Ban i Dačić za mirno rešenje u Ukrajini

Saradnja između OEBS i UN, situacija u i oko Ukrajine i uloga OEBS u rešavanju krize bile su teme sastanka predsedavajućeg OEBS-u, ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Sastanak, kome je prisustvovao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, održan je uoči brifinga koji će Dačić održati u Savetu bezbednosti UN na temu saradnje UN i OEBS-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ban i Dačić usaglasili su se o potrebi za mirnim rešenjem krize u Ukrajini, ističući priliku koju je stvorio dogovor postignut 12. februara u Minsku.

Naglasili su i da bi prisustva OEBS i UN u Ukrajini trebalo da ispitaju načine za jačanje saradnje, posebno kad je reč o humanitarnim i pitanjima ljudskih prava.

Dačić je pohvalio diplomatske napore Trilateralne kontakt grupe, dodajući da su predviđeni konkretni koraci za implementaciju Paketa mera, usvojenog 12. februara, ali da oni mogu biti preduzeti tek posle uspostavljanja održivog prekida vatre.

Dačić je naveo da je Specijalna posmatračka misija OEBS-a, koja objektivno izveštava iz konfliktom zahvaćenog područja, uprkos mnogim izazovima, od jedinstvenog i neprocenjivog značaja.
„U godini kada obeležavamo sedamdesetu godišnjicu Povelje UN i četrdesetu godišnjicu Helsinškog završnog akta OEBS-a, ove dve organizacije nastaviće da blisko sarađuju, rekao je generalni sekretar UN.

Ban je pohvalio OEBS kao „veliku regionalnu organizaciju u kojoj se odluke donose konsenzusom“, za doprinos međunarodnoj saradnji, prevenciji i rešavanju sukoba.

Jedan komentar

  1. Raspad Jugoslavije i sve sto se dogadjalo u vezi sa tim, pokazao je da OEBS prakticno ne postoji!!! Helsinski zavrsni akt, kao i UN , Ban i Dacic , samo su dekor lazne demokratije i laznog medjunarodnog prava iza kojeg se vise ne mogu sakriti niti zamaskirati oni koji iskljucivo silom ostvaruju svoje pravo – pravo jacega. Dacic predstavlja vrhunac apsurdnosti – predsjeda organizacijom koja je garancija teritorijalne cijelovitosti evropskim zemljama, i upravo je Srbiji otet dio teritorije!!! I pored svega put u Jeuropu nema alternative!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *