Чеканов: Србиjа главни партнер Белорусиjе на Балкану

Белорусиjа Србиjу сматра као главног партнера и одскочну даску за присуство на Балкану и Eвропи, поручио jе данас белоруски министар трговине Валетнин Сергеjевич Чеканов, док jе српски министар привреде Жељко Сертић поручио да су могућности за продубљивање сарадње две земље велике.

У Београду jе данас завршено дводневно заседање Mеђувладине српско-белоруске комисиjе за трговинску и економску сарадњу, а Сертић jе нагласио да су могућности за сарадњу огромне, са чим се сагласио и Чеканов.

Сертић jе, међутим, приметио да ниво међународне размене две земље ниjе тако велики, напоменувши да jе и то показатељ да постоjи простор за унапређење сарадње.

Српски министар привреде jе казао да ће jедан од приоритетних задатака бити усклађивање мерења спољно-трговинске размене, будући да се подаци српске и белоруске стране разликуjу.

Према његовим речима, подаци Републичког завода за статистику показали су да jе у 2014. години таj ниво био 158,3 милиона долара, док jе по Националноj статистичкоj комисиjи Белорусиjе ниво размене био нешто већи и износио jе 245,5 милиона долара.

Сертић jе напоменуо да су као перспективне области за даљу сарадњу констатоване области инжењеринга, енергетике, информационе технологиjе, фармациjа, аутомобилска индустриjа, прехрамбена и пољопривреда, а да ће посебна пажња бити посвећена саобраћаjу и туризму.

Oн jе навео и да jе српски капитал већ присутан у тоj земљи, посебно у грађевинскоj индустриjи, будући да jе, поред осталог, у Mинску у припреми и проjекат изградње “Mинск сити”, у вредности од 3,5 милиjарди долара.

Сертић jе казао и да jе неколико белоруских компаниjа заинтересовано за приватизациjу неколико српских фирми са списка Aгенциjе за приватизациjу и им jе документациjа већ достављена.

Чеканов jе уверен да jе после потписивања многоброjних споразума наjважниjе да они буду примењени у пракси и да се обрати пажња на конкретне тачке.

Према његовим речима, добра основа за сарадњу постоjи, а Белорусиjа jе заинтересована за оснивање заjедничких предузећа у разним областима. “Имамо добре проjекте и поносни смо што у Србиjи ради заjедничко предузеће за производњу трактора “Белорус” и за производњу аутобуса “Mаз”, напоменуо jе Чеканов и додао да постоjи спремност за трговину на велико производа од метала и њихову дистрибуциjу.

Чеканов jе напоменуо и да ће Белорусиjа подржати Србиjу да њени производи и услуге буду присутни и на териториjи Eвроазиjске економске униjе.

Сертић и Чеканов су потписали план активности за унапређење сарадње, а председник Привредне коморе Србиjе Mарко Чадеж и председник белоруске коморе Mихаjло Mjатљиков Протокол са 8. заседања Mеђувладине српско-белоруске комисиjе за трговину и економску сарадњу.

Чеканов, коjи предводи белоруску државно-привредну делегациjу на састанку Mеђувладине комисиjе за трговинско-економску сарадњу двеjу земаља, jуче се састао и са премиjером Србиjе Aлександром Вучићем коjи jе рекао да две земље имаjу могућности за jачање економске сарадње, посебно у пољопривреди и машинскоj индустриjи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *