Linta: Hrvatsko pravosuđe sistematski štiti zločine

Odluka vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda da odbije zahtev Tužilaštva da se osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu ponovo odredi zatvor je još jedan dokaz da hrvatsko pravosuđe sistematski štiti zločine koji su masovno počinjeni prema Srbima, ocenio je danas predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

On ističe da je skandalozno što Vlada Zorana Milanovića, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu ne reagujuju na sramnu odluku Ustavnog suda Hrvatske da ukine pravosnažnu presudu osuđenom ratnom zločincu Glavašu, kao i odluku zagrebačkog županijskog suda da ga pusti na slobodu.

Linta smatra vrhunskim licemerjem izjave hrvatskih zvaničnika da će Hrvatska blokirati pregovore, ako Srbija ne procesuira ratne zločine.

Hrvatska će postati država koja poštuje evropske standarde u oblasti ljudskih prava i pravosuđa, tek kada hrvatski zvaničnici javno osude antisrpsku politiku režima franje Tuđmana koja je bila uzrok građanskog rata devedesetih godina, kada hrvatsko pravosuđe procesuira hrvatske ratne zločince i govor mržnje, saopštio je Linta.

On je dodao da će Hrvatska to postati i tek kada se vrate oteta imovinska i druga prava protjeranim Srbima i povratnicima.

EU je napravila veliku grešku jer je primila u svoje članstvo državu koja nije kaznila ratne zločine, ocenjuje Linta.

On zbog toga poziva EU da uvede sankcije Hrvatskoj ako ubrzo ne počne da izvršava svoje obaveze iz Ugovora o pristupanju iz novembra 2011. godine koje se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa, procesuiranja ratnih zločina i poboljšanja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *