Борис Немцов убиjен у центру Mоскве

Руски опозициони политичар и бивши заменик премиjера Борис Немцов убиjен jе синоћ у центру Mоскве, саопштило jе руско Mинистарство унутрашњих послова.

Kако jе jавила агенциjа Роjтерс, Немцов, познати критичар руског председника Владимира Путина, требало jе да у недељу у Mоскви учествуjе на првом већем окупљању опозициjе у последњим месецима.

“Непозната особа jе пуцала на Бориса Немцова и убила га са четири хица из пиштоља” у близини Црвеног трга, рекао jе извор министарства унутрашњих послова агенциjи TAС С. Исти извор jе додао да jе тим истражитеља тренутно на месту убиства Немцова.

Портпарол руског Mинистарства унутрашњих послова рекла jе агенциjи Роjтерс да jе Немцов преминуо у 23.40 од последица хитаца из ватреног оружjа испаљених у леђа.

Раша тудеj jе jавила да jе Немцов у тренутку убиства био у пратњи женске особе, коjу тренутно испитуjе полициjа.

Борис Немцов jе рођен 9. октобра 1958. године у Сочиjу. Oн jе jедан од оснивача и лидера партиjе „Солидарност”, потпредседник политичке партиjе „Републиканска партиjа Русиjе – Партиjа народне слободе” и члан Kординационог савета руске опозициjе.

Kако jе jавио веб саjт “Спутњик”, Борис Немцов jе од 1991. до1997. године био jе губернатор Нижњегородскоj области. Затим jе радио у Влади Русиjе, био на функциjи министра енергетике (1997) и први заменик председника Владе (1997-1998. године). У исто време био jе и члан Савета безбедности Руске федерациjе.

Немцов jе неколико пута био изабран у парламент Русиjе. 1990. године био jе изабран за народног посланика РСфСР, а 1993. године ушао jе у Савет федерациjе фС Русиjе. Oд 1999 до 2003. године био jе заменик председника Државне думе у лидер партиjе СПС.

Након 2003. године Борис Немцов се бавио бизнисом и био jе спољни саветник председника Украjине.

Године 2008. био jе jедан од инициjатора формирања опозиционог демократског покрета „Солидарност”. Oд 2012. године jе копредседник политичке партиjе „Републичка партиjа Русиjе – Партиjа народна слобода”.

 

Путин: Mогуће да jе реч о нарученом убиству
Руски председник Владимир Путин осудио jе  убиство опозиционог политичара Бориса Немцова, оценивши да jе могуће да jе у питању наручено убиство.

Путинов портпарол Дмитриj Песков рекао jе руским агенциjама да jе могуће да убиство Немцова коjе се догодило у петак увече представља и “провокациjу”, с обзиром на планове опозициjе да у недељу у Mоскви одржи велики протест, пренео jе Роjтерс.

Песков jе додао да jе Путин био брзо обавештен и да jе изразио саучешће поводом убиства опозиционог политичара.

Путин jе, како jе рекао Песков, наредио безбедносним агенциjама да спроведу истрагу о убиству Немцова.

Портпарол руског Mинистарства унутрашњих послова рекла jе агенциjи Роjтерс да jе Немцов преминуо у 23.40 од последица хитаца из ватреног оружjа испаљених у леђа.

2 коментара

  1. русвајс

    Сад ће запад опет да гракне на Русију, Путина, ФСБ, а руска опозиција добила је новог мученика који ће да им подигне рејтинг за 0,2 процентна поена. Бесмислено убиство. Без озбиљног политичког значаја. Само добар материјал за медијско спиновање до следеће прилике.

  2. Lepo rečeno: …”besmisleno ubistvo… bez ozbiljnog političkog značenja”…
    To je “poruga” i pouka ovog ne-dela zapadnih “scenarista” koji su izgubili svaku “vezu” sa stvarnošću… oni sanjaju svoj davno prekinuti san, jer im pomračeni um nema kontrolu nad “delanjem”!
    Koga god instaliraju, a ne odigra rolu do kraja – taj je POKOJNIK, ne i POKAJNIK, jer kod Njih nema “kajanja” – to su spodobe bez SAVESTI! Plašim se – odavno i bez SVESTI !!!
    Neodigranu “dramu” spremanu za mart 2015 – je neko MORAO da plati ŽIVOTOM. Američki sanjar u oblacima ne sme da se BUDI, jer će da se stropošta o ZEMLJU s’ stravičnom ISTINOM da se PROBUDIO – dole !
    Da sam na mestu neki NAŠIH i OSTALIH… duboko bih se ZAMISLIO, a i zapitao… otkud u nemilosti i na “crnoj listi” stelt-saveznika SAD, da se nađe ONA STISNUTA PESNICA – puna “dobrote tvorevina” – baš ovih dana, meseci, u jeku svih onih i ovih događanja… ?!?
    Ko to tamo – rida ?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *