Кијев мора да прихвати пораз да би победио

Након пораза украјинске војске код Дебаљцева, немачка штампа пише: „Иако је правда на украјинској страни, њена војска би требало да положи оружје. У супротном Порошенко губи у једној много значајнијој битки…“

Шпигел: „Време је да председник Порошенко коначно погледа истини у очи: подручја у источној Украјини која контролишу побуњеници су средњорочно изгубљена. Украјина овај рат не може да добије. Ако настави да покушава, то ће ићи на руку њеном непријатељу. Рат је сам по себи оружје којим Русија настоји да ревидира револуцију са Мајдана.

Победа побуњеника у Дебаљцеву има јасан московски потпис. Видео-снимци показују руске борбене тенкове типа Т-72Б3. Побуњеници се не боре неповезано, као до сада. Сада, по узору на руску војску, они имају добро организовану, врховну команду. А преко руске границе непрестано стижу појачања: нови људи, тешко оружје.

Издаја идеала са Мајдана

Украјинска привреда је у слободном паду, у децембру је производња пала за 15 процената. Земљи је потребно више западног новца него што се мислило. Због рата се са бројним реформама није ни отпочело, а конфликт је додатно зацементирао моћ сумњивих елита. Нико не може да води рат и против Русије, и против сопствених олигарха.

Кијев је за прво ратно правило прогласио следеће: ко није са нама, он је против нас. Новинар Руслан Коцаба је у затвору зато што је критиковао војску. Тај новинар из Кијева извештавао је крајем априла о поразу код Иловајска, а национални Савет за безбедност је то прогласио за ‘непријатељску кампању’. Председник Порошенко је најавио да ће, ако примирје не заживи, увести ванредно стање у читавој земљи. То би Савету за безбедност дало велика овлашћења и када је реч о слободи штампе. Годину дана након револуције, Украјина је на путу да изда идеале људи који су изашли на Мајдан.

Иако је правда на украјинској страни, њена војска би требало да положи оружје. Донбас је, бар за сада, изгубљен. Ако Порошенко то не буде разумео, онда му прети да изгуби у много значајнијој битки: оној за модерну, европску Украјину“, закључује коментатор „Шпигела“.

Господар ситуације

Цајт: „Дебаљцево је трећи тежак пораз украјинских трупа у борбама против проруских трупа, након оних у Иловајску и на аеродрому Доњецк. Последица тога свакако ће бити даља ескалација сукоба. […] Након пораза код Дебаљцева остају бројна питања. Одговори на њих поново ће зауставити свету дах:
Колико још може да издржи украјинска армија?
Да ли је након Дебаљцева на реду град Артемивск? Или Минск 3?
Како ће на прекид примирја реаговати САД?
Да ли ће се утицај Путина на сепаратисте, након пада Дебаљцева, променити?“

Франкфуртер алгемајне цајтунг: „За једну ствар Путин се не може оптужити: то да је партнерима у преговорима затајио како изгледа прекид ватре на руски начин. Он је још у Минску јасно ставио до знања да борба за Дебаљцево није питање преговора, чак и ако је то у супротности са оним што стоји на папиру који је потписан. […] Канцеларка и француски председник, који су покушали да у телефонском разговору спасу договор, могли су да виде да су посматрачи ОЕБС-а ту само украс. Путин остаје господар ситуације.“

 

http://www.dw.de/

3 коментара

  1. porosenko treba u hag tukao je svoje civile

  2. je dobro poznato, koliko su zapadni mediji, vidi Spiegel, jednostrani. Imate dojam, ali to i jeste tako, prepisuju jedni od drugih. Svi pisu iste reci i recenice, Boze sacuvaj, to se mora skrenuti sa zdravog razuma.
    Pazite ovo, Potrosenko(nije greska) mora sada poloziti oruzje, inace ce kasnije izgubiti bitku za eu. Koja samolaz, a mozda to potrosenko i veruje! Dakle, eu nema novaca da izgradi ukrajinu, koju je zajedno sa usa gurnula u ambis, ali potrosenko mora sada da se bori, eto da nebi izgubio boj za eu. Pa koga vraga ce tamo, kad ovi nemaju nista za njega, sto znaci, imaju samo da mu uzmu i zadnju kopejku, kad to bude zgodno, naravno sa silnim obecanjima.
    I mi cemo izgleda poceti deklamovati uvek isto, jer se u svetu ponavljaju uvek ista zlodela.

  3. O pravdi ne može biti ni govora, jer ako neko dodje nasilno na vlast tzv. pučem ne može se govoriti o legitimitetu! Proruska armija na istoku Ukrajine je potpuno legalna kao i Kijevska! Jači pobedjuje i to nije ništa novo! To što su propale “milijarde” sa Zapada, bili misliti! Gangsteraj jednom mora da stane!A “promašenih” političara će uvek da bude, kao i kriminalaca!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *