Хан: Где су докази о угрожавању медија у Србији?

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је да је свестан оптужби за кршење слободе медија у Србији, али да такве тврдње треба поткрепити доказима. Повољан исход дијалога Београд–Приштина може допринети отварању преговарачких поглавља у преговорима Србије са ЕУ, каже Хан.

“Већ сам више пута чуо да се говори о кршењу слободе медија у Србији, и увек питам за доказе, јер гласине нису довољне”, рекао је Хан групи новинара у Бриселу, преноси Танјуг.

Навео је да је чуо за извештај “Репортера без граница” о погоршању медијске ситуацује у Србији, али да му није јасно на основу чега је донесен такав закључак.

“То није никакав доказ. Морам да погледам по којим критеријумима они праве те своје процене”, истакао је комесар.

Хан је похвалио споразум о правосуђу парафиран прошле недеље током бриселског дијалога о нормализацији Београда и Приштине, као и јучерашњи одлазак премијера Србије Александра Вучића на инаугурацију преседнице Колинде Грабар Китаровић у Загреб.

“То даје веома позитиван сигнал о помирењу и напорима на изградњи заједничке будућности, јер то је оно што нас очекује”, истакао је европски комесар.

Хан је рекао да у Бриселу често наглашавају негативне трендове, али да он верује да се не смеју испустити из вида позитивне ствари које је поменуо.

Повољан исход дијалога за отварање поглавља 

Јоханес Хан је рекао да повољан исход дијалога Београд–Приштина може допринети томе да се ове године отворе поглавља у преговорима о чланству Србије с Европском унијом, преноси Бета.

Хан је, уочи одласка у посету Скопљу и Приштини, рекао да такође жели да укаже на то да је веома повољно било то што је српски премијер Александар Вучић дошао на инаугурацију нове хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

“Мислим да је био добар исход дијалога Београд–Приштина, а то је један од ‘угаоних каменова’ у процесу европске интеграције Србије, и свакако доприноси повољној атмосфери, па сам мишљења да ће бити могуће ове године отворити поглавља” (у преговорима о чланству Србије у ЕУ), истакао је Хан.

Он је тиме одговорио на питање новинара да ли је реално очекивати да се неко поглавље отвори ове године.

Нагласио је да би у преговорима требало све темељно припремити, јер “никаква брзина преговора не постоји, већ су нужни опипљиви резултати у реформама.

Важан економски напредак 

Хан је подвукао да се европски закони и “правна тековина” морају спровести на делу да би неки кандидат за чланство из региона дошао на праг ЕУ, а посебно је подвукао важност економског развитка и напретка.

Европски комесар је предочио и да ће Европска комисија испитати могућност да се земљама Западног Балкана, поред неповратне финансијске подршке за реформе из ЕУ програма ИПА, обезбеде и средства из буџетске линије ЕУ, што засад могу користити само чланице Уније.

“Оно што ми веома ценимо јесте то да је српски премијер присуствовао свечаности ступања на дужност хрватске председнице. То је, уверен сам, такође веома повољан сигнал кад је реч о помирењу, сарадњи и делању за заједничку будућност”, указао је Хан.

Европски комесар је нагласио да је важно да људи у региону “могу да очекују да ће се прилике побољшати, што укључује да заједно живе и раде, комуницирају једни с другима и, свакако, да превазиђу збивања из прошлости”.

http://www.rts.rs/

2 коментара

  1. Treba vratiti stari zakon o stampi koji je imao samo jedan clan: “Stampa u Srbiji je slobodna ” !!! Za svaku napisanu i objavljenu rijec mora se odgovarati pred sudom,moralno ,prekrsajno ili krivicno !!Tada se ne bi pisale lazi,poluistine ili obmane !!Sve nase novine su u vlasnistvu stranaca pa nije cudo sto se pisu takve lazi o svemu sto je srpsko samo zato da bi se sakrila ISTINA,odnosno zlocini protiv srpskog naroda !!Da nije Pecata i jos ponekog lista Srbi bi morali samo citati neprijateljsku stampu!!Ako stranci hvale nekog Srbina,budite sigurni da taj ne valja nista !!Sve sto radi je protiv interesa svoga naroda !!!

  2. ovaj han se raspricao, i misli da mi njemu zaista i verujemo. Nema drugog posla osim slagati l…, pardon price za buba svabe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *