свака особа добија до десет литара на дан.

http://www.vostok.rs/

2 коментара

  1. Što se napravi od lijepe UKRAJINE..Tako je to svuđe po Svijetu kad poltronske i plaćene vlade slušaju Ameriku..U vedoše Ukrajinu u propast gurajući njenu omladinu da ginu umjesto njih…Porošenka i Jenjecuka pred Narod pa neka im oni SUDI!!!

  2. Мајдан је зло створено за уништење православља у Украјини. Руси и
    Украјинци плаћају навећом ценом а тосу животи Русије и Украјине.
    Семе раздора одавно је посејано УНИЈАТСКО,СЕКТАШКО и на крају РИМОКАТОЛИЧКО. И наше искуство са истим семеном платили смо животима и губљењем територија. Тосе сада дешава у Украјини уз помоћ НАТО-ИМПЕРИЈЕ. Хитлер је био поражен очекивати је исту судбину НАТО ИМПЕРИЈИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *