Кршење примирја код Маријупоља, почело повлачење артиљерије

У околини Маријупоља синоћ и током ноћи настављени су сукоби украјинских снага и устаника. ДНР и ЛНР од јутрос почели повлачење тешке артиљерије

Како тврде, украјински безбедносни званичници на њихове положаје у Донбасу током ноћи пуцано је 12 пута, пренеле су РИА Новости.

Анатолиј Стелмах, портпарол украјинских снага, рекао је да је највећи број повреда прекида ватре био у рејону Дебаљцева у смеру према Доњецку.У међувремену, припадници самопрокламоване Доњецке Народне Републике јутрос су почели повлачење тешког наоружања.

“У седам ујутру по средњеевропском времену почело је повлачње тешке артиљерије”, рекао је заменик команданта милиције ДНР Едуард Басурин и нагласио да ће скоро сто комада артиљеријског наоружања бити уклоњено са линије фронта.

Према плану, како је рекао Басурин, повлачење треба да се изврши у периоду од две недеље, “почев од 22. фебруара, како је прописано Минским споразумом.

Басурин је казао да је тешко рећи да ли је украјинска страна почела повлачење тешког наоружања.

“За то треба да питамо ОЕБС”, рекао је он.

Представник самопрокламоване Луганске Народне Републике у Контакт групи Владислав Дејнего рекао је да је све спремно за повлачење тешке артиљерије.

“Луганск и Доњецк су од данас повукли 28 комада тешке артиљерије, а од данас смо спремни да интензивирамо овај процес. Али то ће у великој мери зависити од тога како се Украјина понаша”, рекао је у телефонској изјави за РИА Новости Дејнего.

Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150224/349769.html#ixzz3SeXn8Ybz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *