Линта: Jосиповић увредио српске жртве у БиХ

Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта сматра да jе одлазећи председник Хрватске Иво Jосиповић, одлуком да одликуjе члана ратног Председништва БиХ Ejупа Ганића, увредио и понизио све српске жртве на подручjу Босне и Херцеговине.

Линта jе у изjави достављеноj медиjима, Jосиповићеву одлуку оценио као срамну, истичући да jе Ганић “човек коjи jе наjодговорниjи за ратне злочине против припадника JНA у Добровољачкоj улици”.

Jосиповић jе, сматра Линта, током мандата “jасно показао да се његова политика суштински ниjе разликовала од политике Хрватске демократске заjеднице што значи да Србиjу сматра агресором, а Хрватску жртвом jер jе тобоже водила ослободилачки рат”.

Kако тврди Линта, Jосиповић ниjе ништа учинио ни да започне решавање броjних проблема протераних Срба и преосталих Срба у Хрватскоj.

Линта jе осудио и “лажне изjаве Ганића да jе Србиjа “рушитељ Jугославиjе” и “окупатор БиХ”, као и да jе и даље “главни проблем Балкана”.

Према Линтиним тврдњама, “чињенице jасно показуjу да jе Jугославиjу срушио злочиначки режим фрање Tуђмана и да jе за избиjање рата у БиХ одговорна Изетбеговићева политика стварања унитарне државе”.

“Србиjа jе главни фактор мира и стабилности на западном Балкану jер влада премиjера Aлександра Вучића сроводи економске и друштвене реформе и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања међу државама коjе су настале на подручjу бивше Jугославиjе”, рекао jе Линта.

Oн jе подсетио и да су све државе, па и Србиjа, приступањем Женевским конвенциjама прихватиле обавезу да преузму неопходне законодавне мере да би се казнила лица коjа су одговорна за тешке повреде Kонвенциjа. “Tо значи да се ратним злочинцима мора судити у свако доба и на сваком месту”, закључио jе Линта.

Jосиповић jе jуче одликовао члана ратног Председништва БиХ Ejупа Ганића, коjег Србиjа тражи због ратних злочина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *