Јохан Гуденус – САД воде рат до последњег европског војникa

Tекст и фотографије Милан Тимотић
Наши политичари као да су слепи и не виде да Америка и Велика Британија као њен партнер раздвајају континенталну Европу од Русије

Господин Јохан Гуденус, потпредседник Слободарске партије Аустрије (ФПО) и председник посланичке групе ове партије у регионалном парламенту града Беча, млад је човек изузетног образовања и са завидним политичким искуством. Велико знање из подручја дипломатије и права, стечено на најпрестижнијим универзитетима, од Кембриџа до московског „Ломоносов“ универзитета, темељ је на којем је Гуденус изградио свој недвосмислени политички став да Европа треба да буде заједница слободних народа, Европа нација и хришћанских вредности. Он сматра да Европа због тога треба да се ослободи глобалистичког кишобрана наметнутог од САД и Велике Британије, које на сваки начин желе да покоре Стари континент и укину његове државе, нације и вере, те да развије партнерске односе са све моћнијом Русијом и Кином.

Господине Гуденус, како је, по вашем мишљењу, дошло до тога да се одједном 250 000 Шиптара са Косова и Метохије нађе пред вратима Европе?

Мене заиста чуди да је до тога дошло, јер Косово се назива „сигурном државом“ , а у ствари је самопроглашена држава трећег реда. Интересује ме како су сви ови Шиптари могли да напусте ту „сигурну државу“. Нама је потпуно јасно да они желе да дођу у Немачку и Аустрију јер су то социјалне државе. Косово и Метохија је под патронатом САД, јер Американци су „кумовали“ тој такозваној држави Косово, која сама не може да функционише јер је у њој велика криза, огромна незапосленост, а влада прави хаос због којега људи напуштају Косово и иду ка ЕУ. Ми као држава и народ никада се нисмо противили да прихватимо избеглице, јер смо потписници Женевске конвенције, али у овом случају се не ради о људима које било ко прогони, него они једноставно беже од сиромаштва. Поред тога, они знају да постоје банде које ће их превести у Европу и да ће доћи у Аустрију и Немачку где их од првог дана чека социјална држава која ће им помоћи да стану на ноге. У мојој скорој изјави поводом избеглица са Косова, рекао сам да Американци као партнери Албанаца треба да преузму сада одговорност за њихове избеглице, јер су им помогли да добију независну државу а притом су прекршили међународно право и отуђили Косово од Србије без икаквог референдума. Нас Аустријанце, и мене лично, нервира та ситуација кад дођу људи који у суштини нису избеглице, дођу у нашу државу јер знају да их чека финансијска помоћ, пошто ми имамо доста сиромаштва у својој земљи и кад погледамо у аустријске затворе, видимо да је више од половине затвореника дошло изван аустријских граница. То значи да ми, примајући избеглице, увозимо сиромаштво, а уз сиромаштво и криминал. С тим приливом избеглица урушава се и наше школство, јер долазе деца која не знају језик, а због тога трпе аустријска деца и деца оних досељеника који су се потпуно интегрисали у наш систем.

Све указује на то да они не долазе самоиницијативно, већ организовано. Имате ли идеју ко би могао да стоји иза тог „пројекта“?

То, наравно, не могу да докажем, али имам сумњу да људи који воде косовску државу саветују својим људима у које земље да иду, јер они сами сигурно то не би знали, и уверавају их да их у нашим државама чека благостање. Знамо да и преко северне Африке долазе код нас криминалци, с којима би ми требало да излазимо на крај, зато што то не могу људи у њиховим државама. А та неколицина хришћана, која је сигурно угрожена и која је кренула да нађе спас, у међувремену нестане у морским дубинама и не стигне до нас. Наравно да у сваком народу има и добрих и лоших људи, али је симптоматично да до нас стиже већина лошег света. Комесар ЕУ је недавно изјавио да нећемо враћати избеглице својим домовима, то значи да је он позвао и све остале који желе да дођу да живе о нашем трошку, а ко ће то да плати, њега не интересује. Наравно, платиће наши порески обвезници, који и сами често једва спајају крај са крајем. Комесар је задужен да штити границе ЕУ, а не да позива разне људе да улазе у ЕУ. Мислим да ниједан нормалан Европљанин не жели да га заступа такав комесар, јер ми такве лабилне људе не желимо на челу ЕУ и сматрамо да нису добродошли у политику. Опет морам да нагласим: ми смо увек спремни да помогнемо људима који су у невољи, свеједно да ли због ратова или временских непогода. Али, као странка желимо да се између ЕУ и тих „сигурних земаља“ направе центри за избеглице у којима би они могли достојанствено да живе док се криза у њиховим земљама не смири и не врате се својим кућама.

[restrictedarea]

Да ли се Аустрија довољно добро брани од непожељних дошљака, будући да неки Европљани ухваћени без дозвола одмах бивају избачени, а разни криминалци успевају да нађу уточиште?

Често стекнем утисак да људе који ништа не знају и ништа неће да раде дочекујемо раширених руку. А они који су вредни и могу и хоће да помогну овој држави бивају дискриминисани и праве им се многи проблеми на путу интеграције у аустријску државу и друштво.

Америка непрестано ствара кризна подручја по целом свету, али највећи број избеглица не одлази у САД, него долази у Европу. Да ли ви разумете какве везе има Авганистан са Европом, на пример?

Наравно, често пута се питамо зашто Американци запрже чорбу коју ми касније морамо да кусамо. Ми заиста желимо да се прогнаним људима, посебно онима са децом, обезбеде избеглички центри за достојанствен живот, које Америка треба да помогне финансијски. Па кад се криза смири, нека се ти људи врате својим кућама. Јер сваки човек који силом мора да напусти своју земљу једва чека да се врати кући и настави живот у отаџбини. Американци имају јако добар систем који се тиче досељавања, који се нама у суштини свиђа. Они узимају људе који су им потребни, то је тако и у Канади и у Новом Зеланду. И ми бисмо волели да исти такав систем уведемо. ЕУ може да буде економски конкурент САД, и због тога Америка себе доживљава угроженом и ставља нам „клип“ доводећи разне досељенике. Да нас уназади. Америка, Канада, Аустралија и Нови Зеланд су, према истраживању немачког научника Ханса Вернера Зина, заиста досељеничке земље и 80 одсто досељеника је доказано допринело и економији и буџету тих земаља. У Немачкој и Аустрији је обрнуто. Већина од 80 одсто кошта ту земљу, а тек 20 одсто доприноси нешто. И то није никаква пропаганда Слободарске странке Аустрије, него су то доказане чињенице. Свеједно да ли неко уђе у Аустрију легално или илегално, он зна да је на добитку, јер свако ко дође као азилант зна да ће остати у овој земљи. Проблем је у томе што у Аустрији остану и они које власти покушавају да врате. У свему томе профитира један круг људи, оних који азилантима помогну да остваре своја права, такозвана „златна крава“. И то иде унедоглед. Зато свако ко дође као азилант треба да зна да је то само одређено време за боравак у некој земљи, а кад то време истекне, онда му се или даје дозвола да остане у земљи или мора да је напусти.

На мети муслимана сте и ви лично, господине Гуденус. Зна ли се због чега вам прети Енес Калић из Босне?

У најтиражијем аустријском листу „Кронен цајтунг“ писало је о тој бошњачкој породици Калић из Граца, која је цела кренула у џихад. Ми смо то прочитали и ставили на наш сајт, тек да обавестимо људе, али ништа нисмо коментарисали. Тада је дотични господин кренуо са вербалним нападима. Пријавио сам то аустријској полицији и поступак је у току.

Муслимани у Доњој Аустрији посекли су Христово распеће у парку јер им сметају хришћански симболи. Зашто су Аустријанци тек „млако“ реаговали на тај вандалски чин, док су се истовремено муслимани широм Европе дигли на ноге поводом карикатуре Мухамеда?

Да одмах будем јасан. Не треба нападати нити дирати ниједну вероисповест. Али то не значи да против хришћана можете да радите без икакве одговорности, а када дирнете у Мухамеда, онда се сви дижу на ноге. Апсолутно треба уважавати муслиманску веру, као и сваку другу, али чим у Аустрији кажемо нешто против ислама, нас прозивају и нападају, а то у супротном случају не би било могуће у некој исламској земљи. Како је могуће да нисмо равноправни? Ми желимо да се хришћанство пробуди из дубоког сна и да црква у Аустрији брани своју хришћанску веру. Много пута стичемо утисак да Католичка црква ништа не чини да опстанемо као нација и вера. То се односи на људе који тренутно воде цркву и на медије који неретко нису у служби наших националних интереса него неких других. Верујући сам хришћанин, католик, и често са великим задовољством и лепим осећањима гледам нашу православну браћу на Истоку која много више држе до своје вере и идентитета него ми.

Како доживљавате масовно ношење марама и покривање лица муслиманских жена у Аустрији?

Ми смо тренутно у кампањи којом тражимо забрану бурки, али и марама, јер марама је за нас симбол минарета. Њоме се поручује – ми смо муслимани и ми смо ту! Наравно да су и наше жене носиле и носе мараме, као и код вас у Србији, међутим, мараме на главама муслиманских жена имају много дубљи смисао и поруку. Осим што указују на неравноправност муслиманки са њиховим мушкарцима, марамe нам сведочe о све већем ширењу ислама.

У Аустрију такође долазе многи учитељи ислама који ту раде без дозвола. Злоупотребљавају гостопримство, они индоктринирају младе муслимане. Да ли им то аустријске власти гледају кроз прсте?

То је жалосна чињеница, ми мислимо да апсолутно нема контроле над тиме ко улази у земљу и ко шта ради. Како чујемо, имами који долазе у Аустрију школују се у Турској, а ми тражимо да се школују у Аустрији. Салафисти су осетили да им је Беч плодно тле где могу заиста слободно да се крећу и пропагирају своју исламску веру и Шеријат и да их инсталирају у наше друштво. Али не кривимо ми за то имаме ни Турску, већ званичну аустријску политику. Све ово што сам малопре набрајао – досељеништво, исламизација, за све је то крива званична политика Аустрије и ЕУ. Кад би Аустрија ударила шаком о сто и рекла – људи, ми вас поштујемо, можете да живите и радите код нас, али ми смо хришћанска земља и то ћемо и да останемо, ми не бисмо имали проблем. Значи, наш проблем су наши политичари. Они једноставно кажу да су сви добродошли у нашу земљу, па ту спадају и они који злоупотребљавају добродошлицу. Већ 15 година ми примамо Чечене, и сада их је чак 50 000. И иако знамо дa je велики део њих агресивaн и радикалaн, и даље их примамо. Замислите, у целој ЕУ има 100 000 Чечена, а половина од тога је у нашој малој Аустрији. 25 000 живи у Бечу и увек причају како их господин Кадиров прогања, што напросто није могуће. Он прогања салафисте које ни ми не желимо у Аустрији јер нам доносе џихад.

Муслимани из Босне гласно протестују да више нису у милости код аустријских власти. Да ли се заиста нешто променило у односу аустријске државе према босанским муслиманима?

Морам да признам да има један део босанских муслимана који се заиста интегрисао у аустријско друштво, а други део се, нажалост, радикализовао. Овога часа не могу да вам кажем који је део већи, онај који се интегрисао или онај који се радикализовао. Познајем неколицину Бошњака за које никада не бих рекао да су странци, али нас плаше они који се радикализују и припадају групи Чечена, Шиптара и Бошњака. Наше службе су доказале да је Беч постао центар салафиста и екстремиста управо због те тројке.

Вашингтон и Брисел саветују српске власти које државнике смеју да приме у посету и са којим државама смеју да потписују споразуме. Да ли је држава која то дозвољава суверена? 

Да, то се дешава када моћници одлучују о статусу Србије, која жели у Европску унију. Али, исто тако, Србија је братска земља са великом Русијом и биће јој тешко да балансира. Ми, наравно, желимо све најбоље Србији, али знамо да је њен положај проблематичан. Слободарска партија Аустрије подржава пут Србије ка ЕУ, али бисмо желели да то буде нека другачија Унија, што ће се можда и десити док ви до ње стигнете, а можда више неће ни постојати.

ЕУ изиграва европског полицајца, а Америка светског. Докле то може да се трпи?

Педесет одсто буџета светског наоружања још увек је у америчким рукама.  Значи, ми ћемо такву ситуацију морати да трпимо док год Американци не добију правог конкурента. Њима је сада мало боље, и поред кризе у којој се налазе, зато што су Европа и Русија у кризи – они су тражили да тако буде, а ми Европљани смо били толико глупи да пристанемо на њихову игру. Морамо да схватимо да је Америка војна сила, и док год је то тако, она ће да ведри и облачи по неким регионима света. Ево, јуче смо видели да је у Минску дошло до неког договора, али Американаца тамо није било јер њих и не занима шта се тамо договара пошто они и даље изручују оружје Украјини. Атлантистичке снаге увек успевају да направе раздор између централне Европе и Русије а та Европа би била много моћна у сваком погледу. Наши политичари као да су слепи и не виде шта ради Америка и Велика Британија као њен партнер. Они покушавају да раздвоје континенталну Европу од Русије. Зато код нас опстаје стара изрека – САД воде рат до последњег европског војника!

ФПО гласно протестује против увођења економских санкција Русији. Колико настали губици, који су већи од милијарду евра, погађају Аустрију и друге европске земље?

Ми смо се одувек противили било каквим санкцијама Русији, јер Русија је вековима наш велики партнер. Задњих годину дана били смо у прилици да видимо шта је Европска унија и видели смо да је она пројекат САД, да је она ту само да прима налоге из Америке. У једном тренутку смо се понадали да ће ЕУ да направи своју политику, да иде својим путем, али она то није урадила и сада имамо Украјину и знамо ко је припремио то што се у тој земљи дешава. Видели смо како су брзо увели санкције Русији, које штете трпе и Русија и Европа, а када треба да се помогне Европи у новим радним местима и индустријализацији, онда им требају деценије за имплементацију. И по томе видимо да ли Америка Европи жели добро или лоше.

Да ли национална Европа, или Европа нација, има своју шансу?

Европа нација, то је пројекат који можда једини може да сачува Европу, иако је у овом тренутку још тешко изводљив. Ако анализирамо шта је Европска унија, видећемо да је она осмишљена и направљена од САД као неки нови Совјетски Савез, где се све исто покушава направити, са једином валутом, и где се све баца у један лонац. Због чега Европа јесте богата? Па због тога што је разнолика, што свака нација има своју културу, и некад је постојао здрав ривалитет када су се земље такмичиле која ће да има бољу привреду, боље изуме. Данас видимо да иде ка томе да све буде у једном лонцу за који никада не знамо кад ће да прокључа. Ја желим јаку Европу која ће се приближити Русији, наравно и Украјини, али Украјина пре тога мора да се реши американизације. Европа може да се сачува и спасе само уколико изађе из НАТО. Од 28 чланица ЕУ, 25 су у НАТО, па видимо ко ту креира и води политику.

Да ли је ФПО једина странка у Аустрији која се залаже за њену неутралност?

Код нас је појам неутралности истинска, аутентична вредност. И друге странке у Аустрији говоре о неутралности, али је велико питање колико им се може веровати. Зелени покрет за Аустрију, који је, наводно, одувек био за природу и екологију, тражио је, на челу са Јошком Фишером, да се Србија бомбардује још пре 1999. године и од тог тренутка свака изјава „Зелених“ идентична је интересима САД. Од тог тренутка мени је постало јасно ко су „Зелени“.

Шта мислите о кризи у Украјини и НАТО претњама Русији?

Американци имају план да Украјину увуку у НАТО и зато ће и даље наставити са провокацијама, али јасно је да Русија то неће тек тако гледати и седети скрштених руку, па ће криза, нажалост, још да потраје. Након распада СССР распао се и Варшавски пакт, а Русима је обећано да неће да буде даљег проширења НАТО ка Истоку. Русија је у вези са тим преварена и ми разумемо њихову позицију и њихову љутњу због тога. Они морају да бране своје интересе.

У Норвешкој ће априла 2015. бити одржани НАТО маневри где ће се вежбати тактика за учешће у сукобима у Украјини. Да ли подржавате министра одбране Гералда Клуга у захтеву да Аустрија напусти Програм партнерства за мир јер поседује информације да ће конфликти у Украјини ескалирати у велике ратне операције опасне по Европу?

Ако је то министар Клуг заиста рекао, онда свом презимену, јер Клуг значи паметан, заиста даје част. Увек треба пазити да ли дела прате оно што неко говори. Аустрија заиста нема шта да тражи у Партнерству за мир.

Према извештају обавештајних служби, Беч је центар радикалних исламиста у Европи. Ко њих инструише и финансира?

Мислим да су то исте невидљиве силе као у Босни и Чеченији, Саудијској Арабији, Катару и Турској. Код Турске можемо да приметимо, а и да докажемо, да има своја удружења, што у Аустрији, што у Немачкој. У Аустрији је то АТИП, који директно од Турске прима новац за школовање имама и прављење џамија. Ево, сад се прави џамија новцем који долази из Турске, а против које смо се ми бунили. То је оно што се види, а много је више новца који стиже из Саудијске Арабије, али се не види.

Ваша партија је подржала Милорада Додика и право Републике Српске на самоопредељење. Чиме сте се руководили?

Наш је став јасан, и ми иза њега чврсто стојимо, да Република Српска треба да има право на самоопредељење из простог разлога што се Срби не идентификују са Федерацијом БиХ. Да ли је, уопште, била добра идеја да се направи таква држава, то је сад питање. Види се да Република Српска и економски боље стоји и да би требало дозволити Србима да сами одлуче у каквој ће држави да живе. Често се питамо да ли је неко и направио такву државу зато што мисли да треба још само мало жара да се запали ватра на њеном простору. Неко ту, вероватно, остварује профит, а у ствари се ради о тоталној „ампутацији“ Србије која је све мања и мања.

Хришћанска Аустрија има Новогодишњи концерт и друге културне догађаје које прати на стотине милиона гледалаца у свету. Ко се сад у Аустрији залаже за афирмацију Кончите Вурст, за легализацију истополних бракова и лаких дрога?

Ми желимо само нормалност и не желимо да ненормално потисне нормално. Кончита Вурст нека ради у своје слободно време шта год хоће, али цела прича око те особе нас веома нервира и збуњује јер већ нашој деци од шест година причају да неко дете може да има тату и тату, а ми то не желимо и нећемо да неко нашу децу заслепљује. Никога ми не желимо да прогањамо, али исто тако ни да дозволимо да се ради мимо нашег система вредности и наших закона. Пре сто година смо такође имали такве појаве, али то не значи да сада од њих треба да правимо религију. Ако је „оно“ што се зове Кончита Вурст добро певало, свака част. Али то не значи да ми „томе“ сада морамо да се дивимо.

Какву бисте поруку послали Србији, шта јој ваља чинити сада и у будућности?

Србија мора да зна да ће, приступајући Европској унији, морати да се одрекне неких ствари и да прихвати неке које никада не би прихватила. Европска унија није у свему лоша, има она и доста добрих ствари, као што је борба против корупције, али ја не знам да ли у Бугарској и Румунији има мање корупције од када су постале чланице ЕУ. Једна ствар је јако битна – ми Аустријанци смо Европљани и волели бисмо да имамо Србију као доброг партнера у ЕУ, коју бисмо са српским партнерима преуредили да више не буде ЕУ – САД, него да заиста буде јака Европа, Европа партнера.

Ваша лепша половина је Српкиња?

Јесте.

[/restrictedarea]

Проблем је реметилачка тројка

Морам да нагласим да ми у Аустрији заиста немамо проблема са досељеницима који долазе са европског континента, са истом културом и системом вредности, али се противимо снажном притиску исламског света који није спреман да прихвати наше вредности и буде лојалан држави која га прихвата. Имамо податак да је чак 200 особа које су путовале у Сирију и Ирак учествовало у рату на том подручју. Доказано је да су то претежно Чечени, Бошњаци и Шиптари са Косова и онда се ми питамо зашто бисмо правили још више проблема себи, кад већ знамо да су они учесници у тероризму у трећим земљама. 

3 коментара

  1. Drago mi je da postoje i takva, reaslna , razmisljanja na tom takozvanpom zapadu !

  2. dacic potpiso ulazak u nato pakt u WAznaci putin je ubijo milicu rakic imali srba u srbiji

  3. ЕУ недостају радници јер европско становништво све старије. Међутим, предност при имиграцији се даје „муслиманима“ из целог света, без обзира на степен необразовања. Пројекат насељавања „муслимана“ у Европу и ЕУ се одвија, па не могу да се не запитам да ли је „одлучна борба“ против пријема Турске у ЕУ само бацање прашине у очи Европљанима док се исламски народи примају на мала и мало већа врата у огромном броју?

    „Муслимани“ су под наводницима јер 99% исламских народа не чине муслимани-прави верници, што реч муслиман значи. У Курану Јехова (или како га Мухамед зове Алах) прича да је Ибрахим (Абрахам) умро као муслиман (при чему мисли да је био прави верник јер у време Абрахамово не само да католици још нису радили на пројекту стварања нове вере/Ислама у коју ће да привуку арапске/семитске народе, већ није било ни хришћана).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *