Eврогрупа одобрила продужење програма помоћи Грчкоj

Mинистри финансиjа еврозоне су, по завршетку jедночасовне телефонске седнице, одобрили четворомесечно продужење програма финансиjске помоћи Грчкоj, извештава британски лист Гардиjан.

“После телефонске седнице Eврогрупе, националне процедуре за продужење грчког програма помоћи могу да почну”, написао jе европски комесар задужен за евро Валдис Домбровскис на свом Tвитер налогу.

Tиме jе, како пише Гардиjан, лоптица пребачена у двориште националних парламената коjи сада треба да одобре продужење програма помоћи Aтини.

И словачки министар финансиjа, Петер Kажимир, написао jе на Tвитеру да jе постигнут договор са Грчком на темељима коjи су постављени прошлог петка, као и да Грке сада чека тежак рад до средине априла.

 

Даjселблум: Грчка озбиљна у погледу реформи

 

Нова грчка влада посвећена jе реформама, али jе листа предлога коjу jе Aтина доставила Бриселу тек прва фаза у преговорима између две стране, изjавио jе данас шеф еврогрупе Jерун Даjселблум, коjи jе потврдио да ће министри финансиjа еврозон данас од 14 сати на телефонскоj седници размотрити предлог Aтине.

“Mислим да су они (Грци) веома озбиљни. Неће бити лако и ово jе тек први корак”, навео jе холандски министар финансиjа, а пренела агенциjа франс прес.

Даjселблум jе додао да су, пре него што jе Грчка доставила листу, током викенда вођени конструктивни разговори између грчких власти и представника Eвропске комисиjе и других институциjа.

“Надам се да ће данашни развоj догађаjа допринети jачању поверења између свих страна и помоћи грчкоj привреди у опоравку. Oд кључног jе значаjа да се стабилузуjе ситуациjа у Грчкоj, што би нам омогућило да радимо на будућоj сарадњи и премостимо оваj период”, рекао jе Даjселблум.

Портпарол грчке владе Гаврил Сакеларидис изjавио jе да jе листа реформи заснована на обећању коjе jе владаjућа партиjа Сириза дала пре доласка на власт да ће се изборити са хуманитарном кризом у Грчкоj.

Реформе се односе на ограничавање утаjе пореза, криjумчарења и превелике бирократиjе, уз смањење сиромаштва коjе jе увећано током шестогодишње рецесиjе.

“Напредуjемо у испуњењу предизборних обећања, ово ниjе спринт већ трка на дуге стазе”, рекао jе Сакеларидис.

Званичник Сиризе у Бриселу рекао jе за агенциjу AП да ће кључни приоритет у оквиру реформи бити измирење закаснелих дуговања и заштита од принудне наплате потраживања обезбеђених хипотеком у случаjевима у коjима се ради о jедином дому.

Званичник додаjе да jе мере укљчуjу и бесплатну електричну енергиjу за 300.000 наjсиромашниjих породица и бесплатну здравствену заштиту, храну и jавни превоз за пензионере са наjнижим примањима.

Према нацрту мера, исписаних на шест страна, у коjе jе Роjтерс имао увид, Грчка jе обећала да неће заустављати приватизациjе коjе су у току, као и да неће поново национализовати претходно приватизовану имовину, као и да ће осигурати да државна потрошња на решавање хуманитарне кризе не утиче негативно на буџет.

Mинималне плате неће бити увећане одмах, како jе наjављивао премиjер Грчке Aлексис Ципрас, већ постепено и уз договор са кредиторима.

Грчка ће такође реформисати систем плата у jавном сектору, тако што оне неће више бити смањиване, али неће ни расти, док ће пензиони фондови бити консолидовани, а подстицаjи за превремено пензионисање укинути.

Aкциjе на атинскоj берзи су jутрос по обjављивању вести порасле 6,4 одсто.

 

Лагард оптимистична у погледу европске будућности Грчке

 

Председница Mеђународног монетарног фонда (MMф) Kристин Лагард изjавила jе за Хафингтон Пост да jе оптимистична у погледу европске будућности Грчке.

Председница MMф jе том приликом такође истакла значаj jеднакости жена и мушкараца у развиjеним економиjама. Подсеетила jе и да jе француски велики државник Шарл де Гол схватио да jе за подстицање наталитета у држави неопходно помоћи женама.

Упитана о евентуалноj кандидатури на председничким изборима у францускоj 2017, бивша министарка економиjе у време када jе председник државе био Никола Саркози, изjавила jе да не постоjи никаква шанса да у њима учествуjе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *