Диковић: Немам никакве везе са оптужбама фХП

Начелник Генералштаба Воjске Србиjе генерал Љубиша Диковић поново jе вечерас одбацио оптужбе коjе jе на његов рачун изрекао фонд за хуманитаро право, тврдећи да никада, ни као воjник ни као командант, ниjе учествовао у ратним злочинима.

“Немам никакве везе са оптужбама фонда за хуманитарно право,коjе вређаjу моj и углед и достоjанство институциjе на чиjем сам челу”, рекао jе Диковић.

Oн jе, гостуjући у емисиjи Tешка реч на TВ Пинку, рекао да се уназад неколико година води првљава кампања против њега и његовог учешћа у оружаним сукобима, као команданта бригаде на KиM 1999. године, али и као команданта 16. граничног батаљона у Баjиноj башти закључно са 1994. годином.
“Никада и нигде ни као воjник ни као командант нити сам планирао нити организовао, нити учествовао, нити на било коjи други начин подстрекивао на вршнеjе ратних злочина”, рекао jе Диковић и истакао да jе кад год jе могао чинио све да се сваки евентуални злочин спречи.

“Сви злочини за коjе сам сазнао били су процесуирани”, истакао jе Диковић истичући да jе у његовоj бригади 1999. године, 15 припадника ухапшено и предато на даљу надлежност тужиоцима за ратне злочине.

Oн jе подсети да jе фХП, почетком 2012. “изашао са првим лажним оптужбама” да jе он 1995. учествовао у злочинима према муслиманима коjи су прешли у Србиjу након дешавања у Сребреници, када он, како jе рекао уопште ниjе био у Баjиноj Башти.
“Предао сам дужност 1994. године краjем августа и упућен сам на командно штабно усавршавање у Београд, тако да 1995 никако нисам могао бити у Баjиноj башти”, рекао jе Диковић.

Oн jе истакао и да jе тек у новембру 1998. године примио дужност команданта 37. моторизоване бригаде, коjа се те године, како каже, уопште ниjе налазила на KиM.

Све то jе, према његовим речима, документовано и предато суду.

Oн jе истакао да jе сведочио и пред Хашким судом, коjи jе његово сведочеjе узео као кредибилно и ниjе нашао ниjедан детаљ коjи би га оптуживао за ратни злочин.

На питање зашто се оптужбе на његов рачун поjављуjу баш сада, Диковић jе рекао да “то ниjе случаjност”.
“фХП мора да оправдава своjе финансиjе. Почетак jе године, уколико не пишу о злочинима Срба нема финансиjа, па нема ни фонда”, рекао jе начелинк Генералштаба.

Oн jе додао и да се оптужбе на његов рачун не могу одвоjити од напада на дрзаву.
“Oнда се поставља питање каква jе то држава, какав jе председник дрзаве, влада, премиjер… циjи jе начелник Генералштаба умешан у ратне злочине, каква jе то воjска?”, рекао jе Диковић.

Oн jе навео да до сада ниjе одговарао на отпужбе jер jе сматрао да се суђења и истраживања не могу одвиjати у медиjима, већ у легалним институциjама те да jе зато и поднео приватну тужбу против фХП.

Диковић jе рекао да jе тужба коjу jе поднео, са jасним доказима да наводи фонда нису тачни, можда и делом разлог за оптужбе фХП-а.

Суђење по тоj тужби, додао jе, већ траjе, рочисте jе заказано за 18. фебруар, а фХП jе мом адвокату нудио нагодбу да одустанемо од тужбе, на шта нисмо пристали.
“Ствари су се отеле контроли и ово jе сада краjње ниско. Сада више немам права да ћутим, због оних коjи више не могу да говоре и због оних коjи су дали живот у борби против тероризма 1999. године. Зато сам овде да кажем истину”, поручио jе
Диковић.

фонд за хуманитарно право у петак jе навело да поседуjе документа коjа указуjу да jе Диковић одговоран за ратне злочине на KИM.

Директорка фХП-а Сандра Oрловић jе, представљаjући досиjе “Рудница” о ратним злочинима над косовским Aлбанцима рекла да су у досиjеу наведени докази коjи “указуjу на одговорност или улогу припадника 37. моторизоване бригаде ВJ чиjи jе командант тада био Диковић”.

Један коментар

  1. Da je Pravde Srbija bi zabranila delovanje ovih nazovi nevladinim organizacijama,20godina su placeni pozamasni iz budzeta a penzije zamrzavamo.
    Vise nema potrebe za njihov rad.
    Gde je tu pravda ,da li pravdu treba da trazimo motkama ili je dovoljna svest da narod tesko zivia da vlast nista ama bas nista ne cini da mu bude bolje.I dalje stezi kais ,dokle bre vise,doslo je do zakacke.
    Zasto vlada ne donese uredbu gde ce plate biti 1:10 i ni makac vise a ne Jorgovanka 650.000 to je deset bruto plata za njen jedan mesec.
    Minimalna plata x 10 i to je najveca plata u Srbiji.Ko to ucini glasacemo za njega .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *